Yargı mensupları ağırlıklı olarak ne tip ailelerin çocukları?

A -
A +
Bizde bir kurumun mensuplarına bakanlar daha çok yukarıdakilerin ve aşağıdakilerin nasıl insanlar olduğunu tarif ederken laik, muhafazakâr, Kemalist, cemaatçi, ülkücü vs derler. "Ne tip aile" derken kastım böyle bir tasnif değil.
Bu ülkede genellikle kimler hakim, savcı, kaymakam olmak ister? Taşralılar. Peki ekseriyetinin ailesi ne iş yapar.. Küçük esnaftır, köylüdür, fabrikada işçidir, memurdur vs.
Masallarla teşvik de edilir: İşte benim babam Tekel'de işçi idi. Yemedi, içmedi, azıcık maaşı ile beni ve dört kardeşimi okuttu. Yazları çalıştım, kışları yırtık pabuç giydim okudum, hakim oldum. Ne diyelim, Maşallah diyelim.. Diyelim ama hakimlik başka yerlerde böyle bir sınıfın işi değil. Üç nesil durmuş oturmuş, doymuş bir ailenin çocuğu olacak. Böyle ailelerin ilgi duyduğu bir meslek olacak. Çok çalıştım işi değil. Azıcık soyluluk bulaşığı olacak diyeceğim ama bizim devletin soyluluk endişesi yok. Ahali de kızar böyle takıntılara.
Bu bozulmanın bir sebebi var. Cumhuriyetle beraber rejim değişince toplumsal hiyerarşi altüst olmuş. Zaten harp, darp, yokluk, kıtlık adam kalmamış. Referans alınacak adam kalmamış. Sonra rejim liyakat, ehliyet derdinden önce bekçi ve emir eri aramış. Bunu da normal sayanlar var. Varsın saysınlar ama büyük beklentilere girmeyin.
Kurumlar hakkında karar vermenin çok kriteri-yolu vardır bana göre biri de şudur: Mensuplarının toplumun hangi kesiminden geldiği..
"Anadolunun bağrından çıkıp gelmiş, pırıl pırıl bir genç.. Maşallah okumuş, yazmış, yüksek lisans yapmış, doktora bile yapmış"la olmaz. Köyü kasabayı, kenar mahalleyi 40 sene ezerseniz onların da en büyük hayali okuyup (tabir taşrada hâlâ böyledir) ezilmekten kurtulmak, fırsat bulursa ezmek olur.
3. nesil bu takıntıdan kurtuldu. Sadece para kazanma derdindeler. Ziraat, ticaret, sanayi değil.. Kestirme yolu belediyecilik.. Merkeze de uzanabiliyorsan senden iyisi yok.
Bizde mülki amirlik işinin de altı boş. İzmir'de doğup büyüyen çocuğu Urfa'ya, Mardin'e, Kars'a göndereceğim.. Adı ne olacak? İlçeleri dolaşa dolaşa yetişmiş ve filan ilde vali olduktan sonra işinin ehli mi sayılmış olacak? İki nesil geriye gidince aynı sıkıntılar orada da var.
Bunlar cumhuriyet sonrası tarumar ve talan hastalığından kalan arazlar..
....
Adalet işleri için çok karamsar olmayın. Öyle mevzuat ve kanun işi değil. Eyvah eyvah paraleller istila etmiş işi de değil. O gider öbürü gelir, diğer işleriniz düzeldiği zaman o işiniz de düzelir. Kimler gelip geçmedi ki..
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.