Yerel seçimlere doğru Güneydoğu…

A -
A +
Seçimler öncesinde özellikle Doğu ve Güneydoğu illerimizde gerginlik çıkar. KCK'lılar adeta sokakları teslim alır. Halk korkutulur, sindirilir. Bir önceki seçimde KCK'lıların Batman sokaklarında boş tabut gezdirerek millete gözdağı verdiklerini hatırlıyorum. Mahalli seçimlere 3,5 ay kaldı. Çözüm sürecinin oluşturduğu atmosfer sayesinde Doğu ve Güneydoğu illerinde insanlar bir yıldır huzur içinde. PKK, KCK ve BDP'nin en büyük korkusu, huzur ve sükûnet içinde sandığa gidecek olan seçmenin nasıl davranacağına ilişkindir. Çözüm sürecinin her alanda getirdiği rahatlama ve huzur sayesinde üzerinden baskı kalkan seçmenin BDP'yi terk edeceği korkusu sarmış PKK'yı. Tüm tahriklere ve kışkırtmalara rağmen çözüm sürecinin devam etmesi, diğer yandan da demokratikleşme paketinin yasal düzenleme gerektiren başlıklarının hızla Meclis'e getirilmesi yaklaşan yerel seçimler konusunda terör örgütünü endişelendirmişe benziyor. Yerel seçimlerin huzurlu bir ortamda yapılmaması için düğmeye basıldı.
Başbakanın son Diyarbakır ziyaretinin, demokratikleşme hamlelerinin, Barzani'nin, Şivan Perwer-İbrahim Tatlıses ikilisinin verdiği mesajları ve çözüm sürecinin sonuçlarının bölge halkı üzerinde bıraktığı olumlu hava; bölgede yerel seçim sonuçları konusunda BDP dahil tüm aktörleri rahatsız etti. Bu pozitif havayı ve ortamı bozmak, üzerindeki baskılar kalktığı için kendisini özgür hissetmeye başlayan bölge halkını korkutmak ve sindirmek için örgüt Yüksekova'dan başlayarak sokağa dökülmeye, silaha sarılıp, ortalığı terörize etmeye başladı bile. Yerel seçimlerin sonuçları PKK için hayati öneme sahip. Son yıllarda KCK'nın ve örgütün lojistik desteği BDP'li belediyelerce sağlanıyor. Belediye imkanları sonuna kadar örgüt ve üyeleri için kullanılıyor. Örgüt böyle bir imkanı asla kaybetmek istemiyor. Hakkari Yüksekova'da 2 vatandaşın ölümünü ile sonuçlanan olayların arkasında komşu bir ülkenin istihbarat birimi çıktı. Yüksekova'daki olaylar BDP'li heyetin İmralı'ya gitmesinden 3-5 saat önce başladı.
Yüksekova'da son bir yıl içinde protesto-yürüyüş benzeri olaylar oldu. Ama hiç kimse silaha sarılmadı. Son olayda uzun namlulu silahların kullanıldığı söyleniyor. Sözde PKK şehitliğinin tahrip edildiği dedikodusu yayılmış ve bu dedikodu gösteriye dönüşmüş. Gösterinin dağılmaya başladığı anda güvenlik birimlerinin üzerine uzun namlulu silahlarla ateş açılmış. Güvenlik güçleri buna karşılık verince iki kişi ölmüş. Bu iki ölüm üzerinden şimdi tüm Doğu ve Güneydoğu illeri seçime kadar terörize edilmeye çalışılacak. PKK telsizinden "2-3 gün içinde Yüksekova'nın hesabını sorun" talimatları verilmiş.
Komşu bir ülkenin istihbarat birimlerinin bölgeye sızarak yaklaşık 1 aylık Şırnak, Cizre ve Yüksekova'da olayları tırmandırmaya çalıştıkları söyleniyor. Eğer bölgedeki STK'lar ve kanaat önderleri hızla devreye girip tedbir almazlar ise bu tür provokasyon devam edecektir. Uzun namlulu silahlarla zırhlı polis aracına ateş açan maskeli kişilerin hemen bulunması lazım. Gerisi çözülür.
Ancak hem güvenlik güçleri hem de yöre halkı bu tür provokasyonlara hazır olmalıdır. Özellikle BDP'nin yerel seçimi kaybetme ihtimali olan yerlerde halkı korkutmak ve sindirmek için olaylar çıkarılacak. Doğu ve Güneydoğu halkı bu filmi daha önce seyretti. Umarım bu kez halk yine aynı oyuna gelmez, aynı tuzağa düşmez.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.