AK Parti'nin başarısının sırları

A -
A +

AK Parti'yi 13 yıldır yenemiyorlar. Siyaset içi ve siyaset dışı muhaliflerinin başvurdukları yeni yöntemlere bakılırsa uzunca bir süre daha AK Parti'nin yenilmezliği devam edecek gibi. 17 Aralık ve 25 Aralık darbe girişimlerine, Paralel Yapının emniyet-istihbarat ve yargı içindeki kayda değer gücüne ve uluslararası küresel desteğine güvenen tüm muhalifler 30 Mart günü milletten çok ağır bir tokat yediler. "Tayyip Erdoğan kaybetsin de ne olursa olsun" diyen İstanbul sermayesi ve bazı medya patronları paralel yapıya ve onun küresel desteğine bel bağlamışlardı. Ama millet oyunu bozdu ve kurdukları tuzakları bunların başına geçirdi. Fakat hâlâ akıllanmış değiller.
Oysa AK Parti'nin kullandığı sihirli formülleri anlamaya çalışıp en azından Tayyip Erdoğan'ı izleseler bence daha başarılı olacaklardır. AK Parti üç önemli iş yapıyor ve bunlardan hiç taviz vermiyor.
Birincisi; tüm faaliyetlerinin, hedeflerinin merkezine milleti koyuyorlar. Her adımlarında önce Allah rızasını sonra da milletin rızasını arıyorlar. Tüm politikalarını, önceliklerini ve hedeflerini milletin isteklerine göre belirliyorlar. Milleti rahatsız edecek, üzecek ve milletin gönlünde karşılık bulmayacak hiçbir adım atmıyorlar.
Bu maksatla neredeyse her ay ama en azından 3 ayda bir veya önemli kararlardan önce kamuoyu araştırmaları yapıyorlar. Milletvekillerini, haftada en az üç gün kendi bölgelerinde seçmenin içinde tutuyorlar. İl başkanları ile ayda bir kez bir araya geliyorlar. Kısacası hem kamuoyu yoklamaları ile hem de kendi teşkilatları aracılığı ile milletin nabzını tutuyorlar. Milletin hangi konuda ne düşündüğünü, beklentilerini, ihtiyaçlarını, önceliklerini, rahatsızlık ve eleştirilerini öğreniyorlar. Bu bilgiler ışığında kararlar verip politikalarını belirliyorlar. O politikalar da milletten karşılık buluyor. Eğer AK Parti'nin Cumhurbaşkanlığı adayının Tayyip Erdoğan olmasını millet istiyorsa bu istek karşılık bulacaktır. Milletin istediği bir aday da ilk turda seçilecektir.
AK Parti'nin en iyi yaptığı ikinci iş, istişarelerle ortak aklı bulmak ve oradan çıkan sonuçlara göre hareket etmek. Daha milletten yeni yüzde 46'lık bir oy oranı ile destek almış olan iktidar partisi, hiç şımarmadan-kibire kapılmadan neredeyse nisan başından bu yana partisinin Cumhurbaşkanı adayını belirlemek için istişareler yapmaktadır. Konuya ilişkin yapılan kamuoyu araştırmalarına ilave olarak gençlik kollarından kadın kollarına, milletvekillerinden il başkanlarına-ilçe başkanlarına, belediye başkanlarından partinin kurucu üyelerine kadar "Bu partinin Cumhurbaşkanı adayı kim olmalıdır?" sorusuna cevap aranmaktadır. Bu kadar istişarelerden ve çabalardan çıkacak sonucun yanlış olma ihtimali çok düşüktür. Bu kadar ince eleyip sık dokunarak ve millete danışılarak tespit edilen adayın 10 Ağustos'ta başarısız olma ihtimali yok gibidir. AK Parti'nin Afyon kampından sonra artık Cumhurbaşkanı adayı bellidir. Ana muhalefet partisi daha bugün görüşmelere başlayacağını söyledi. MHP lideri üçgenler çizerek, 'Çatı adayı' arayışını sürdüredursun iktidar partisinin adayı, programı ve kampanya çerçevesi belirlenmiştir. Muhalefet partilerimiz umutlarını; Paralel Yapıya, yüksek yargı organlarının çıkışlarına ve Erdoğan'dan hazzetmeyen küresel aktörlere bağlayacaklarına millete yönelmelidirler. Hiçbir şey bilmiyorlarsa AK Parti'yi takip etsinler.
AK Parti'nin yaptığı en iyi işlerden birisi de disiplinli çalışmak ve bu çalışmalarını kurumsallaştırmasıdır.
Sayın Erdoğan ve arkadaşlarının çalışma temposu ortadadır. 30 Mart ertesi de sanki bir ay sonra seçim varmış gibi çalışmaya başladılar. Bu planlı, yoğun ve disiplinli çalışmanın bir karşılığı elbette vardır. Milleti, milletin isteklerini ve değerlerini merkeze alan, politikalarını istişarelerle, ortak akılla belirleyen ve sistemli-disiplinli çalışan bir yapının başarılı olması kaçınılmazdır.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.