BAŞA DÖN

Türkiye Gazetesi

Yemeden ölme be kardeşim

Bu çalışmamda ev yemeklerini işin dışında tuttum ve çarşı yemekleri üzerinden gittim. Ulaşılabilir, kalite fiyat dengesi olan, en doğru, en geleneksel ve mevsiminde lezzetli yemeklerin kendimce en doğru yapan işletmelerini belirleyerek sizler ile paylaşmak istedim.

Sevgili okuyucu lütfen giriş yazısını okuyun çünkü seçilen adreslere yaklaşımı en basit dille anlattım. İnanıyorum ki ilave edeceğiniz çok daha fazla lezzet ve işletme bilgisi vardır. Kahvaltı, tatlı ve bilhassa ürün noktaları için başka çalışmalarım olacak. Paylaşmak istediğiniz lezzet ya da işletme bilgilerini bana yazabilirsiniz, memnuniyetle yazar paylaşırım
(adnansahin1@hotmail.com). Yemek yemeyi sevmeyen çok tanıdığım olmadı; belki de ben yemeyi çok sevdiğim için çevremde bu anlayışa yakın insanlar oldu. Düşünüyorum da farklı lezzetler, başka kültürler hep ilgimi çekti. Nasıl çekmesin ki! Ben yemek konusuna biraz farklı bakıyorum sanırım; bakılması gereken yerden, yani kültür unsuru olarak. Aslında yemek yemenin karın doyurmaktan çok daha fazla bir şey olduğunun aklı başında herkes fakında. Obur olarak görmüyorum kendimi, açıkçası doğru da bulmuyorum. “TADINA BAKMAK” ve “DİBİNİ SIYIRMAK” arasında bir yerde değilim. Tam olarak tadına bakma düşüncesindeyim ve hep öyle olmaya çalıştım. Hep denir ya yemeden ölme be kardeşim. Tabii ki lafın gelişi biraz abartı. Şüphesiz hepimizin kendine göre çok sevdiği, vazgeçemeyeceği lezzetler vardır. Bazı lezzetler kimi zaman bulundukları şehirle ya da işletme ile özdeşleşmiştir; kimi zaman anneler, teyzeler, neneler ile. Gittiğiniz her şehirde her lezzete ulaşabilmeniz ne yazık ki mümkün değil. Lütfen seyahatlerimizde deneyeceğimiz yemeklerin mevsimlerine hatta saatlerine dikkat edelim. Seçimlerimiz bu yönde olsun. Bu çalışmamda ev yemeklerini işin dışında tuttum ve çarşı yemekleri üzerinden gittim. Ulaşılabilir, kalite fiyat dengesi olan, en doğru, en geleneksel ve mevsiminde lezzetli yemeklerin kendimce en doğru yapan işletmelerini belirleyerek sizler ile paylaşmak istedim. Buyurun SOFRADAKİ ANADOLU’ya.  İşte size 35 lezzet ve restoran adresi. Başlık KIRKBİR KERE MAŞALLAH çünkü bu lezzetler farklı ve seçici damaklardan, maharetli ellerden yüzyıllar içinde süzülüp geliyorlar. Ve bu işletmeler olabildiği ölçüde aslına uygun kalmaya gayret ederek bu lezzetleri bizlere sunuyor ve yarınlara taşıyorlar. Dikkatinizi çekmiştir tatlı ve kahvaltı adresleri yok. Bu çalışmam sürüyor. Kolay değil, en özellerini arıyorum. Ama biraz sabredin, çok yakında… Keyifle, afiyetle.

ÇÖKELEKLİ / KATMER
İstanbul’da en iyi adres YOK
Menşei, TOKAT Mevsim DÖRT MEVSİM
En iyi adres SAKLI BAHÇE / TOKAT
Mümkünse sabah saatlerinde (kahvaltı), kesinlikle eliniz yanacak düzeyde sıcak ve tereyağlı. Yanında ayran ya da çay.

