Sigara mı, sanayi tavuğu mu?

A -
A +
Bu sigarayı tu kaka yapan şey nedir? Hakikaten sağlığa zararı mı? Zararının olmadığını iddia etmiyorum. Ülkelerin sigara ile abartılı mücadelesinin sebebi ne, onu merak ediyorum. Gerçekten ilk sebeb vatandaşın sağlığı mı? Bunlar durduk yere hadi şu vatandaşın sağlığına bir el atalım demezler. Onları zorlayan bir sebebin olması lazım.
Sigara içenlere ikinci sınıf insan muamelesi yapmanın altyapısını hazırlıyorlar.. Sigara içen hor görülüyor. Müsamere tadında içenlerin de içmeyenler kadar hakları olduğunu gerekçelendirecek hâlim yok. Kural konulmasına itirazım da yok. İçilemeyecek mekânları tespit edersin, takip edersin, hatta istiyorsan -ona dahi itirazım yok- sigara içmeyen eleman istihdam edersin veya benim mekânımda içme ne yaparsan yap dersin, içmeyenleri rahatsız edemezsin dersin, orada kalırsın. Ayrıca abartılı kampanyalar neyin nesi? Ne oldu da sağlığımızı bizden daha çok düşünür hâle geldiniz? Geldiler? Bunun inandırıcı bir açıklaması var mı?
Bu millete beş on yıl daha sanayi tavuğu yedirmeye devam ederseniz sigarayı bırak kampanyası yapacak adam bulamayacaksınız. Biraz da o işlere kafa yorun.
Türkiye'de 1975'te yüzde 2 olan kısırlık oranı, 2004'te yüzde 10'a, 2005'te yüzde 15'e, 2009'da yüzde 25'e ulaşmış.. Aradaki yıllarla ilgili bir kayıt yok. 2012'de yüzde 35 olduğu söyleniyor.
2020'de yüzde 50, 2050'de yüzde 95 olacağı öngörülüyor. 2050'de kime için/içmeyin diyeceksiniz. Zaten bu trend böyle devam ederse birçok bakımdan insanlar yarı insan yarı başka bir canlı gibi olacak. Cinsiyet ayırımı için ilave soru sormak gerekecek.
Bunlara kafa yorun.
Tavuk sanayiinin girdileri hangi ülkenin tekelinde ona bakın.
Bizim vatandaşın aklı ulusal güvenlik deyince sınırdan sızan düşmana gidiyor. Ötesi yok. Oysa sebze ve meyvelerin tohumu da hububatın tohumu da bugünün şartlarında ulusal güvenliğin alanındadır. Önce onu çözeceksiniz. Veya çözeceğiz. Kendimize has domatesimiz, salatalığımız, buğdayımız olacak.
Bakın ekmeklik buğdayları dışarıdan ithal ediyoruz.. Yerli buğdayla karıştırmadan olmuyor. Böyle giderse bizim buğdayımız hayvan yemi standardına inecek. Oraya takılın.
Uyuşturucu deyince elimiz ayağımız karışıyor. Ucuzu/sentetiği Anadolu'yu bile kasıp kavuracak hâle geldi. Bu da sadece güvenlik tedbirleriyle önlenecek iş değil. Rakamlar büyük, rakamlar büyük olunca matematik devreye giriyor. Şurayı kapatırsan buradan pörtler, burayı kapatırsan başka yerde sıkıntı olur. Ekip biçtirmezsen sentetiği devreye girer.. Girdi de zaten. Seferberlik ilan edilmesi gereken sınıra yaklaşıyor. Buna takılın, bunun için kafa yorun. Kapısı bacası açık alanda sigara içen adamdan size ne? Yanındakiler razı, şikâyetçi olan yok. İçmeyenin yeri ayrı.
Kaldı ki uyuşturma işi başka yollarla da yapılıyor. Mesela televizyonların magazin programları ve artık haberleri ve tartışma programları uyuşturuyor insanları. Beyni uyuşan ve bloke edilen insanın gövdesinin çok sağlıklı olması size kazandıracak. O hesabı yapanlara kazandırır. Sizin de sigara içmeyen gürbüz/besili sağlıklı ama düşünemeyen insanlarınız olur.
Bunların çoğu çalışmaz da haberiniz olsun.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.