Yeni Cumhurbaşkanı belli

A -
A +

"Cumhurbaşkanı kim olmalı?" sorusu bugünden itibaren gündemden düşmüştür. Türkiye'nin son 13 yılına kim damgasını vurduysa, son 13 yılda en çok kim çalışmış ve bu ülkeye hizmet etmiş ise, en büyük riskleri kim almış ve en cesur kararları kim vermiş ise ve en önemlisi bu milletin gönül tahtında kim en fazla yer edinmişse o isim cumhurbaşkanlığını hak etmiştir. Bu isim de tartışmasız Recep Tayyip Erdoğan'dır. Kendisi cumhurbaşkanı olmak isterse, başta mevcut Cumhurbaşkanı Sayın Abdullah Gül olmak üzere bizim dünyamızdaki insanlar gönülden destek vereceklerdir. Seçmenin neredeyse yüzde 70'ini oluşturan sağ cenahtan kendisine rakip çıkmayacaktır. Peki, kendisi aday olmak isteyecek midir? Bence istemelidir. Kendisi bu makamı fazlasıyla hak etmiştir. 

Üç dönem kuralının kalkmasını isteyenler Sayın Erdoğan'ın bir dönem daha Başbakan olarak kalmasını istiyorlar. Güya ülkeyi ve partiyi düşünerek bunu istediklerini söylüyorlar. Bence sadece kendilerini düşünüyorlar. Tayyip Bey, halkın oylarıyla, millî iradeyle Çankaya'ya çıkacak bir cumhurbaşkanlığı görevini istemelidir. 
Halkın oyu ile seçilecek olan bir cumhurbaşkanı hem mevcut yetkilerini çekinmeden kullanır hem de otomatik olarak başkanlık veya yarı başkanlık sistemine geçiş kendiliğinden sağlanmış olur. Şu anki yetkileri arasında Meclis'i feshetmek ve Bakanlar Kurulu'nu toplamak gibi olağanüstü yetkiler olduğu düşünülürse, bir de buna millî iradenin tecellisi ile o göreve gelmeyi eklerseniz halkın seçtiği cumhurbaşkanının sembolik bir makamın ötesine geçeceği ve yürütmenin başı gibi hareket edeceği kaçınılmazdır. 
TBMM Başkanı Cemil Çiçek, "Mevcut sistemle yüzde 50 ile seçilecek yetkili cumhurbaşkanı ile çok etkili başbakan yetki problemi çıkarır" demiş. Bu tespitte hata yok ama bu problem cumhurbaşkanlığı seçimi ile 2015 yılında yapılacak genel seçim arasındaki 10 aylık sürede gerekli yasal düzenlemeler yapılarak giderilebilecek bir sorun. Halkın cumhurbaşkanını seçmesi ile birlikte zaten fiilen yarı başkanlık veya partili cumhurbaşkanlığı modeline geçilmiş olacak. Halkoyu ile Köşk'e çıkacak cumhurbaşkanı ile başbakan arasında yetki çatışmasının çıkmaması için gerekli Anayasa değişikliği yapılarak başkanlık, yarı başkanlık ya da partili cumhurbaşkanlığı yöntemine Türkiye geçmek durumundadır. 
Başbakan Erdoğan, halkın seçeceği cumhurbaşkanının sembolik bir makamda olmayacağının mesajını bakın nasıl veriyor: "Cumhurbaşkanını ilk kez halk seçecek. Anayasa, cumhurbaşkanını yürütmenin başı olarak görüyor. Bu seçimden sonra sorumluluklar daha da farklı olacak. Protokol cumhurbaşkanı değil terleyen koşan, koşturan cumhurbaşkanı..." 
Sayın Başbakan'ın halkın oyları ile seçilecek cumhurbaşkanının görev ve yetkileri, pozisyonu ile ilgili mesajı çok açık. Siyasi ve ekonomik istikrarın devamı ve Türkiye'nin çıkarları için Tayyip Bey mutlaka cumhurbaşkanlığını istemelidir. Ayrıca Tayyip Bey'e gönül verenler de onun aday olması için ellerinden geleni yapmalıdırlar. Ne diyor Bahçeli: "Her vatandaş cumhurbaşkanı olabilir ama ne var ki Recep Tayyip Erdoğan'dan olmaz." Hadi canım sen de, bırak ona millet karar versin. Ayrıca Recep Tayyip Erdoğan'ın cumhurbaşkanlığı adaylığını en çok muhalefet partileri istemelidirler. Çünkü o, AK Parti'nin başında kaldıkça onlara ekmek yok!..
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.