FURUN KEBABI
İstanbul’da en iyi adres YOK
Menşei KONYA  Mevsim
İLKBAHAR / SONBAHAR / KIŞ
En iyi adres LOKMAHANE ÇARŞI / KONYA-MERAM
Mümkünse öğle saatlerinde, kesinlikle gerdan kısmı. Yanında ayran ya da şıra.

KARADENİZ USULÜ KURU FASULYE
İstanbul’da en iyi adres YOK
Menşei RİZE Mevsim DÖRT MEVSİM
En iyi adres LALE LOKANTASI / ÇAYELİ
Mümkünse öğle saatlerinde, kesinlikle yanında tereyağlı pilav ve yoğurt.

KUŞ GÖZÜ
İstanbul’da en iyi adres YOK
Menşei TARSUS Mevsim DÖRT MEVSİM
En iyi adres TARSUS YENİ ADA
Mümkünse öğle saatlerinde, kesinlikle yanında ayran.

SAKARCA MIHLAMASI
İstanbul’da en iyi adres YOK
Menşei GİRESUN Mevsim Bitki taze iken yani çiçeklenmeden önce yaprakları ve soğanı sebze olarak kullanılmakta. Sakarca genellikle mıhlama olarak tercih edilir. İLKBAHAR / YAZ
En iyi adres ŞORAY / GİRESUN
Sabah, Öğle, Akşam yenilebilir ancak işletme öğlen ve akşam servisi veriyor. Yanında mısır ekmeği.

KAZ TANDIRI
İstanbul’da en iyi adres YOK
Menşei KARS / ARDAHAN Mevsim KASIM / MART arası
En iyi adres PUŞKİN / KARS
Öğle saatlerinde denemeye çalışın ve yanında mutlaka kaz yağı ve Kavılca bulguru ile yapılmış pilav ve ayran.

GELELİ KEBABI
İstanbul’da en iyi adres YOK
Menşei MALATYA / ADIYAMAN Mevsim HAZİRAN / EYLÜL
En iyi adres MALATYA HACI BABA KERVANSARAY
Yanında taze açık ekmek.

KUYRUĞU SULU
İstanbul’da en iyi adres YOK
Menşei ISPARTA / ULUBORLU Mevsim DÖRT MEVSİM
En iyi adres ISPARTA

ZEYNEBİN YÖRESİ
Mümkünse sabah kahvaltı ama öğle saatlerinde de denenebilir. Sıcak olarak servis edilmeli, mutlaka yanında ayran ya da çay.
DENİZLİ TANDIRI (KEBABI)
İstanbul’da en iyi adres YOK
Menşei DENİZLİ Mevsim
İLKBAHAR / SONBAHAR / KIŞ  
En iyi adres KEBAPÇI
KOCABAYLAR / DENİZLİ
Öğle saatlerinde denenmeli. Yanında soğan piyazı, ayran ve tırnak pide.
Ali NAZİK
İstanbul’da en iyi adres YOK
Menşei GAZİANTEP Mevsim DÖRT MEVSİM
En iyi adres İMAM ÇAĞDAŞ / GAZİANTEP
Sabah hariç günün her saatinde denenebilir. Yanında tırnak pide ve şerbet ya da ayran.

ELBASAN TAVA
İstanbul’da en iyi adres YOK
Menşei BALKANLAR Mevsim DÖRT MEVSİM
En iyi adres CUMHURİYET LOKANTASI / EDREMİT BALIKESİR
Günün her saatinde denenebilir. Yanında şerbet ya da ayran.

URFA KEBABI
İstanbul’da en iyi adres YOK
Menşei ŞANLIURFA Mevsim DÖRT MEVSİM
En iyi adres DURAK KEBAP SALONU / ŞANLIURFA
Sabah hariç günün her saatinde denenebilir. Lavaş, soğan piyazı, közlenmiş domates-biber olmadan olmaz.  Yanında şerbet ya da ayran.

CEVİZLİ MANTI
İstanbul’da en iyi adres YOK
Menşei SİNOP Mevsim DÖRT MEVSİM
En iyi adres TEYZENİN YERİ MANTI
Öğle saatlerinden itibaren günün her saati. Üzerine çay.

