Gerilime noktayı koyacak "sonuç"

A -
A +

7 Haziran'da AKP'nin oy yüzdesi ne olursa olsun bu oy yüzdesinde adayların, Davutoğlu'nun, partinin payını hesap edip ayırma imkânı yoktur.

İlk defa bu seçimde Cumhurbaşkanı da aktif olarak kampanyaya katılıyor. Daha önce bir örneği yok. Biz bunu nasıl gerekçelendirip makul olduğuna kendimizi inandırıyoruz?
Cumhurbaşkanı'nın ilk defa halk tarafından seçildiğini söyleyerek.

Yetki ve sorumluluğu düzenleyen mevzuatta bir değişiklik yok. Buna rağmen nasıl oluyor? Buna fiili durum deniyor.

Vaziyete bakılırsa seçmenin de, muhalefet partilerinin de pek bir itirazı yok. Hepsi bu hâli -şimdilik- kabullenmiş görünüyor.

Ama bu görüntünün bir riski var: "Fiili durum"un dışında hiçbir dayanağı ve açıklaması olmayan bu hâlin devamı bir şarta bağlı. Seçimin sonuçlarına.

İktidar partisi mensupları, seçim sonuçlarından endişe etmeyin, bizdeki araştırmalara göre tek başına iktidar görünüyor, açıklaması yapıyorlar.

Tek başına iktidar olacak sonuca ulaşmak bu problemi çözmüyor. Farz edelim ki, HDP baraj altında kaldı ve iktidar partisi 300'e yakın milletvekili çıkardı. Bu problemi çözmeye katkısı ne olacak. Anayasa değişikliği mümkün değil. Fiili durum taa öbür seçime kadar devam mı edecek? Görünen o ki, ekseriyet "hele o gün gelsin bakarız" dışında pek bir şey bilmiyor. Eminim en yakındakiler dahil herkes bizim gibi merakla ne olacağını bekliyor.

Ben böyle bir sonucun (300 civarında milletvekili) pozisyonları netleştireceğine, bizi sulhe götüreceğine inanıyorum. Asıl risk kıl payı iktidar olmak.. Veya biraz eksikle büyük ortak olmak. Biraz eksik veya bir eksikle iktidar olunması hâlinde siyasi krizi tetikleyerek erken seçime gidip ezici çoğunlukla gelme hesabına kapılanlar olacaktır. Felaket orada başlar. 2002 seçiminde olduğu gibi bir tasfiye bile yaşanabilir.
....
Düne kadar HDP'nin barajı aşıp aşamayacağı meraklıları için önemli bir soru idi. Artık anketlerin her türünde HDP baraja takılsa dahi beklenen sonucun çıkmayacağı anlaşılıyor. Beklenen sonuç nedir? 330 ve üstü.

Ben iktidar partisi için artı-eksi 2 kayma payıyla hâlâ yüzde 40 oy bekliyorum. Bu yüzdeden HDP'ye bağlı olarak tek başına iktidar da çıkar, 276'nın altı da çıkar.

Bu sonuçların hiçbiri problem değil. 3 dönemini tamamlayan bir parti için olağanüstü bir sonuç bile sayılır. Problem başkanlık sistemi arzumuzun devam edip etmeyeceğinde. Arayış devam ederse sıkıntı devam eder. Çünkü bizim aradığımız sistem başkanlık değil. Adı başkanlık olan, bize ve döneme ve bizim özelimize uygun bir sistem arıyoruz. Yoksa başkanlık sistemlerinin bizdeki yasamanın yürütmenin iç içe olduğu parlamenter sistem kadar dirayeti yoktur.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.