"İstiğfar okuyunuz! İmdadınıza yetişirim"

A -
A +

Günahlardan ve dertlerden kurtulmak için her zaman ve her yerde, namazlardan sonra, yatarken, mânâlarını düşünerek, çokça "Estağfirullah min külli mâ kerihallah" demelidir...
Allahü teâlâ ile kul arasında olan günâhların affolması için, gizlice tövbe etmek kâfidir. Başkalarına haber vermek lâzım değildir. Cünüpken Kur'ân-ı kerîm okumak, camiye girmek, camide dünya işlerini konuşmak, camide yemek, içmek,  uyumak, Kur'ân-ı kerîmi abdestsiz tutmak, harâm şeyleri dinlemek, yemek, içmek, avret yerlerini açmak, kul hakkı bulunmayan günâhlardır.
Hayvan hakkı bulunan günâhları affettirmek, çok güçtür. Hayvanı haksız olarak öldürmek, dövmek, yüzüne vurmak, tâkatinden fazla yürütmek, ağır yük vurmak, otunu, suyunu zamânında vermemek, günâhtır. Bu günâha hem tövbe etmeli, hem de, istiğfâr ederek yalvarmalıdır. Gayr-i müslimlerin hakkı için de, helâllaşmak lâzımdır.
Kul hakkı; mâlî, nefsî, ırzî, mahremî ve dînî olmak üzere beş türlüdür... Hırsızlık, gasp, aldatmak ve yalan söylemekle mal satmak, sahte para vermek, başkasının mâlına zarar vermek, mâlî olan kul haklarıdır. Bir kuruş mal için tövbe etmek ve sâhibi ile helâllaşmak lâzımdır. Mâlî haklar için, çocukların da helâllaşması, ödemeleri lâzımdır.
Nefsî, yani hayâtî günâh, adam öldürmek, bir uzvunu telef etmektir... Irza dokunan kul hakkı, gıybet, iftirâ, alay etmek, sövmek gibi şeylerdir... Mahremî olan hak, başkasının hanımına, çocuğuna, hıyânet etmektir... Dînî hak, akrabâsına ve emri altında olanlara din bilgisi vermeyi terk etmektir... Bunların ve bütün insanların din bilgisi öğrenmelerine ve ibâdet yapmalarına mâni olmaktır ve başkasına kâfir, fâsık demektir... Bütün bu günâhlar için tövbe etmek ve hak sahipleri ile helallaşmak lâzımdır. Hadîs-i şerîflerde;
(Tövbe eden, günâh işlememiş gibi olur.), (Günâhına pişman olmayıp, dili ile istiğfar eden, günâhında devam edicidir. Rabbi ile alay etmektedir) buyuruldu.
İstigfâr etmek, estağfirullah demektir ki, beni affet Allahım anlamındadır. Fevâid-i Osmâniyye kitâbında buyuruluyor ki: "Şifâ için, tövbe ediniz ve istiğfâr duâsını çok okuyunuz. Yani, Estagfirullâhel'azîm ellezî lâ ilâhe illâ hüv el hayyel kayyûme ve etûbü ileyh, deyiniz! Ölümden başka bütün dertlere, hastalıklara karşı faydalıdır. Ölüm hastasının ağrılarını, sancılarını yok eder, rahat ölmesini sağlar."
Hûd sûresinde 52. âyetinde meâlen; (İstiğfar okuyunuz! İmdadınıza yetişirim) buyuruldu. Hadîs-i şerifte de; (İstiğfâra devam edeni Allahü teâlâ dertlerden kurtarır) buyuruldu...
Netice olarak, günahlardan ve dertlerden kurtulmak için her zaman ve her yerde, namazlardan sonra, yatarken, mânâlarını düşünerek, çokça "Estağfirullah min külli mâ kerihallah" veya kısaca "Estağfirullah" demelidir.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.