TOKAT KEBABI
İstanbul’da en iyi adres YOK
Menşei TOKAT Mevsim 15 HAZİRAN / 15 EYLÜL
En iyi adres SAKLI BAHÇE / TOKAT
Öğle ve sonrasında deneyebilirsiniz. Üzerine çay.

ADANA KEBAP
İstanbul’da en iyi adres YOK
Menşei ADANA Mevsim DÖRT MEVSİM
En iyi adres KEBAPÇI MESUT / SEYHAN-ADANA
Sabah hariç günün her saatinde denenebilir. Lavaş, soğan piyazı, közlenmiş domates-biber olmadan olmaz.  Yanında şerbet ya da ayran.

TİRİT
İstanbul’da en iyi adres YOK
Menşei ANONİM Mevsim SONBAHAR / KIŞ
En iyi adres BİR TAT LOKANTASI / KARAMAN
Günün her saatinde denenebilir. Lavaş olmadan olmaz.  Yanında saatine bağlı olarak çay, şerbet ya da ayran.

SİVAS KÖFTE
İstanbul’da en iyi adres YOK
Menşei SİVAS Mevsim DÖRT MEVSİM
En iyi adres BAŞARAN KÖFTE / SİVAS
Sabah hariç günün her saatinde denenebilir. Sivas Pidesi soğan piyazı közlenmiş domates-biber olmadan olmaz.  Yanında mutlaka kendi yaptıkları ayran. Üzerine çay

AKÇAABAT KÖFTE
İstanbul’da en iyi adres YOK
Menşei TRABZON / AKÇAABAT Mevsim DÖRT MEVSİM
En iyi adres KOMAROĞLU KÖFTE AKÇAABAT / TRABZON
Sabah hariç günün her saatinde denenebilir. Soğan piyazı, közlenmiş domates-biber.  Yanında şerbet ya da ayran.
Üzerine çay.

PÖÇ KEBABI
İstanbul’da en iyi adres YOK
Menşei KAYSERİ Mevsim SONBAHAR/KIŞ
En iyi adres ALTINSARAY PÖÇ / KAYSERİ
Sabah ve öğle denenebilir. Yanında iyi bir pilav, şerbet ya da ayran. Üzerine mutlaka çay.

ELİ BÖĞRÜNDE
İstanbul’da en iyi adres YOK
Menşei KAHRAMANMARAŞ Mevsim DÖRT MEVSİM
En iyi adres SARAY KASABI / KAHRAMANMARAŞ
Öğle saatlerinde denenebilir. Yanında tırnak pide ve ayran.

ABDİGÖR
İstanbul’da en iyi adres YOK
Menşei AĞRI Mevsim DÖRT MEVSİM
En iyi adres EVİN RESTORAN / AĞRI
Öğle saatlerinde denenebilir. Üzerine Murtuga helvası ve mutlaka çay.

KEMİKLİ KAVURMA
İstanbul’da en iyi adres YOK
Menşei BİNGÖL Mevsim
İLKBAHAR / SONBAHAR / KIŞ
En iyi adres SOĞUK ÇEŞME KAVURMA, DOĞAN DİNLENME TESİSLERİ / BİNGÖL
Öğle saatlerinde denenebilir. Yanında lavaş pide, soğan. Üzerine mutlaka çay.

BEYRAN
İstanbul’da en iyi adres YOK
Menşei GAZİANTEP Mevsim İLKBAHAR / SONBAHAR / KIŞ
En iyi adres METANET / GAZİANTEP
Sabah erken saatlerde denenebilir.  Üzerine mutlaka çay.

ENGİNAR / ENGİNARA DAİR HER ŞEY
İstanbul’da en iyi adres YOK
Menşei İZMİR Mevsim
İLKBAHAR / YAZ
En iyi adres BEĞENDİK ABİ URLA / İZMİR
Günün her saati denenebilir.

KOKOREÇ / ATOM
İstanbul’da en iyi adres YOK
Menşei ANONİM Mevsim DÖRT MEVSİM
En iyi adres KOKOREÇÇİ BAKİ USTA KARŞIYAKA / İZMİR
Öğle ve sonrası her saat.

