Erdoğan'ın Yeni Türkiye tasavvuru

A -
A +

Başbakan Erdoğan, Yeni Türkiye için 'Cumhurbaşkanlığı Vizyon Belgesi'ni açıkladı. Vizyon; Demokratik Siyaset, Hukuk Devleti ve Açık Toplum ilkelerine dayanıyor. Sloganı: "Yeni Türkiye Yolunda Demokratik, Öncü Ülke"...  Başbakan Erdoğan'ın 2023 için belirlediği hedefler; demokrasiyi daha da geliştirmek, siyasi ve toplumsal normalleşmeyi sağlamak, toplumsal refahı daha da yükseltmek, dünyada öncü ülkeler arasına girmek. Yeni anayasa, insan hakları, çözüm süreci ve AB hedefiyle önceliği demokrasiye verdi. İcraatında çözüm sürecine ve Paralel Yapı ile mücadeleye öncelik vereceği ve icracı bir cumhurbaşkanı olacağı çok net mesajlarla kamuoyuna duyuruldu. Konuşmasında kuvvetli bir demokrasi vurgusu vardı. Cumhurbaşkanının öncü roller oynayacağı aşikâr. Yeni bir değişim ve dönüşüm sürecinin ilk sinyalleri verildi.
Başbakan Erdoğan aylarca cumhurbaşkanını seçemeyen, cumhurbaşkanının kim olacağına elinde silah-güç ve para bulunduranların karar verdiği, dış güçlerin güdümünde, istikameti ve gündemi belirlenen, IMF'nin oyuncağı olmuş, tedirgin, özgüveni olmayan, fakir eski Türkiye'yi hatırlatarak; Dünya devleti, demokratik, müreffeh ve öncü 'Yeni Türkiye' hedefini ve iddiasını ortaya koydu. Çözüm sürecinin takipçisi olacağını açıkça ifade etti. "Kardeşlerimiz öldürülürken İsrail'le normalleşme olmaz" dedi. Erdoğan, "Herkesin kendini eşit hissettiği, devlet ve milletin kucaklaştığı, vatandaşı olmakla gurur duyduğu, bölge barışına hizmet eden dünya devleti bir Türkiye" diye tanımladı 'Yeni Türkiye'yi. Statükonun bekçiliğini yapan değil, milletin tarafını tutan bir cumhurbaşkanı olacağını söyledi. "Kimse devlet karşısında kendini ezik hissetmeyecek, yeni anayasa yapılacak, Türk-Kürt, Alevi-Sünni arasında yasalarda ve uygulamalarda ayırıma izin verilmeyecek, devlet içinde paralel yapı kurulmasına izin verilmeyecek, çözüm süreci devam edecek, AB reformlarına hız verilecek" sözleri Köşk'teki 5 yıllık dönemin yol haritasını ortaya koyuyor.
Vizyon Belgesi'nin geneline baktığınızda Erdoğan her alanda değişim ve dönüşüm vadediyor. Muhafazakâr değil devrimci bir program ortaya koyuyor. Geçmiş, eski Türkiye'den ziyade bugüne ve geleceğe dönük bir siyasal vizyon ortaya koyuyor. Vizyon Belgesi'nde, geleceğin meydan okumalarına bir cevap arayışı hakim. Halkın oyları ile seçilmenin sağlayacağı güçlü meşruiyetin ortaya çıkaracağı yeni siyasal duruma uygun bir yol haritası hazırlamış. Yetkilerin anayasal çerçevede etkin bir şekilde kullanılması üzerine kurulu bir yaklaşımla belge hazırlanmış. Etkin ve çalışkan bir cumhurbaşkanı tanımına uygun bir pozisyon belirlenmiş.
Geçtiğimiz perşembe günü Sayın İhsanoğlu seçim bildirgesini kamuoyu ile paylaşmıştı. Bu bildirge daha çok Meclis tarafından seçilen cumhurbaşkanının vizyonuna uygun bir bildirge. Eski Türkiye'yi tarif ediyor, eskiye dönme arzusunu yansıtıyor. Cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesinden sonra parlamenter sistemden istesek de istemesek de uzaklaşıyoruz. Yüzü eskiye, geçmişe dönük bir seçim bildirgesi ile yola çıkan İhsanoğlu eski Türkiye'yi temsil ediyor. AK Parti'nin cumhurbaşkanı adayı Tayyip Erdoğan ise ortaya koyduğu hedef ve iddialarla değişim, dönüşüm ve Yeni Türkiye'yi temsil ediyor. İhsanoğlu ise değişimden, dönüşümden rahatsız olan statükoyu temsil ediyor...
Şu mübarek ramazan günlerinde masum insanlar üzerine bomba yağdıran, hastaneleri-camileri yerle bir eden, üç günde 122 sivili öldüren ve bine yakın insanı yaralı bırakan İsrail yönetimini kınıyorum. İnsan olan herkesi ve tüm medeni dünyayı bu vahşete karşı çıkmaya davet ediyorum.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.