Bandırmalı Hamid Efendi

A -
A +

Bandırmalı Hamid Efendi "rahmetullahi aleyh" Celvetî tarikati şeyhlerinden olup, İstanbul Üsküdar'daki Bandırmalızâde Tekkesi'nin kurucusudur. 1139 (m. 1726)'da Üsküdar'da vefat etti. Bir sohbetinde şunları anlattı:
İbadetlerin sahih olmaları için, kendilerine mahsus şartları, farzları vardır. Bunlardan biri noksan olursa, o ibadet sahih olmaz. İbadet için azap yapılmaz ise de, o ibadetin sevabına kavuşamaz. Kul hakkı bunların başında gelir. Bekara sûresi yüzseksensekizinci âyetinde meâlen, (Ey müminler! Birbirinizin mallarını batıl yoldan yemeyiniz!) buyuruldu. Batıl yol, faiz, kumar, gasp, hırsızlık, hile, hıyanet, yalancı şahitlik, yalan yemin ederek aldatmaktır.
Hadis-i şeriflerde, (Helal yiyen, farzları yapıp, haramlardan sakınan ve insanlara zarar vermeyen bir Müslüman Cennete gidecektir.), (Haram ile beslenen beden, ateşte yanar.), (Şerrinden, zararından emin olunmayan kimsenin, dini, namazları, zekatları, kendisine fayda vermez.), (Üzerindeki elbisesi haramdan gelmiş olan adamın namazları kabul olmaz.), (Hileli mal satan bizden değildir. Gideceği yer Cehennemdir.), (Çok namaz kılan, oruç tutan, sadaka veren, fakat dili ile komşularını incitenin gideceği yer Cehennemdir.), (Sulh zamanında bir kâfiri haksız öldüren Cennete girmeyecektir.), (İki Müslüman, dünya çıkarları için dövüşünce, ölen de öldüren de Cehenneme gidecektir.), (İnsanlara zulmeden, kıyamette bunun azabını çekecektir.), (Üç kimsenin duası muhakkak kabul olur: Mazlumun, misafirin ve ana babanın.), (Kafir olsa da mazlumun bedduası reddedilmez.), (Kafir olan arkadaşını öldüren de bizden değildir.), (Günahlar içinde, azabı en çabuk verilecek olanı, hükümete isyan etmektir) buyuruldu...
Ey Müslüman! Allahü teâlânın rızasına kavuşmayı ve amellerinin kabul olmasını istiyorsan, yukarıda bildirilen hadis-i şerifleri kalbine yaz! Müslüman olsun, kâfir olsun, kimsenin malına, canına, ırzına saldırma! Kimseyi incitme! Herkesin hakkını öde! Kul hakkının en önemlisi akrabasına ve emri altında olanlara din bilgisi öğretmeyi terk etmektir. Kâfir memleketlerinde de, kanunlara, emirlere karşı gelme! Fitne çıkarma! Sözünü dinleyenlere güler yüzle, tatlı dil ile nasihat eyle! Kimse ile münakaşa etme! Güzel ahlakın ile, İslam dininin şanını, şerefini herkese göster!

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.