Bu çocuklar ne zaman devlet kadrolarında çoğunluk olacaklar?

A -
A +

Aşağıdaki yazı 2002 senesinde yazılmış. Aradan geçmiş 13 sene. O gün sözü edilen çocuklar bugün 30-35 yaşlarında.
Henüz partilerde görünmüyorlar.
Yüksek bürokraside yaşlarından dolayı yoklar. Belediyelerde istihdam edildiklerine dair bir emare yok.
Bu çocuklar nerede?
....
6.3.2002
Yarın işiniz çok zor
Bugünü bir kenara bırakalım. Yarının Türkiyesi çok farklı olacak. Çünkü çocuklar bilgisayar oyunlarında uzmanlaşıyorlar.
Ne demek yani?
Mesela SimCity oynuyorlar. Diyelim ki, ulaşım problemleri var. Paraları varsa bastırıp SimDolarları demiryolu yapıyorlar. Paraları yoksa efendi efendi karayoluna mahkûm kalıyorlar. Basit bir denge. Yatırım ile işletme giderleri arasında basit ama temel bir denge.
Bugünün çocukları yarın büyük adam olduğu zaman bazı siyasetçiler demiryolları konusunda abuk-sabuk konuşamayacaklar. Millî çıkarlardan, demiryollarının ihmalinin altındaki komplolardan filan bahsedemeyecekler. Bahseden olursa da dinleyen olmayacak.
Çevrecilerin de işi zor. Çevreyi temiz tutmanın güzel olduğunu ama işsizlik gibi bir bedeli de olabileceğini yine SimCity'den öğrenmiş olacak yarının büyükleri.
Bir de Civilisation var ki o çok daha dehşet.
Parası olmayanın, silahı olmayanın başına neler geldiğini görmek için yetip de artan bir oyun. İlme yatırım yapmayanların tek başına silahla bir yere varamadıklarını da yine aynı oyundan öğrenmek mümkün. Diplomasiyi beceremeyenleri ise düşmanları ittifak hâlinde şey ediyor...
Civilisation'dan ilave dersler:
- Gelişecek gücün ve imkânın yoksa içe kapan, sana saldırılmamasını ümid et.
- Silah yerine yatırıma yönel, şansın varsa büyür, ilerde daha güzel silahlar alırsın.
- Paran yoksa öl.
- Yapacak hiçbir şeyin kalmadıysa paranı şatafata ayır.
Gibi...
Bilmiyorum, derdimi anlatabiliyor muyum?
Dünyanın en akıllı adamları bu ve benzer yüzyıllık tecrübeleri bugünün çocuklarına anlatmak için seferber olsalar, konferanslar düzenleseler, ders kitaplarını yeniden yazsalar... Hiçbir yere varamazlar...

Elin Amerikalısının belki de Japon'unun yazdığı bu gibi oyunlar ise ciltlerce ifade ile zor anlatılacak temel hayat prensiplerini hatta tafsilata dair sayılabilecek bazı stratejik kavramları bugünün çocuklarının iliklerine işletiyor. Çoook kritik bir konu bu.
Yarını idare edecekler bu çocukların arasından çıkacak. Bilgisayar oyunu oynamamışların işi zor.

Ha bu arada şunu da unutmayalım... Bu sadece bizim için değil elin Amerikalısı, Alman'ı, Arap'ı, Sırp'ı, Yunan'ı ve Ermenisi için de geçerli. Yarının büyükleri bugünden kurmakta oldukları dünyada kendi kuralları ile mücadele verecekler.
Bizimkilerin şu anki stratejisi dünyaya küfredip içe kapanmak gibi görünüyor.
İki tur sonra çok şey değişecek.
Çünkü oyun sürüyor.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.