Sugata Mitra DUVARDAKİ BİLGİSAYAR

A -
A +
Sugata Mitra, Hindistanlı. Newcastle Üniversitesinde profesör.
Uzmanlık alanı eğitim teknolojileri, dil bilimi ve iletişim. 
Anlama kabiliyeti ile ilgili buluşları var.
....
Hindistan Teknoloji Enstitüsünün kurduğu bir şirket (NIIT) adına ilk araştırmasını yapıyor.
Sene 999..
Adamın bir iddiası var, diyor ki: Çocuklar meraklı ise imkân verildiği takdirde kendi kendilerine öğrenirler.
Bir sözü daha var: En çok ihtiyaç olan yere iyi öğretmenler gitmez.
Arthur C.Clarke'ın, "Merak varsa öğrenme vardır" sözünden yola çıkmış ve ilk deneyini Yeni Delhi'de yapmış.
Şöyle diyor:
"Yeni Delhi'de yaptığım basit bir deneydi. Yeni Delhi'nin varoşlarında bir duvara bir bilgisayar gömdüm.
Mahalledeki çocuklar nadiren okula gidiyorlardı. Hiçbiri İngilizce bilmiyordu. Daha önce bir bilgisayar görmemişlerdi ve internetin ne olduğunu bilmiyorlardı. Yerden yaklaşık bir metre yüksekteydi ve bilgisayara hızlı bir internet bağlantısı kurdum, çalıştırdım ve o şekilde bıraktım. Sonra size de göstereceğim birkaç ilginç şey oldu. Bunu önce bütün Hindistan'da ve sonra da dünyanın birçok yerinde tekrarladım ve fark ettim ki çocuklar bir şeyi yapmak istiyorlarsa onun nasıl yapılacağını öğrenirler."
...
"Bu noktada çocukların bilgisayarla başka neler yapabildiklerini görmek istedim. Hyderabad Hindistan’da Telugu aksanıyla İngilizce konuşan bir grup çocukla yeni bir deney yaptım. Onlara, konuşmayı yazıya çeviren bir program yüklü bir bilgisayar verdim ve çocuklardan bilgisayara konuşmalarını istedim. Bilgisayara konuştular ve bilgisayar konuşmayı karmakarışık bir yazıya çevirdi, çocuklar 'Bu bizim söylediklerimizi anlamıyor' dediler. Ben de onlara 'Bu bilgisayarı iki ay süresince burada bırakıyorum, onun sizi anlamasını sağlayın' dedim. Çocuklar 'Bunu nasıl yapacağız ki?' dediler. Ben de 'Gerçekten bilmiyorum' dedim ve ayrıldım.  İki ay sonra -bu çalışma Uluslararası Gelişim İçin Bilişim Teknoloji Dergisi'nde yayınlanmıştır- aksanları değişti ve aksanları benim çalıştığım İngiliz aksanına dönüşmüştü. Bunu kendi kendilerine gerçekleştirdiler. Sonrasında, çocukların kendi kendine öğrenebildikleri çok çeşitli şeyleri denedim."
....
Mitra, bu deney sonuçlarını bilimsel dergilere gönderiyor.
"Doğru olamayacak kadar iyi sonuçlar" diyerek yayınlamıyorlar.
Deney birçok ülkede farklı şekillerde tekrarlandıktan sonra Sugata Mitra, TED konferansında sunum yapıyor. (Bu sunumlar TED sitesinde var, Kürtçe dahil 30 dile çevrilmiş altyazıları da var.)
Deney yapıldıktan üç yıl sonra bilimsel dergiler deneyleri yayınlamaya başlıyor.
TED, hayallerini gerçekleştirmesi için 1 milyon dolar ödül vermiş.
Hayali: Bir milyar çocuk, 100 milyon aracı ve 10 milyon oda, 180 milyar dolar masrafla 10 yılda eğitilebilir.
Aracı ile kastedilen ne:
Mitra, köyde çocuklarla oynayan muhasebeci kıza, "Bu çocuklara biyoteknoloji öğretebilir misin" diye sormuş. Kız, "Ben muhasebeciyim, biyoteknolojiden ne anlarım" deyince;
-Onlara büyükannelik yapacaksın.
-O ne demek?
-Tek yapman gereken arkalarında durmak ve onları sürekli takdir etmek. Bu ne demek, bana daha fazlasını gösterebilir misin demek.. Bu çok ilginç demek.
Bu metotla (büyükanne yardımı) o köydeki çocuklar öğretmen olmadan prestijli kolej öğrencileri kadar not alacak seviyeye geliyor.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.