HSYK düzenlemesinde geri adım yok

A -
A +

Suriye'deki iç savaşı bitirmeyi amaçlayan Cenevre-2  konferansında uluslararası toplum Esad'a "git artık" dedi.  Yıllardır kendi insanına kan kusturan, işkencelerle on binlerce kişiyi katleden rejimin Dışişleri Bakanı, utanmadan Türkiye'yi teröristlere destek olmakla suçladı. Suriye rejimi gibi yıllardır bizzat terörist faaliyetlerin ya bizzat içinde veya tam desteğinde olan bir rejimin, Türkiye'ye böyle bir eleştiri yöneltmesi hem haddine değil hem de inandırıcı değil. Bakan Davutoğlu "Evet 700 bin teröriste ev sahipliği yapıyoruz. Komşu ülkelere de 2 milyon terörist sığındı" diyerek ona haddini bildirmiş...

Cenevre-2 konferansına katılan 40 ülkeden Rusya ve Çin dışındakiler "Esad, geçiş sürecinde yer alamaz" dediler.  Son fotoğraflar dahil ortaya çıkan görüntüler konferansta Suriye rejimini zora sokmuş görünüyor. Nihayet BM, bu fotoğrafları dün itibariyle istemiş. Rusya ve Çin artık gerçekleri görmeli ve tutumunu değiştirmelidir. Suriye'deki işkenceleri yapan, o görüntülere sebep olan kafa Rusya-Çin ve İran'a güvenerek bu insanlık suçunu işlemektedir. Rusya ve Çin bu insanlık ve savaş suçuna daha fazla katkı vermemelidir. Yeni ortaya çıkan işkence görüntülerine Rusya bile bizim muhalefetten daha fazla tepki verdi. Yazıklar olsun!..
***
Yasama faaliyetleri sürdürülürken milletvekillerinin takındığı tavır, kullandığı üslup çok tahrik edici. Muhalefetin eleştiri hakkı vardır, muhalefet milletvekilleri meclis kürsüsünde eleştirilerini hiçbir engele takılmadan, baskı altında kalmadan özgürce dile getirebilirler. Ama bunu yaparken kimseye hakaret, iftira etme hakkına sahip değiller. Eleştiri sınırları aşılıp iş iftira ve hakarete dönüşünce, iş çığırından çıkıyor. Hayatı boyunca haysiyet ve şerefi ile yaşamış insanlara kürsü dokunulmazlığını istismar ederek hakaret ederseniz, iftira atarsanız bu onların kanına dokunur. Tabii ki tüm bunlar dün olduğu gibi işin şiddete, kavgaya dönüşmesinin mazereti olamaz. Ama benim hem Kemal Bey'e hem de CHP'li vekillere önerim, Ergenekon-Balyoz ve diğer davalarda ağızlarından düşürmedikleri masumiyet karinesine bugün kendilerinin de uyması gerekir. Sokaktaki iki seçmenden birinin oyunu alan bir siyasi partinin Genel Başkanına sıkılmadan "hırsız" derseniz hem vekillerden hem de milletten tepki alırsınız. Kemal Bey bu kavramları hiç düşünmeden çok kolay kullanıyor. Ayıptır; iddia ettiğiniz bir şeyin sizden ispatı istenir...
HSYK görüşmelerine dün akşam tartışmalar nedeni ile ara verildi. Ama hükümet bu düzenlemeden vazgeçmeyecek. Belki hem AB'nin hem de Sayın Cumhurbaşkanı'nın telkinleri ile tasarıda bazı değişiklikler yapılabilir. Belki süreç birkaç gün daha uzayabilir. Ama HSYK konusunda geri adım yok.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.