Başkan'ın verimli gezisi

A -
A +

Halkoyu ile seçilen ilk Cumhurbaşkanı Erdoğan ile önce Azerbaycan bilahare de NATO toplantısı için İngiltere gezisine katıldık. Konuya ilişkin haberleri gazetemizden sizlere aktardık.
Gezinin Azerbaycan bölümünde Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, bir kardeşe yakışır tarzda ev sahipliği yaptı. Erdoğan çiftine övgüler yağdırdı. Türkiye-Azerbaycan ilişkilerinin daha da gelişeceğine ilişkin izlenimler edindik.
Gezinin bizim için en ilginç bölümü NATO toplantılarıydı. Bazı çevreler ve özellikle de paralel yapı Obama'nın ve Batı dünyasının Sayın Erdoğan'la ilgili negatif tutum içinde oldukları algısını yaymaya çalışıyordu. Oysa Başkan Erdoğan'ın zirvede gördüğü yakın ilgiyi hiçbir liderin görmediğini söyleyebiliriz. Yüzde 52'lik halkoyu ile birince turda seçilmiş olmanın Batılılar için çok anlam ifade ettiğini bir kez daha gördük. Bir yandan Obama, diğer yandan Fransa Cumhurbaşkanı Hollande, Merkel ve İngiltere Başbakanı Cameron Sayın Erdoğan'a büyük ilgi gösterdiler.
"Obama artık Erdoğan'ı sildi" diyenleri çatlatırcasına 1 saat 25 dakikalık görüşme gerçekleşti ikili arasında. Bu süre içerisinde Türkiye-Amerika ilişkilerinin tüm boyutları ele alındı. Küresel ve bölgesel tüm sorun başlıkları masaya yatırıldı. Irak'tan; Suriye'ye, Libya'dan  Afganistan ve Pakistan'a, IŞİD'den alıkonulan diplomatlara, Kırım ve Ukrayna sorununa kadar her şeyin samimi bir biçimde müzakere edildiğini öğrendik.
Bu görüşme Türk-Amerikan ilişkilerine yeni bir ivme kazandıracak sanırım. Pazartesi ABD Savunma Bakanı ülkemizi ziyaret edecek. ABD'nin Türkiye için ulusal güvenlik sorunu haline gelen paralel yapı ile mücadeleye destek vermesi bekleniyor. Artık Pensilvanya onlar için çok da rahat bir yer olmayacak.
Sayın Cumhurbaşkanı, bazı batılı medya organlarının Türkiye'ye ilişkin 'aşırı radikal örgütlere lojistik destek verilmesi-taviz verilmesi' iddialarını hiçbir Batılı liderin ima yolu ile bile olsa dile getirmediğini belirtti. Uzun menzilli füze ihalesi ile ilgili olarak Çin'in ipe un sermeye başladığını ve Fransa seçeneğinin ön plana çıkmaya başladığını öğrendik.
NATO zirvesinde Sayın Erdoğan'a Batılı liderlerin gösterdiği olağanüstü ilgiyi görüntülerde çok rahat görme imkanınız var. Irak'ta hükümetin kurulması, Libya'daki sorunun çözümü konusunda Türkiye'den beklentiler var. Türkiye-Ukrayna ilişkilerinin gelişme potansiyelinin çok yüksek olduğunu anladık.  Türkiye-Fransa ilişkileri de hızla gelişecek gibi görünüyor. Filistin'in geleceğine ilişkin de Sayın Erdoğan'ın hem Obama'ya hem de diğer batılı liderlere önemli açıklamalarda ve eleştirilerde bulunduğunu öğrendik. Onları Gazze ve Filistin konusunda da doğru bilgiler elde etmeye davet eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, Gazze ablukasının mutlaka kaldırılmasını ancak bundan sonra Türkiye-İsrail ilişkilerinin normalleşebileceğini belirtmiş. Verimli, faydalı, kazanımları bol olan bir geziden döndük ve ayağımızın tozu ile Sayın Başbakan Davutoğlu ile birlikte Konya'ya gidiyoruz. Oradan size yazmaya devam edeceğiz inşallah.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.