Güneydoğu Asya izlenimleri...

A -
A +

Ülkemizde yaşanan 'saçma-sapan' iç gelişmeleri bir tarafa bırakın, Başbakan Erdoğan'ın Japonya-Singapur-Malezya programına baktığımızda; Türkiye'nin olması gereken gündemini görüyoruz. Başbakan, Güneydoğu Asya'da meyvelerini önümüzdeki yıllarda alacağımız bir dizi temaslarda bulunuyor. Daralan Avrupa piyasalarına olan ihracatımızın yerine ikame edilebilecek pazarlar arıyor. Yeni iş birliği imkânları için yanındaki iş adamlarıyla bütün kapıları zorluyor. Birileri içerde akıl almaz tuzaklar kurarken, devletin bazı memurları/bürokratları, 'her nereden güç alıyorlarsa'  hadlerini aşıp meydan okurken o, hiçbir şey olmamış gibi gündemini değiştirmiyor. Oynanmak istenen oyuna gelmiyor. İş dünyasının temsilcileriyle beraber Türkiye için yeni fırsatlara yelken açıyor.

Şu anda Singapur'dayız. Burası dünyanın en rekabetçi üçüncü ekonomisi. Dış borcu yok, ödemeler dengesi fazla veriyor. Turizm, deniz ve hava taşımacılığında Güneydoğu Asya'nın merkezi gibi. Şanghay'dan sonra dünyanın en işlek ikinci limanı. Ticaret hacmimiz 1 milyar dolar civarında. Bu miktar çok yetersiz görülüyor. İş adamlarımız Güneydoğu Asya'ya yatırım için Singapur'u üs olarak kullanabilirler. Bu seyahatte, iki ülke arasında dış ticaret anlaşmasının altyapısı hazırlandı. Özellikle Türk ihracatlar ve inşaatçılar bu ülkeye daha fazla gidip gelmeli. Burada ciddi ihracat fırsatları var. İnşaatçılar, statikçiler mimarinin sınırlarını zorlamışlar. Müthiş görkemli ve güzel binalar ve yapılar gördük. İnşaat teknolojisinin ve mimarının en son uygulamaları var, burada. Doğası harika; her şey yemyeşil...
Siz bu satırları okurken biz Malezya'da olacağız. Malezya dünyanın en fazla ihracat yapan ülkelerinden biri. Güneydoğu Asya bölgesindeki üçüncü ticaret ortağımız olan bu ülke ile tarihî ve kültürel bağlarımız da var. Osmanlı Sarayı buraya iki tane gelin vermiş. İki ülke ilişkileri son yıllarda daha da hız kazanmış. Ticari ve ekonomik ilişkilerin yanı sıra kültürel ilişkilerin de karşılıklı geliştirilmesi önemseniyor.
Biz, bugün dönüş yolculuğuna başlamadan önce Sayın Başbakanla sohbet edeceğiz. Geziye katılan iş adamları Güneydoğu Asya ülkeleriyle tarım ürünleri ihracatı, 3. ülkelere birlikte projeler gerçekleştirme gibi alanlarda iş birliği imkânlarının geniş olduğunu söylüyorlar. Altı günlük seyahatin Başbakan dahil herkese iyi geldiğini, Türkiye için pozitif sonuçlar doğuracağını düşünüyorum...
Buralarda Sayın Başbakana gösterilen sevgiye, verilen değere baktığımda gururlandım doğrusu. 12 yıldır bu ülkeye gecesini-gündüzünü katarak; dur-durak bilmeden, yorulmadan, ön kesmelerden, tuzaklardan, tehditlerden bıkıp usanmadan aşkla hizmet eden böyle bir liderin kıymetini bilmeyenler, onu sırtından hançerlemeye çalışanlar, Erdoğan'a duyulan sevgi saygı ve muhabbetin ülkemizin sınırlarını çoktan aştığını bilmelidirler. Onu üzenler sadece onu değil, İslam dünyasında onu sevenleri de üzmüş olduklarını bilsinler.
Başbakan Erdoğan ile ilgili hesabı olanlar, plan-proje üreten siyaset mühendisleri, vesayetçi bürokratlar hep başarısız oldular. Her kurdukları tuzaktan Sayın Erdoğan güçlenerek çıktı. Allah'ın izniyle bugünlerde kurulan tuzaklar da bozuldu. Bu tuzaklardan da güçlenerek çıkacak. Hatta belki de bu tuzaklar, hayırlı bazı iş ve işlemlere de vesile olacak. Ama herkes şunu bilsin, Erdoğan'a -Allah göstermesin- Menderes'in, Özal'ın akıbetini yaşatmayı akıllarından geçirenler, bu milletin cesedini çiğnemeden bunu başaramazlar. Bu ülkeye aşkla hizmet etmekten başka hiçbir 'günahı' olmadığı halde bazı küresel güçlerin hesaplarına alet olanlar, (biz ona kelepçe takmadan bu işin peşini bırakmayacağız) diyen ahlaksızlar, vicdansızlar bilsinler ki; bu millet onları tükürüğüyle boğar. İstanbul'daki bazı iş ve medya patronları yine yanlış hesaplar yapıyor. 12 yıl içinde insan 6 kez yanlış hesap yapmaz. Bunlar akıl tutulması yaşıyorlar demek ki. Hiç kimse üzülmesin, telaşlanmasın; bu kadro ne badireler atlattı... Herkes dua etsin, inşallah bunu da atlatırlar. Önemli olan olup bitenlerden dersler çıkarıp bu derslerin gereğini yapmaktır.
> SİNGAPUR

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.