Çekirdek Ortaklıkta yer alamayız!

A -
A +

Diplomasi dili bir deyim daha kazandı; "çekirdek ortaklık". Deyim, Galler'deki NATO zirvesinde Barack Hüseyn Obama tarafından ortaya atıldı. Buna göre  IŞİD adlı terör örgütüyle mücadele etmek üzere Danimarka, Polonya, Fransa, İtalya, Almanya, İngiltere, Kanada, Amerika, Avustralya ve Türkiye  bir çekirdek koalisyon teşkil etmelidir. Sn Obama'yla Amerikan tarafının görüşü, hadisenin Türkiyesiz olamayacağıdır.
Teklif, Amerikan Başkanı tarafından ilk defa Galler'de Türkiye Cumhurbaşkanına yapıldıktan hemen sonra ABD Savunma Bakanı Chuck Hagel, Ankara'ya gelerek Cumhurbaşkanı, Başbakan, MillI Savunma Bakanı ve Genelkurmay Başkanına ikna ziyaretleri yaptı. Buna göre Çekirdek Ortaklık kuvvetleri, IŞİD'e karşı Irak ordusuna yardım edecektir. Şimdilik kara harekâtı yapılmayacaktır. Kara harekâtını Irak ordusu ve Peşmerge kuvvetleri yapacaktır. Bu maksatla İncirlik'le ihtiyaç duyulacak diğer tesislerimizden istifade edilmesi ve silah yardımı yapmamız ve  hudutlarımızın sıkı tutulması istenmekte.
Türkiye, verilecek silahların Türk-Kürt barışına muhalif ve batının silah fabrikalarının arkasında olduğu derin PKK unsurlarına gitmesini istememektedir. Böyle bir harekâtta yer almanın diğer islam ülkeleri üzerinde hoş olmayan etki yapabileceği gibi Esad Suriyesi ve Sisi Mısır'ı tarafından aleyhimize propaganda malzemesi olarak da kullanılacaktır. Diğer taraftan Irak ordusu yüzde 95 itibariyle şiileştirilmiştir. Böyle bir yardım Irak ordusuna değil Maliki ordusuna yardım olacak ve Beşar Esad'a da dolaylı destek temin edecektir.
Proje NATO zirvesinde görüşüldü. ABD savunma bakanı hemen Ankara'ya geldi. Üçüncü durak 21 Eylülde toplanacak BM genel kurulu...
Şu olup-biteni işiten Çin, Rusya veya Japonya'ya karşı savaş hazırlığı  olduğunu sanır. Türkiye, hariç tutulursa kadro, I.Dünya Harbi İtilaf  Devletleridir. Veya Türkiye ile beraber Soğuk Savaş dönemi anti Sovyet blokudur.
Halbuki karşıda nevzuhur bir örgüt var. Bu örgütün birden bire peydahlanması bir yana sayısı topu topu 10 bin kişi civarında. Dağıtılması için muharip bir kolordu yeter. Derme-çatma cihat romantizmine kapılmış değişik milliyetlerden ve bilhassa Avrupalı milisler. Tankları, topları, helikopterleri füzeleri, bombardıman uçakları yok. Varlarından çok yokları olan bu örgüte karşı ne acaiptir ki 10 NATO ülkesi bir araya getirilmek istenmekte.
Bir İngiliz gazetesi geçen ay IŞİD için "bu defa kullan at olmadı!" diye yazmıştı. Dünya üst üste batının beceriksizliklerinin ceremesini çekmekte.
Batı, Sovyetlere karşı Afganistan'da el Kaidenin doğmasına sebep oldu, sonra başına dert etti. İran'a karşı Saddam Hüseyn'i şımartıp başına sardı, niyet ve mahiyeti meçhul demokrasi çikolatasıyla sarılı BOP ve Arap Baharı sonrası Esad rejimine karşı IŞİD'i tezgâhladı yine başı derde girdi.
Biz, Türkiye olarak böyle bir macerada yer alamayız.
Fethullah Gülen'in iadesi de bu projeye karıştırılmamalı.
IŞİD karanlık bir oyundur.
Hadise derin PKK ile Suriye ve Irak Baas rejimlerine yarayabilir. Kendi elimizle kendi aleyhimize harita değişiklikleri hatasına düşebiliriz. Bu garip oyunda yokuz. Bizim işimiz var. Kalkınma, büyüme hedefleriden sapıp böylesi karanlık heyecanlara kapılırsak 2023 de 2071 de hayal olur.   

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.