17 Aralık'a en güzel cevap müzakereleri hızlandırmak

A -
A +
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün İtalya temasları; hem Türkiye'nin AB üyelik müzakereleri hem de Türkiye-İtalya ekonomik ilişkilerinin geliştirilmesi açısından son derece başarılıydı. Dolu dolu geçen bu ziyarette AB'nin kurucu üyelerinden olan ve 2014'ün ikinci yarısında dönem başkanlığını üstlenecek olan İtalya'nın Cumhurbaşkanı, Türkiye'nin AB üyeliğine samimi bir destek verdi. Sayın Gül ile birlikte yaptığı basın toplantısında Türkiye'nin AB ile müzakerelerinin tüm üyelerin oy birliği ile aldığı bir kararla başlatıldığını ve bu taahhüde uyulması gerektiğini hatırlattı. İtalyan Cumhurbaşkanı Türkiye'nin hem siyasi, hem ekonomik hem de AB'nin güvenliği açısından yerinin Avrupa Birliği'nde olduğuna samimiyetle inanıyor. Eskiden olduğu gibi İtalya'nın Türkiye'nin üyelik müzakerelerine desteği artarak devam ediyor. İtalya'nın dönem başkanlığında müzakerelerin hızlanacağını tahmin ediyorum. Kıbrıs Rum Kesiminin çıkardığı engellerden İtalya'nın da rahatsız olduğu görünüyor. Cumhurbaşkanı Gül, Roma'da bulduğu her fırsatta Türkiye'nin AB hedefine çıkarılan siyasi engellere vurgu yaptı. Ziyarette Türkiye'nin AB üyelik sürecine ilişkin hususlar ana gündemi teşkil etti.
Cumhurbaşkanı, Türk-İtalyan iş adamları ile bir araya geldi, iş forumunun açılışında onlara hitap etti. Görüştüğüm birçok iş adamı ziyaretin kendileri açısından birçok fırsat kapıları açtığını söyledi.
Ekonomiden sorumlu Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Türk ekonomisi ve Türkiye'deki yatırım fırsatları ile ilgili olarak İtalyan yatırımcılara ve finans çevrelerine detaylı bilgiler verdi. İtalyan ve Türk iş adamlarının birlikte üçüncü ülkelerde yapabilecekleri birçok iş olduğu belirtildi.
Türkiye son yıllarda ihracat pazarlarını çeşitlendirse de ne yapıp yapıp, zengin AB ülkelerine ihracatını artırmanın yollarını bulmalıdır. Cumhurbaşkanı'nın görev süresinin dolmasına 7 ay kaldı neredeyse. Öyle görünüyor ki Sayın Cumhurbaşkanı, bu sürede mesaisinin büyük bölümünü Türkiye-AB ilişkilerine ve müzakere sürecinin hızlandırılmasına ayıracak. Türkiye'nin son 11 yılda her alanda aldığı mesafede AK Parti hükümetlerinin başarılarının yanında AB çıpasının da çok payı var. Türkiye'nin bu çıpadan ayrılmaması ve müzakere sürecini, reform sürecini daha da hızlandırması lazım. Türkiye 17 Aralık benzeri müdahalelere en güzel cevabı daha fazla reform yaparak, AB üyelik müzakerelerini daha da hızlandırarak verebilir.
İtalyan iş adamları ayrıcalıklı bir ilişki istiyorlar. İtalyanların yurt dışındaki yatırımlarının sadece yüzde 1'i Türkiye'de. Bunun artırılması mümkün. Türk iş adamları İtalyanlara, "Gelin birlikte Orta Doğu, Balkanlar ve Kafkasya'da, Afrika'da ortak işler yapalım" diyorlar. AB ile ABD arasındaki müzakereleri devam eden Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı Anlaşmasına Türkiye'nin de mutlaka dahil edilmesinin gereği hatırlatıldı. Yoksa ABD ürünleri Türkiye'ye gümrüksüz girecek ama Türk ürünleri ABD'ye gümrük vergileri uygulanarak girebilecek.
İtalyanlar aynı zamanda kendi stratejileri gereği Türkiye-AB ilişkilerini canlandırmak istediklerini belirttiler. Türk-İtalyan siyasi ilişkilerinin mükemmel seviyede olduğu ancak ekonomik ilişkilerin daha da geliştirilmesi gereği ortaya çıktı. Sayın Cumhurbaşkanı, İtalyan iş adamlarına Türkiye'ye yatırım yapmalarını tavsiye etti. ATAK helikopterinin yapımında olduğu gibi birçok alanda İtalyanlarla ortak üretim ve yatırım yapabileceğimize işaret etti.
Kısacası Türkiye'nin AB müzakereleri ve İtalya ile ticari ilişkilerimizin geliştirilmesi açısından gayet verimli bir devlet ziyareti oldu.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.