İdam cezasını -aslında- kim istiyor?

A -
A +

İdam cezası olsun mu, faydası ne, zararı ne, neden kaldırdılar, şimdi niye konulmak isteniyor, kim istiyor, yüce millet istemişken faslı başka konu..
Ben şöyle bir soru soracağım:
Şimdi idam, idam, idam bağırıyorsunuz da o ceza yürürlükte iken (2001'e kadar) ne yaptınız?
....
Hangi tarihi milat kabul edelim.. Cumhuriyetin ilanından itibaren desek içinden çıkamayız.. Şunun için çıkamayız. O kadar çok asılan var ki, haktı, hukuktu, özel dönemdi, intikamdı, zulümdü adalet vardı yoktu arasında yüzlerce insan kaynayıp gitmiş.
Normal dönemi mesela çok partili hayata geçtik dediğimiz 950 yılını milat alalım.
950-60 arasında 18 kişi idam edilmiş.
60 ihtilali döneminde 77
12 Mart muhtırasından sonra (ara dönemde) 16
972'den 980'e kadar idam yok.
12 Eylül'de 47
984'te 2
Sonra fiilen bitmiş. Faili meçhuller var, mevzuattaki yeri nedir bilmiyorum.
Çok meraklısı olduğunuz bu ceza yürürlükte olduğu zaman bir işinize yaramamış. Uygulanmamış yani.
Peki ne zaman yaramış? Ara dönemlerde, geçiş dönemlerinde, olağanüstü dönemlerde..
923'ten 950'ye kadar kaç kişi asılmış? 580
939 ile 950 arasında 209..
Bu idamların yüze 90'ı siyasi suç.
Devlet aleyhinde, rejim aleyhinde, anayasayı tebdil, tağyir ve ilga.. Siyasi idamların hemen hepsinde de ülke 25-30 sene sonra pişman olmuş. Ah vah muhabbeti var.
Zulüm olarak görenler var.
12 Eylül'de asılanlar için çok isabetliydi, Allahtan idam cezası vardı diyeniniz var mı?
960 için var mı?
Ah ah.. idam cezası olsaydı bu işler başımıza gelir miydi dediğinize göre neden 984'den sonra bir tek idam-infaz yok. Hatta 960'tan itibaren adli suçlardan dolayı neredeyse idam yok. Hepsi siyasi..
Çok meraklı iseniz sanal ortamda yıl yıl dökümü ve isim listeleri var. Oradaki sayılara bakarak daha çok ihtilalcilerin, tek parti dönemindeki (950 öncesi) şeflerin işine yaradığı sonucunu çıkardım.
.....
Milletvekili dokunulmazlığı gündeme gelir: Biz hep bir ağızdan bağırırız: Kaldırıııııınnnn...
Kalktı ne oldu, dün elimiz kolumuz bağlıydı kaldırıldı ve bu sayede şu imkâna kavuştuk, şu derdimizi çözdük diyebileceğimiz bir tek örnek var mı?
İdam cezası olsun mu? İstenirse olabilir.
Olabilir de, ne işinize yarayacak, onu merak ediyorum; geriye doğru 90 seneye bakarak, "İşte şurada şu işimize yaramıştı" diyebileceğiniz bir örnek istiyorum.
Yahu biz de pratikte o kadar kolay olmadığını, idam cezası gelse bile 15 Temmuz darbecilerini bağlamayacağını biliyoruz ama muhabbetini yapmak hoşumuza gidiyor diyorsanız.. Yahut ihtiyaç duyuldukça gürültü çıkarmak lazım.. diyorsanız o başka. Bir müddet sonra gürültü de derman olmaz.
           * * *
Wikipedi'de şöyle bir not var:
Türkiye’de 1920'de Meclisin kuruluşundan, 1984'te ölüm cezalarının fiilen kaldırılmasına kadar geçen 64 yıllık dönemde, Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından onaylanan ve infazı gerçekleştirilen ölüm cezası kararı sayısı 712'dir. Bunlardan 15'i kadın hükümlüdür. Ancak bu rakama İstiklal Mahkemeleri'nin, Meclis’i devre dışı bırakarak aldığı idam kararları dâhil değildir. Meclise gelmeden İstiklal Mahkemeleri tarafından verilen 1500-2000 civarında idam kararı bulunduğu tahmin edilmektedir.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.