Gül'ün AB perspektifi

A -
A +
Cumhurbaşkanı sayın Abdullah Gül'ün, dört günlük İtalya ziyareti nedeniyle Roma'dayız. Türkiye, 2014'e Avrupa ülkelerine yoğun bir ziyaret ve ilişki programı ile girdi. Geçtiğimiz günlerde Sayın Başbakan'ın Brüksel'e yaptığı önemli ziyaret, ardından Fransa Cumhurbaşkanı'nın ülkemize gerçekleştirdiği ziyaret, şimdi sayın Cumhurbaşkanımızın İtalya programı ve ardından sayın Başbakan'ın 5-6 Şubat tarihlerinde AB'nin lokomotifi konumundaki Almanya temasları...  2014 yılı herhalde AB yılı olacak. Türkiye ile AB arasında 'Geri Kabul Anlaşması'nın imzalanmasından sonra ilişkiler hızlandı. Pozitif-umut verici gelişmeler var. Başbakan Erdoğan, Brüksel'de Türkiye'nin AB hedefi konusundaki kararlılığını güçlü bir şekilde teyit etti. Türkiye-AB ilişkileri Fransa Cumhurbaşkanı'nın Türkiye ziyareti sırasında etraflıca masaya yatırıldı. Şimdi de Yunanistan'dan sonra AB Dönem Başkanlığını yürütecek olan İtalya'dayız. Cumhurbaşkanı Gül'e ekonomiden sorumlu Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ile AB Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu eşlik ediyor. Bu katılım, ziyaretin ekonomi-ticaret ve AB ile ilişkilerin geliştirilmesi amacıyla yapıldığını gösteriyor.
Cumhurbaşkanı Gül; uzun yıllar Avrupa Parlamentosu'nda çalışmış, Batı kurumlarını çok iyi tanıyan bir lider. Diğer yandan hem başbakanlık ve dışişleri bakanlığı yaptığı dönemlerde de Türkiye-AB ilişkilerinin gelişmesi ve müzakere süreci için çok emek vermiş bir isim. Cumhurbaşkanlığı görevi sürecinde de AB hedefine sıkı sıkıya bağlı kalmış bir lider...
İtalya, 2014'ün ikinci yarısında AB Dönem Başkanlığı'nı devralacak. İtalya, başından bu yana Türkiye'nin tam üyeliğine samimi destek vermiş bir ülke. Gezinin ekonomik ayağında İtalya ile iyi durumda olan ekonomik ilişkilerin daha da canlandırılması hedefleniyor. Heyette Türkiye'nin önde gelen iş adamları da yer alıyor. Almanya ve Rusya'dan sonra ticaretimizin en yoğun olduğu üçüncü ülke İtalya.  İtalyanlar, Türkiye'nin Balkanlar, Orta Doğu ve Kafkasya'da AB'nin gücüne güç katacağına ve Türkiye'nin AB'yi küresel bir güç haline getirebileceğine inanıyorlar.  İtalya,  Avrupa'nın en büyük dördüncü ekonomisi. Türkiye'nin bu ülke ile birlikte üçüncü ülkelerle yapabileceği birçok iş var...
Cumhurbaşkanı Gül, geziden hemen önce İtalya basınına verdiği demeçte Türkiye'deki paralel yapılanma için "Bürokrasinin içinde devlete hizmet etmesi gerekirken ayrı bir dayanışma içinde olanlar var. Devlet düzeni içerisinde hukuk ile tam uyum olmalıdır. Eğer bunlar ihlal edilirse o zaman müdahale etmek doğrudur" demiş. Devlet içerisinde talimatlarını devlet dışında bir yerlerden alan otonom bir yapının var olduğunu sayın Cumhurbaşkanı da söylüyor ve buna izin verilmeyeceğini belirtiyor.
Devlet içindeki paralel yapılanma konusunda devlet kademesi hemfikir görünüyor.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.