Bir sene sonra bugünlerde...

A -
A +
Sabitlenmiş tweet niyetine: Barış veya müzakere süreci öyle ya da böyle tamamlanacak. Borsacıların deyimiyle destek ve direnç noktaları var. Biraz da taban oluşturmak ve kamuoyunun gazını almak için al sat yapıyorlar. Üstelik genel zannın aksine eğer ille bir riskten söz edilecekse Kürtlerin değil, milliyetçi grubun hassasiyetlerinin tahrikiyle sıkıntı doğabilir. MHP bugünkü yapısıyla o tabanı dengede tutuyor bugünkü yönetim taciz edilir de çatlak oluştururlarsa ülkenin batısı doğusundan daha çok baş ağrıtır.
* * *
Bir sene sonra bugünlerde nasıl bir Türkiye hayal ediyorsunuz? Bir sene sonra bugünler deyince seçimlerin üzerinden dört ay geçmiş oluyor. Yeni hükümet kurulmuş oluyor. Meclis tepeden tırnağa olmasa da yarı yarıya yenilenmiş oluyor. Rota değişir mi? O arada Suriye işi karara bağlanmış olur mu?
IŞİD defteri kapanır mı? Suriye'nin kuzeyindeki komşumuz kim olur? Süreç tamamlanırsa Kuzey Irak, Kuzey Suriye ve bizim Güneydoğu arasında nasıl bir bağ olur? Üç ayrı ülkede Kürtler.. Biri otonom öbürünün (Suriye'deki Kürtlerin) statüsü belli değil üstelik bizim dileğimiz de belli değil. Eskiden her ülkenin toprak bütünlüğünden yana olurduk eğer hâlâ öyle isek otonomi bütünlüğü zedeler mi? Zedelerse Irak'ta öyle de Suriye'de niye böyle.. bilmiyoruz. Bir sene sonra bugünlerde olmasa da beş on sene sonra Kürtlerin o günün şartlarında özel bir statü ile Türkiye'ye ilhak edeceğine inandığım için ara dönemin nasıl atlatılacağına çok takılmıyorum. Sancılı sıkıntılı olur veya olmaz.
...
Dün bir haber dolaştı ortalıkta. Haberin kaynağına bakınca çok sağlıklı görünmüyor. Bu habere göre Köşk'teki hukukçular bir taslak üzerinde çalışıyormuş. 2015 seçimlerinden sonra Güvenlik Bakanlığı kurulacakmış. TSK, MİT, polis ve jandarma bu bakanlığa bağlanacakmış. Bütün güvenlik kurumları tek elde toplanacakmış. Başına da Hakan Fidan geçecekmiş. Benim ilk aklıma gelen ihtimal: Hakan Fidan'ı yıpratmak ve TSK'yı tahrik etmek için böyle bir haber yapılmış olabilir. Hakikaten böyle bir çalışma yapılıyor da olabilir. Bu haberin girişteki konuyla ilgisi ne? Biz tedirgin oldukça içimize kapanıyor ve daha çok güvenlik saplantısına giriyoruz. Tek çatı altında toplamak zapturapt altına almak demek olmadığı gibi daha çok güvenlik anlamına da gelmez. Bu işleri tek elde toplayan kalmadı. Saddam vardı, baba Esad vardı, Hüsnü abi vardı... Aliyevlerin yapısını bilmiyorum. Bu tedirginlikle civardakileri de kucaklayacak büyük yapıyı kuramayız. Güvenlik herkesin arzusu.. Ama yolu bu değil. Bu olsa bu işleri tek elde toplayan yerler en güvenli yerler olurdu.
* * *
Bölücü Kürt Partisi kurulmuş. Bizimkiler de hemen atılıp anayasamız ve kanunlarımız böyle bir partinin kurulmasına izin vermiyor demişler.  Çok ikna edici açıklamam yok ama bana iyi bir teşebbüs gibi geldi. Çözüm sürecine destek. Etin üzerine azıcık hardal.. veya sevmeyenlerin acılı sos dökmesi gibi. Hadi siz de gidin ve bu partiye katılın deseniz kendi tabanlarından gidecek insan sayısı yüze 3-5.. Yüzde 7'nin yüzde beşi.. Ne işe yarar? Bol bol konuşurlar.. Bölünme paranoyasından kurtulmamıza yardım eder. Tedavi edicidir. Hem o tarafta hem bu tarafta insanlar rahatlar. Sürecin bitmesine yakın da kapanır gider. Mevzuata göre zaten kurulma imkânı yoktur açısından bakarsanız gündemden düşer.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.