Ankara'da son durum

A -
A +

Muhalefet partilerinin Köşk seçimlerindeki hedeflerini merak ettim. MHP ve CHP'den görüştüğüm bazı önemli isimlerin analizlerini dinledim. Ekmeleddin İhsanoğlu'nu ortak aday gösteren CHP ve MHP ittifakının hedefi Ekmeleddin Bey'in Köşk seçimini kazanmasından ziyade Tayyip Bey'in ilk turda seçilmesini engellemek. Onlar birinci turda olmasa da ikinci turda Sayın Başbakan'ın seçimi kazanacağını kabul ediyorlar. Ama hiç olmazsa birinci turda seçilmesini engellemeyi ikinci turda da çok açık ara önde seçilmesine mani olmayı planlıyorlar. Hesapları şöyle; CHP-MHP ve diğer ufak partilerin de desteği ile Ekmeleddin Bey yüzde 42 oy alır, HDP adayı Demirtaş da yüzde 9 oy alırsa sayın Erdoğan birinci turda seçilemez. Bu hesap çok doğru bir hesap değil. CHP ve MHP'nin toplam oyları yüzde 41. Ekmeleddin Bey bu oyların tamamını alamaz. Kamuoyu yoklamaları en fazla yüzde 38'e çıktığını
gösteriyor. HDP'nin oyu yüzde 6. Selahattin Bey en fazla yüzde 8 oy alabilir. İki adayın oy toplamı en fazla yüzde 46 olur. Başbakan Erdoğan da en kötü ihtimalle yüzde 52-54 bandında bir oy oranı ile ilk turda seçilir. Muhalefet Köşk seçimini kazanamayacağını biliyor. Ama Erdoğan karşıtlığı üzerinden yapabileceği maksimum engellemeyi yapmaya çalışacak. Tüm bu nedenlerle çok önemli olmasına rağmen kimse sonucu şimdiden belli bir seçimle ilgili fazlaca ilgi ve heyecan duymuyor. Herkes Erdoğan sonrasını merak ediyor. Köşk seçimi sonrasının hesapları ve analizleri yapılıyor. AK Parti Erdoğan sonrası büyük ihtimalle 11 Ağustos'tan sonra tartışmaya başlayacak: Başbakan kim olacak?
Başbakan Erdoğan'ın gönlünden geçen Başbakan adayında aradığı özellikler şöyle; milletten en yüksek oyu alabilecek biri olmalı, halk tarafından seçilen Cumhurbaşkanı ile uyumlu çalışabilmeli, paralel yapı ve güç odakları ile mücadele kararlılığı gösterebilmeli, faiz lobisine ve küresel güçlere direnebilmeli. Bu özellikleri taşıyan her AK Parti milletvekili Başbakan olabilir. Ancak tanıdığımız, bildiğimiz Tayyip Erdoğan gönlünden geçenden çok istişarelerden çıkan sonuçlara göre hareket eden bir siyasi liderdir. Kendi düşündüğünden çok milletin ve çalışma arkadaşlarının, teşkilatının ne düşündüğüne, ne istediğine bakar ve ona göre karar verir. Yani yeni Başbakanı belirleyecek asıl irade milletin eğilimidir. Başbakan millete rağmen asla bir iş yapmaz.
Başbakanın seçim mitingleri devam edecek. Son iki mitingi 8 Ağustos Kayseri, 9 Ağustos son mitingi Konya. Biraz anlamlı geldi sanki bana. TBMM Genel Kurulu'nda torba yasa görüşmeleri başladı. Meclis bayrama kadar her gece ikiye kadar çalışacak. 150 maddelik Torba Yasa görüşmeleri bayrama kadar yetişmez ise bayram tatilinden sonra görüşmeler bitene kadar Meclis tekrar açılacak.
Bir yandan Cumhurbaşkanlığı seçimini takip ediyoruz, bir yandan Erdoğan gibi güçlü ve karizmatik bir liderden sonra AK Parti'de neler olur biter onları anlamaya çalışıyoruz, diğer yandan da daha uzunca süre devam edecek gibi görünen Suriye ve Irak'taki gelişmeleri izliyoruz. Kaygı ve dehşetle izlediğimiz ve bizleri insanlığımızdan utandıran diğer konu ise İsrail'in Gazze'ye uyguladığı devlet terörü.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.