İZMİR USULÜ SÖĞÜŞ
İstanbul’da en iyi adres YOK
Menşei NİĞDE  Mevsim DÖRT MEVSİM
En iyi adres SÖĞÜŞÇÜ ACO KONAK / İZMİR
Öğle ve sonrası her saat.

Çİ BÖREK
İstanbul’da en iyi adres YOK
Menşei KIRIM Mevsim DÖRT MEVSİM
En iyi adres HAS KIRIM

ÇİBÖREK ESKİŞEHİR
Günün her saati sabah saatlerinde çay daha sonra ayran. Bu mekânda turşu ile veriyorlar.

KARADENİZ USULÜ KAVURMA
İstanbul’da en iyi adres YOK
Menşei ANONİM Mevsim DÖRT MEVSİM
En iyi adres LİMAN LOKANTASI RİZE
Öğle saatlerinde deneyebilirsiniz üzerine TURBO tatlıyı atlamayın. Ve elbette çay.

BORANİ
İstanbul’da en iyi adres YOK
Menşei ŞANLIURFA  Mevsim DÖRT MEVSİM
En iyi adres CEVAHİR HAN / ŞANLIURFA
Öğle ve sonrasında deneyebilirsiniz. Borani Anadolu’nun hemen her bölgesinde farklı usuller ile gayet lezzetli yapılır ama benim en beğendiğim Şanlıurfa usulü borani oldu.

KÖMÜR IZGARASINDA KUZU BİFTEK
İstanbul’da en iyi adres GÜNAYDIN KALAMIŞ / İSTANBUL
Menşei GÜNAYDIN KALAMIŞ Mevsim DÖRT MEVSİM
En iyi adres GÜNAYDIN

KALAMIŞ / İSTANBUL
Öğle ve sonrasında deneyebilirsiniz. Kuzu biftek Günaydın kebap konseptinin tacı. Anadolu’nun hemen her bölgesinde farklı usuller ile gayet lezzetli yapılır ama benim en çok beğendiğim Günaydın Kalamış oldu.

YAĞ SOMUNU
İstanbul’da en iyi adres SADE BEŞDENİZLER MUTFAĞI
NİŞANTAŞI
Menşei KONYA Mevsim DÖRT MEVSİM
En iyi adres HASAN ŞENDAĞLI Etli ekmek ve Yağ Somunu / Konya
Sabah ve öğle saatlerinde deneyin, yanında ayran ya da çay.

HUMUS ve BETON
İstanbul’da en iyi adres YOK
Menşei ORTA DOĞU Mevsim DÖRT MEVSİM
En iyi adres HUMUSÇU İBRAHİM USTA / ANTAKYA
Sabahtan başlayarak günün her saatinde denenebilir. Tırnak pide ve turşu olmadan olmaz.  Yanında saatine göre çay, şerbet ya da ayran.

PİTİ / BOZBAŞ
İstanbul’da en iyi adres SADE BEŞDENİZLER MUTFAĞI
NİŞANTAŞI
Menşei IĞDIR Mevsim İLKBAHAR / SONBAHAR / KIŞ
En iyi adres İRANLILAR SARAY LOKANTASI / IĞDIR
Öğle saatlerinde denenebilir.  Üzerine mutlaka çay.

TEPSİ MANTISI
İstanbul’da en iyi adres YOK
Menşei KAYSERİ Mevsim DÖRT MEVSİM
En iyi adres ÇEMEN’S / MİX KAYSERİ / KAYSERİ
Öğle ve sonrasında deneyebilirsiniz. Sarımsaklı yoğurt ve sumak ile lezzetlendirilmeli. Üzerine çay.

 

 

  • Facebook'ta paylaş
  • Twitter'da paylaş
  • Twitter'da paylaş
609162 https://www.turkiyegazetesi.com.tr/yazarlar/adnan-sahin/609162.aspx
YORUMLAR ARKADAŞINA ÖNER
loading
Kapat
KAPAT