Yeni Başbakan kim olacak?

A -
A +

Başbakan Erdoğan'ın Cumhurbaşkanı seçilmesinin ardından 'yeni Başbakan' kim olacak sorusuna cevap aranıyor. 13 yıldır alışık olduğumuz gibi AK siyasi hareketinin doğal lideri Erdoğan bu sorunun cevabını istişarelerle bulmaya çalışıyor.
Haklı olarak bu istişarelere başlamadan önce yeni Başbakanda hangi özellikleri aradıklarını ortaya koydu Başbakan Erdoğan. Yeni Başbakan, milletten en yüksek teveccühü görecek bir isim olmalı dendi. AK Parti'yi 2015 seçimlerine taşıyacak Genel Başkan'la Başbakan aynı kişi olmalı dendi. Seçimlere mevcut yapıyla gidilmesine karar verildi. AK Parti'nin varlığını-sürekliliğini devam ettirmek için üç dönem kuralının tavizsiz işletileceğine karar verildi. Yeni Başbakan üç dönem kuralına takılmayan bir isim olmalı dendi. Belki tam bu ifade kullanılmadı ama üç dönem kuralının uygulanacağı ve 2015 seçimlerine partiyi yeni Başbakanın götüreceğine işaret edilerek; yeni Başbakan için de üç dönem şartının gerekliliği ima edildi. Temsil gücü yüksek, partiyi taşıyabilecek birikime, vizyona ve kişiliğe sahip birisi yeni Başbakan olmalı dendi. Yeni Başbakan Paralel Yapı ile  mücadelede tavizsiz ve çözüm sürecine inanan bir isim olmalı dendi. İçeride ve dışarıdaki şer odakları ile layıkıyla mücadele edecek biri olmalı dendi.
Genel Başkan ile Başbakan aynı kişi olacaksa, üç dönem kuralı işletilecekse ve 2015 seçimlerine mevcut genel başkan ile gidilecekse Sayın Gül, Sayın Binali Yıldırım, Sayın Arınç, Sayın Babacan, Sayın Çelik, Sayın Atalay gibi ismi geçen siyasetçiler bu tanımların dışında kalıyor.
Yeni Genel Başkan ve Başbakan için istişare süreci AK Parti MKYK'sında başlatıldı. Ardından Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı ve milletvekili görüşmeleri ile süreç devam ettirildi. Yapılan bu teamül yoklamalarında Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun isminin ön plana çıktığı söyleniyor. Ortak akılla bir isim tespit edilmeye çalışılıyor. Teamüllerden Sayın Davutoğlu isminin çıkması sürpriz değil benim için. Üç dönem kuralı olmasaydı belki başka isimler de gündeme gelebilirdi. Ama şahsen ben de AK Parti'nin geleceği açısından üç dönem şartının gereğine inananlardanım.
AK Siyaset ortak aklının yeni Genel Başkan ve Başbakan için ortaya koyduğu kriterlere en uygun isim Sayın Davutoğlu'dur.
Ahmet Davutoğlu'nun donanımı, deneyimi, birikimi, içeride ve dışarıdaki tanınırlık yüzdesi, temsil gücü, başta Türk ve İslam dünyası olmak üzere ülkemiz dışındaki itibarı istişarelerde onu ön plana çıkarmıştır.
Sayın Davutoğlu parti içerisinde 'muhafazakâr demokrat' siyasal çizgiyi en iyi temsil eden adaylardan biridir. İslami hassasiyetleri yüksek olan, ihlaslı, davasına sadık, Batı dünyası ve değerleri ile barışık, Doğuya sırtını dönmeyen, İslam dünyasında çok sevilen, tutucu ve gerici olmayan bir isim. Sayın Erdoğan ile uyumlu çalışabilecek, Paralel Yapı ile mücadele edebilecek bir isim.
Davutoğlu her ne kadar akademisyen de olsa 13 yıldır AK Parti yönetiminde danışman ve bakan olarak görev almış, alınan kararların ve yapılan işlerin içinde olmuş bir isim. AK Parti Teşkilat Başkanlığı'ndan aldığım bilgiye göre kendi seçim bölgesinde teşkilatın verdiği programa harfiyen uyan ve milletle-seçmenle çok kolay ve samimi diyalog kurabilen bir isim. Konya'daki evlerinde tüm bireylerini tanıma fırsatını bulduğum Davutoğlu ailesi; kendisi-eşi-çocukları ile bu millete rol model olabilecek bir aile. Bunun detayını sonra paylaşırım. 21 Ağustos'ta Davutoğlu'nun isminin açıklanması çok yüksek bir ihtimal. Ama Sayın Erdoğan gibi pragmatik bir lider her an sürpriz yapabilir. Ama milletin onaylamayacağı bir şey yapmaz.
Seçilecek Başbakan emanetçi olmayacak. Güçlü olacak. Ama Sayın Erdoğan'ın Köşk'e çıkıp hiçbir şeye karışmamasını bekleyenler yanılacak. 2023 vizyonunu, yeni Başbakan seçilen Devlet Başkanı ile birlikte ancak yakalayabilir. Başbakan Erdoğan'ın yürütmede aktif olmasını talep edenler "Erdoğan'ı reddedenler onun arkasındaki milyonlarca kitleyi ret ediyor demektir. Onu ret edenlerle işimiz olmaz" diyorlar. Gelecek yazımızda muhtemel kabineyi tartışalım. Ekonomi-diplomasi-çözüm süreci ve vesayetle mücadele yeni dönemin kabinesini belirleyecek öncelikler olacak. Hayırlısı olur inşallah...

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.