MÜFREDAT

A -
A +
Müfredatla adam yetişir mi, bence yetişmez.
Bu işler bir klasörlük müfredatla olsaydı dünyadaki yüzlerce ülke sıkıntı çekmezdi.. Başkalarının müfredatı sır mı, alır, tercüme eder, biraz da uyarlama yapar çocuklarını okuturlardı.
Amerikalı ne okutuyorsa onlar da onu okuturdu.
Şanghay beşlisi ne okutuyorsa diğerleri de onu okuturdu.
Bu iş devrim-karşı devrim, etki-tepki ile olmaz.
Tepeden inme de olmaz. Olsaydı cumhuriyetten sonra tevhid-i tedrisat sloganıyla kutsallaştırılan 90 yıllık müfredatla olurdu. 
...
Herkesi okutma iddiası işi baştan bitiriyor zaten.
Milyonlarca çocuğu 5-6 yaşında ailesinden teslim alıp taaa 22 yaşına kadar okutuyorum adı altında oyalıyorsanız müfredatınız ne olursa olsun o nesillerden hayır gelmez.
İlköğretimden sonrasına karışmayacaksın.
İlköğretimde okumayı yazmayı öğreteceksin. Dilekçe yazmayı öğreteceksin. Dört işlemi öğreteceksin. Biraz da temel vatandaşlık bilgisi verip çocukların yakasını bırakacaksın.
Gerisi arzdır taleptir.
Sanayi ve hizmet sektörü meslek lisesini açar.
Kamu idaresi olarak sana lazım olan adamı yetiştirecek liseyi, üniversiteyi veya yüksekokulu açar, talipler arasından seçip onları istediğin müfredatla yetiştirirsin. Devlet çarkını çevirecek yetişmiş adam okuma çağındakilerin yüzde 2.5'ine tekabül eder.
Kalanlar ne olacak?
Arzu edersen okumak isteyene teşvik verebilirsin
Dileyen dilediği yere gitsin ben o okulların beyanını esas alır beyanlarına sadık olup olmadıklarını denetlerim dersin. Beyan etmek ve kamuoyuna duyurmak kaydıyla ne okuturlarsa okutsunlar.
Kamuya yetişmiş adam alacaksan eleme kriterlerin namuslu ise zaten yetişen gelir girer.
Her yeri kontrol altında tutmak mümkün olsaydı.. emir komuta ile ve tek merkezden kontrol mümkün olsaydı 923'ten bugüne kadar olurdu. O projenin çocuklarından elde ne kaldı.
Bu kadar katı kurallara rağmen ve acımasız kontrollere rağmen bu kadar şikâyetçi olduğunuz adamlar nerede yetişti. Geçtim sivili, kılı kırk yaran müfredatının üstüne titreyen, okutacağı öğrencilerin yedi sülalesini araştıran, güya araştıran askerî okulların firesi nasıl açıklanır. Herkesi hizaya sokma iddiasındaki organizasyonlardan hayır gelmiyor.
...
Devlet devlet olsaydı köye kasabaya üniversite açılırken, "Yahu bu yolun sonu nereye gider" endişesi taşıyan adamları, o adamların endişesini hesaba katan iradesi olurdu.
Köye kasabaya üniversite açılırken halay çekip oynayanlar işin buralara geleceğini bilmiyor olabilir. Devlet niye öngöremedi.
Şimdi kapatsan dert, geliştirme için ödeneğini arttırsan dert, öğrenci gitmese dert, gitse dert.. Yine en kestirme çözüm eli yüzü düzgün, mazisi olan birkaçını yaşatmak, öğrenci sayısını onda bire düşürüp üniversitecilik oynamaktan kurtarıp diğerlerini kendi hâline bırakmak. Giden olmazsa belki dükkânı kapatırlar. Ama enkazlarının kaldırılması 40-50 sene sürer.
Sayıları milyona dayanan öğretmen kadrosu bir başka dert, kimse dert olduğunun farkında değil.
Akademik kadrolar dert.. konuşmak isteyen yok.
Müfredatı değiştirince olacak?
Ha kırk katır ha kırk satır.. Sonu aynı.
Önce ölüm fermanını kaldırmak lazım.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.