Üç seçim bir çeyrekte olmalı

A -
A +

30 Mart 2014'te belediye seçimleri, 10 Ağustos 2014'te devlet başkanlığı seçimi ve bundan 9 ay sonrada genel seçimler. Yani hazırlık dönemini de hesaba katarsak Türkiye 2014 Ocak ayından, 2014 Eylül'üne kadar seçim atmosferindeydi. Tam 8 ay seçim konuştuk, tartıştık. 8 ay yılın üçte ikisi. Şubat 2015'ten Haziran 2015'e kadar genel seçimleri konuşacağız, seçime yoğunlaşacağız. Beş ay gidecek. Bir ay da hükümetin kurulması ve işe başlamasına ayırırsak 2015'in de yarısını heba ediyoruz. Demokrasinin en sihirli buluşu seçim sandığıdır. Demokrasilerde bütün problemler sandık yolu ile çözülür. Ama seçimin zamanlaması, sıklığı ve tarihi önemlidir. Çok mu zor hem belediye seçimlerini, hem milletvekili seçimlerini hem de cumhurbaşkanlığı seçimlerini 5 yılda bir aynı çeyrek dönemde yapmak? Zaten iki seçim beş yılda bir yapılıyor, bence 4 yılda bire indirilen genel seçimler tekrar beş yıla çıkarılırsa sorun çözülmüş olur. Seçimleri kış ve yaz dönemine getirmek doğru değil. Bu mevsimler seçimler için uygun değil, en uygun mevsim sonbahar mevsimi. Yani Eylül 15-Kasım sonu arası. Eğer buna imkan yoksa Nisan- Mayıs ayları da uygun olabilir. Mesela 2015 seçimleri Nisan veya Mayıs'a alınabilir. 2019 seçimlerinde üç seçim aynı çeyrek döneme gelebilir. Türkiye'nin yapılacak çok işi var. Seçime ayrılan sürenin azaltılmasında fayda var.
Yeni Türkiye'nin Başbakanı Davutoğlu 2015 seçimlerinin startını Konya'dan verdi. İlçeler dahil ülkeyi karış karış dolaşacağını söylüyor. Şubat 2015'e kadar yapılacak il ve ilçe kongrelerine katılmayı planlıyor. Belli ki teşkilatı çalıştıracak. Hükümet'in yanında partiye de vakit ayırmayı planlıyor. 2015 çok renkli bir yıl olacak. Sayın Erdoğan'sız ilk seçim. Bu seçimi AK Parti başarıyla atlatırsa 2023'ü garantiler. 2015 seçimlerine kadar AK Parti'nin çözüm sürecini önemli bir aşamaya getirmesi gerekiyor. Diğer yandan üçüncü boğaz köprüsü, tüp geçit ve İstanbul-İzmir körfez geçişi gibi önemli projeleri hizmete sokması gerekiyor. Tarımda, eğitim ve sağlıkta hızlanmak gerekiyor. AK Parti'nin oy deposu olan köylere eğilmek gerekiyor.
Birkaç mitingde Başbakan Davutoğlu'nun performansına şahit oldum. Daha yeni yeni alışıyor olmasına rağmen kendisini çok başarılı buldum. Kitlelerle çok kolay iletişim kurabiliyor, kalabalıklarla iyi diyalog geliştirebiliyor. Ayrıca son derece donanımlı ve sahici olduğu için topluluğu can damarından yakalayabiliyor. Hem eşi, hem de kendisi dokunduğu, temas kurduğu herkesi hızlıca etkileyebiliyor. Yaşlılarla, kadınlarla ve çocuklarla iletişimlerinde Anadolu'nun geleneklerine, edip ve terbiye kurallarına sadık kalıyorlar. Bu görüntü herkesi mest ediyor. Bu özellikleri ile Sayın Davutoğlu seçimlerde kitleleri etkileyecektir. Eğer teşkilat da iyi motive olursa 2015 seçimlerinde iyi bir başarı kaçınılmaz görünüyor. Bizim için altından, petrolden daha kıymetli olan istikrarın sürdürülebilmesi için seçim tarihlerinin aynı çeyreğe denk getirilmesi ve ülkenin uzun süre seçim atmosferinde kalmamasının önemli olduğunu düşünüyorum.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.