İktidar ve köylü

A -
A +

Kuraklık, geçim kaynağı tarım ve hayvancılık olan Anadolu köylüsünü kara kara düşündürüyor. Yağmur yağmayınca moraller bozuluyor. Hayvanların beslenmesi için ot bitmiyor, ekinler büyümüyor. Sebze ve meyve arzu edilen seviyede verim vermiyor. Kış aylarında kar yağmadığı için yer altı su depoları maalesef boş. Bahar aylarında henüz yeteri kadar yağmur yağmadığı için yer altı sularının seviyesi iyice düşmüş durumda. Bu nedenle yerleşim birimlerine su sağlayan kaynakların yolda ve beldeki çeşmelerin çoğu kurumuş, akmıyor. Umarım etmez ama böyle devam ederse, beklenen yağmurlar arzu edilen ölçüde gelmez ise sıkıntılı bir yaz geçireceğiz.
Hem içme suyu hem de sulama suyu temininde sıkıntılar yaşayacağız. Köylerde kaymakamlıklar, il ve ilçelerde belediyeler tedbir almaya başlamalıdır. Böyle giderse bu yaz sebze ve meyve fiyatları ile tahıl fiyatları, un ve ekmek fiyatı yükselecek. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı bugünden tedbirlerini almaya başlamalıdır. Şehirlerin içme suları için Hükümet geçmiş yılların tecrübesi ile tedbir almış durumda. Çok sıkıntı yaşanacağını sanmıyorum. Ama köyler için aynı şeyleri söylemek çok zor. Köylerde hem içme suyu hem de sulama suyu temininde ciddi eksiklikler, noksanlıklar var. Köylerde içme suyu depoları yeterli değil. Sulama suyu ve içme suyunda yüzeye yakın kaynaklardan yararlanıyorlar. Elektrik giderleri nedeniyle sondaj yolu ile pompalarla su temininden kaçınıyor köylü vatandaşlar.
Köyler iktidar partisinin oy deposu durumunda. 2010 yılının sonuna kadar çok başarılı yürütülen KÖYDES projesi ile köylere güzel hizmetler götürüldü. Ancak son yıllarda KÖYDES projesi çok yavaş yürüyor. Ya yeterli kaynak ayrılmıyor ya da bu iş biraz ihmal edildi. Köylere ayrılan bütçenin acilen en az iki kat artırılması gerekiyor. Ayrılan mevcut bütçe ile bırakın söylere asfalt yol yapmayı o bütçe ile ancak daha önceki yıllarda asfalt yapılan yolların bakımını bile yapmak mümkün olmuyor. Köyler ve köylüler, AK Parti iktidarlarında hiçbir dönemde olmadıkları kadar hizmet aldılar. Ama son birkaç yıldır bu hizmetin ivmesi yavaşlamış durumda.
Büyükşehir statüsündeki illerde köyler bundan böyle her türlü hizmeti ve desteği büyükşehir belediyelerinden alacaklar. Ancak büyükşehir statüsünde olmayan illerdeki köylerde durum şu anda çok da iç açıcı değil. Mevcut durumun Başbakan'a iyi aktarılması halinde soruna hızlı çözüm bulunacaktır. Sayın Başbakan'ın köylüye ve köylere büyük önem verdiğini biliyoruz.
Köylerde içme suyu şebekesinin; kanalizasyon şebekesinin, köy içi yolların, ekili arazilere ulaşım sağlayan yolların bakımını kim yapacak? Bu maksatla muhtarlıklara ayrılmış bir ödenek var mı? Köylerin sulama suyu ihtiyaçları nasıl karşılanacak? Belirsizlikleri çoğaltmak mümkün. Kalkınma Bakanımız Cevdet Bey'den istirhamımız KÖYDES'e ait bütçe miktarını en az iki katına çıkarması. Hükümette köy ve köylüye ilişkin görevli-sorumlu kim varsa buradan kendilerine sesleniyorum, vaziyet kötüye gidiyor. Tedbir alın, Sayın Başbakan'a doğru ve yeterli bilgi verin. Anadolu köylüsü iktidarınızdan en büyük payı almayı fazlasıyla hak ediyor. Hükümeti bilmiyorum ama Recep Tayyip Erdoğan'ı 2002'den bu yana kayıtsız-şartsız destekliyorlar.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.