İmandan kıymetli bir cevher yoktur!

A -
A +
Ahir zamanda imanı kurtarmak çok zordur. İmanı korumak, elde tutulan kor ateş gibidir! Tutsan elini yakar, bıraksan söner. Bir nesne ne kadar kıymetliyse onun düşmanı o kadar çok olur.
 
İman, Muhammed aleyhisselamın, Peygamber olarak bildirdiği dini, akla, tecrübeye ve felsefeye uygun olup olmadığına bakmadan tasdik etmek yani kabul edip, beğenip, inanmaktır... Peygamber efendimiz, imanı şöyle tarif etti:
(İman; Allah'a, meleklere, kitaplara, peygamberlere, ahiret gününe, [Kıyamete, cennete, cehenneme, hesaba, mizana] kadere, hayrın ve şerrin Allah'tan olduğuna, ölüme, öldükten sonra dirilmeye, inanmaktır. Allah'tan başka ilah olmadığına ve benim Onun kulu ve resulü olduğuma şehadet etmektir.) [Buhari, Müslim, Nesai]
Bir insanın Müslüman olabilmesi için, iman sahibi olması, yani dinimizin emir ve yasaklarına inanması şarttır. Yalnız inanması da kâfi değildir; bu emirleri beğenmesi ve sevmesi de şarttır. Bu da bir bilgi işidir. Yapıp yapmamak ayrı, bunları kabul etmek, beğenmek ve sevmek ayrı şeydir. Yapıp yapmamak günah ve sevapla ilgili, kabul etmek ve beğenmek imanla ilgilidir. İmanın altı esası bir bütün olup, çok önemlidir. Ufak bir şüphe götürmez. İnandığı hâlde, birini bile beğenmemek küfürdür. Hazret-i Ali, dirilmeye inanmayan birine buyurdu ki:
"Biz âhirete inanıyoruz. Diyelim ki, senin dediğin gibi tekrar dirilmek olmasaydı, inanıp ibadet etmekle bizim hiç zararımız olmazdı. Bizim dediğimiz gerçek meydana çıkınca ise sen sonsuz olarak azaba maruz kalacaksın!.."
Ahir zamanda imanı kurtarmak çok zordur. İmanı korumak, elde tutulan kor ateş gibidir! Tutsan elini yakar, bıraksan söner. Bir nesne ne kadar kıymetliyse onun düşmanı o kadar çok olur. Kâinatta imandan daha kıymetli hiçbir cevher yoktur. 
             ***
Büyük İslam âlimi Hüseyin Hilmi Işık (kuddîse sirrûh) buyurdu ki:
"Peygamber aleyhisselâm buyuruyorlar ki: (Ey eshâbım, sizler, Allahü teâlânın emir ve yasaklarından onda dokuzunu yapsanız, birini yapmazsanız helâk olursunuz, yani yüksek dereceden aşağı dereceye düşersiniz. Ama âhir zamanda gelecek olan ümmetim, eğer emirlerden bir tânesini yapsa, kurtulurlar.) Peki, emirlerin onda biri nedir? Mübarek Hocam Abdülhakîm Arvâsî (kuddîse sirrûh) hazretlerine 'Âhir zamanda gelecek ümmetin kurtulmasına sebep olan o bir emir nedir?' diye sordum. Efendi hazretleri 'Doğru imândır' buyurdu. Âhir zamanda gelecek olan ümmetin en büyük derdi, imanını korumak olacak. Neden? Çünkü iman çok hassastır. Bir kelimeyle gelir, bir kelimeyle gider. İslâmiyetin bir emrini hafife almak, küfre sebep olan bir kelimeyi söylemek, imanı götürür. Bir tövbe etmekle de geri gelir. Öyleyse mümin rastgele yaşayamaz. Müminin en büyük korkusu, imanını çaldırmak korkusu olmalıdır efendim..."
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.