HADİS ÂLİMİ Ebû Nuaym İsfehânî

A -
A +
Büyük hadis âlimlerinden Ebû Nuaym İsfehânî hazretleri İran'da yaşamıştır. İsfehân şehrinde doğdu. İlim tahsili için Bağdad'a gitti. Sonra memleketine döndü. 430 (m. 1039)'da orada vefat etti. "Delailü'n-Nübüvve" kitabında, Resûlullah aleyhissalâtü vesselâm efendimizin peygamberliğini ve mucizelerini anlatmaktadır. Bu eserinde şöyle buyuruluyor: 
İbni Abbâs "radıyallahü anhümâ" şöyle anlatmıştır: Resûlullah efendimizin gönderilmesinden önce Yahudiler, Evs ve Hazrec kabilelerine karşı yardım beklerlerdi. O peygamberin gelme zamanı çok yakındır. Bizim intikamımızı sizden alacaktır derlerdi. Allahü teâlâ Muhammed aleyhisselâma peygamberliğini bildirince Yahudiler kabul etmediler ve sözlerini inkâr ettiler. Bunun üzerine Mu'âz bin Cebel ve Beşîr bin Berâr "radıyallahü anhümâ", onlara; "Ey Yahudiler! Allah'tan korkun, Müslüman olun. Siz, bize Hazret-i Muhammed'in gelmesiyle yardıma kavuşacağınızı söylerdiniz. O zaman biz müşrik idik. O Peygamber yakında gelecek diyerek vasıflarını sayıyordunuz" dediler. Yahudilerden Selâm bin Meşkek şöyle cevap verdi: "Bizim size vasfettiğimiz Peygamber o değildir. Bildiğimiz alametler onda yoktur."
Bütün bildikleri alametleri gördükleri hâlde inkâr ettiler. Bunun üzerine Allahü teâlâ onlar hakkında Bekara sûresi 89. âyetinde meâlen:
"Onlara Allahü teâlâ tarafından Tevratlarını, tevhîd, nübüvvet ve haşrde tasdik edici Kur'ân-ı kerîm geldi, kabul etmediler ve inanmadılar. Bununla beraber daha önce Arap müşriklerine karşı Yahudiler müşkül durumda kaldıkları zaman 'Tevrat'ta açıklanan ahir zaman peygamberi gelip bu müşrikler üzerine bize yardım etseydi' diye dua ederlerdi. İşte o Tevrat'ta vasfını işittikleri Peygamber gelince; bu İsrailoğullarından değil, İsmail evladındandır diye inkâr ettiler. Artık Allahın laneti o kafirler üzerinedir" buyurulmuştur. Katâde "radıyallahü anh" şöyle demiştir:
Yahudiler, Hazret-i Muhammed ile Arap müşriklerine karşı yardım beklerlerdi ve şöyle dua ederlerdi: "Yâ Rabbî! Tevrat'ta geleceğini ve vasıflarını okuduğumuz ümmî peygamberi gönder. Arap müşriklerini cezalandırsın ve öldürsün!" Muhammed aleyhisselâm zuhur edince, Onun Yahudilerden olmadığını görerek haset ettiler ve kabul etmeyip, kafir oldular.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.