Başkan adayları belli olmaya başladı

A -
A +
Mahalli seçimler iyice yaklaştı. İktidar partisi mahalli seçimlerle ilgili adayları belirleme sürecini tamamlamak üzere. 30 büyükşehirden 22'sinin adayları belirlenmiş durumda. 8 büyükşehirle ilgili son anketler yapılıyor. Aralık başında onlar da netleşir. 29 Kasım Cuma günü il başkanları toplantısının Ankara Arena Spor Salonu'nda yapılması bekleniyor. Bu toplantıda Ankara-Kayseri gibi 7-8 büyükşehir belediye başkan adayı açıklanacak.
Daha sonra 4 Aralık'ta İstanbul'da yapılacak bir etkinlikte İstanbul-Kocaeli-Tekirdağ-Bursa gibi Marmara ve Trakya Bölgesi illerinin adayları açıklanacak. Belediye başkan adayları ile ilgili tüm çabalarımıza karşın Başbakan isim telaffuz etmedi. Ama 22 büyükşehir ve 11 ilin adayları belli olduğuna göre, 33 isim belli demektir.
Kulislerdeki son durum şöyle: 
Ankara'da Melih Bey, İstanbul'da Kadir Bey, Kayseri'de Özhaseki, Antalya'da Genel Başkan Yardımcısı Menderes Türel Bey, Gaziantep'te Bakan Fatma Şahin, İzmir'de Binali Bey, Hatay'da Adalet Bakanı Sadullah Ergin Bey, Manisa'da Hüseyin Tanrıverdi, Balıkesir'de Genel Başkan Yardımcısı Edip Uğur Bey, Samsun ve Konya'da, Bursa ve Urfa'da mevcut belediye başkanları aday...  Erzurum için bir önceki Sağlık Bakanı Recep Akdağ'ın ismi geçiyor. Umarım Recep Bey kabul eder. Kocaeli, Malatya, Sakarya, Kırşehir, Yalova, Afyon ve Denizli'de mevcut belediye başkanları aday gibi görünüyor. Rize değişir, Sivas'ta bir önceki belediye başkanı aday olur herhalde. Adıyaman için Hüsrev Kutlu Bey'in ismi geçiyor.
Eskişehir için en güçlü aday Ticaret Odası Başkanı Harun Bey. Bekleyelim görelim bakalım. 15 Aralık tarihine kadar hepsi netleşir. Başbakan geç kalınmasını istemiyor. AK Parti belediyecilikte başarılı oldu. Bu başarının sonuçları bakalım seçim sandığına yansıyacak mı? Hep birlikte göreceğiz. Ancak benim en çok merak ettiğim bölge Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin seçim sonuçları. AK Parti Hükümetleri bu bölgelerimize yatırımlarda ve sosyal projelerde pozitif ayırımcılık yaptılar. Son çözüm süreci ile birlikte bölgedeki normalleşmenin Doğu'da BDP'ye, Batı'da MHP'ye oy kaybettireceğini, buna karşılık iktidar partisinin oylarının artacağını düşünüyorum. Ancak AK Parti'nin Doğu ve Güneydoğu'da belediye başkan adayı belirlerken yerel dinamikleri ve bölgesel eğilimleri dikkate almasının gereğini hatırlatmak istiyorum.
Türkiye yerel seçim atmosferine girdi. Ancak Meclis'in yeni anayasa yapım sürecinin başarısızlıkla sonuçlanması milleti üzdü. Millet bunun hesabını sandıkta soracaktır. Millet bu Meclis'e yeni bir anayasa yapma görevi verdi. Maalesef Meclis bu görevi yerine getiremedi. İktidar partisinin kendi taslağını, hazırlığını gündeme getirip kamuoyu tartışmasına açması lazım. Bunu yerel seçimlerden sonra da 2014 Nisan'ında Meclise taşıması gerekiyor. Yoksa siyasetin yeni bir anayasa yapabileceğine olan inanç zayıflayacak. Türkiye sivil siyaseti ve demokrasisi böyle bir sonucu hak etmiyor.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.