Alternatif ulaşım yöntemleri yayılıyor

A -
A +
Geçtiğimiz eylül ayında Türk kullanıcılarla buluşan dünyanın en büyük şehirlerarası yolculuk paylaşım ağı "BlaBlaCar" artık Hindistan'da da faaliyete başlıyor. BlaBlaCar'ın ücretsiz Android ve iPhone uygulamasıyla artık Hindistan'da yaşayanlar da şehirlerarası yolculuklarını konforlu bir şekilde yapabilecek. BlaBlaCar'ın insanlardan güç alan ağı, aynı yönde uzun mesafe yolculuk yapacak sürücü ve yolcuları bir araya getirerek, trafikteki fazla araç sayısını azaltmayı amaçlıyor. Yolcu başına düşen ücret, yolculuk masrafına katkıda bulunulmasıyla sınırlı. Sistem, sürücünün kâr etmesine izin vermiyor. Dünyada her ay 2 milyondan fazla kişi "BlaBlaCar" sayesinde birlikte yolculuk ediyor. BlaBlaCar kurucusu ve CEO'su Frederic Mazzella şöyle konuştu: "Hindistan, uzun mesafeler için yolculuk paylaşımı hizmetini getirme hedefimizde çok önemli bir kilometre taşıdır. Geçen yıl Rusya ve Türkiye'de hizmete giren BlaBlaCar, 2015 yılına, Asya'da gelecek vadeden ilk adımını atarak başlıyor."

Hidrojen yakıt otobüslerde 
Toyota, Mirai adını verdiği hidrojen yakıt hücreli otomobilin ardından geliştirdiği bu teknolojiyi şimdi de otobüslerde kullanmaya başladı. Toyota'nın Hino ile birlikte ürettiği otobüsler Japonya'da Toyota City–Oiden hattında test amaçlı çalışmaya başladı. Toyota otobüsün yakıt hücresi sistemini, Hino ise hibrit teknolojisine sahip otobüsün şasi dahil olmak üzere karoseri üretimini üstlendi. Yeni yakıt hücreli otobüste sekiz adet 480 lt'lik yüksek basınçlı hidrojen tankı, 2 adet yakıt hücresi ünitesi ve 2 motor yer alıyor. Toyota'nın Hino ile birlikte ürettiği çevreyi kirletmeyen otobüsün en önemli özelliklerinden biri ise, acil durumlarda binalara veya tesislere elektrik sağlayabiliyor olması. Bununla birlikte yakıt deposunun dolumu yaklaşık 10 dakika süren otobüsün, klima gibi elektronik aksamları işlevsel iken 150 km. yol katedebiliyor.

Lamborghini satışlarda rekor kırdı
Lamborghini 2014 yılında tarihindeki en yüksek satış rekorunu kırdı. Müşterilere teslim edilen 2.530 adet otomobil, şirketin sadece satış departmanı için değil marka ve ürün açısından da bir dönüm noktasına ulaştığı anlamına geliyor. 48 ülkede hizmet veren 130 bayi ile 2014 yılında müşterilere yapılan teslimatlar 2.121 adetten 2.530 adede ulaştı. Böylece satışlarda önceki yıla göre yüzde 19 artış gerçekleşti. 12 silindirli Aventador LP 700-4 modelinin hem Coupe hem de Roadster versiyonlarından 1.128 adet müşterilere teslim edildi (2013'teki 1.001 adede göre yüzde 13 artış gerçekleşti) ve böylece Lamborghini tarihindeki V12 model satışlarındaki tüm rekorlar bir kez daha kırılmış oldu.

SANTA CRUZ CONCEPT 
Hyundai Detroit'te yeni konsept modeli Santa Cruz (HCD-15) ve Sonata Plug-in Hybrid'i (PHEV) görücüye çıkardı. Sıradışı tasarımıyla pick up segmentine bambaşka bir bakış açısı getiren Santa Cruz ve Sonata Hybrid, Hyundai'nin gelecek planlarını gözler önüne sermiş oldu. Santa Cruz, geleneksel Pick-up'ların aksine, sahip olduğu sportif tasarımı ve kompakt kullanım özellikleriyle daha çok "crossover" otomobil tutkunlarının gönlünü fethetmek istiyor. Sonata Plug-in Hybrid ise performans ve düşük yakıt tüketimini bir arada sunmasıyla öne çıkıyor. 

MItsubIshI L200 lider
2014 yılını 4.200'lük adetlik satışla tamamlayan Mitsubishi L200, pick-up segmentinin bu yılda açık ara lideri oldu. 2006 yılındaki lansmanından bu yana hem bireysel hem de filo kullanıcılarının vazgeçilmez pick-up aracı haline gelen Mitsubishi L200'ün pazar payı yıl sonu itibariyle yüzde 32,8'e ulaştı. L200'ün içinde bulunduğu pick-up pazarı, 2014 yılında yüzde 8,8 oranında daraldı. Daralan pazara rağmen Mitsubishi L200'ün satışları yüzde 17 oranında artış gösterdi. 2014'ü zirvede kapatan Mitsubishi, 2015 yılında da L200 ile liderliğini korumayı hedefliyor.

En güvenli kompakt aile otomobili seçildi
Nissan Qashqai, bağımsız test organizasyonu Euro NCAP tarafından en güvenli kompakt aile otomobili seçildi. Qashqai, özellikle çocuk ve yetişkin koruma testlerinde olağanüstü performansıyla ödüllendirildi. Önden çarpma testinde Qashqai'nin yolcu kabini, sağlam yapısını korudu. Darbe sonrasında sürücü yerindeki cansız manken incelendiğinde ise sürücü ve ön yolcunun hem diz hem de uyluk bölgesinin zarar görmediği görüldü. Qashqai, yandan çarpma testinde de vücudun her kısmını çok iyi koruduğu için bu bölümden maksimum puan aldı.

Yenilikçi teknolojiler ve Türk mühendis
Scania, kamyonlar ile iletişim kuran akıllı kol saati ile ağır ticari araç sektöründe kullanılacak giyilebilir teknolojilere öncülük yapıyor. Scania Watch, ile ilgili konuşan Scania Satış Müdürü Tunç Gömeçli, "Bir kol saati ile kamyon filolarının gerçek zamanlı takip edilecek olması heyecan verici" dedi. Scania, sürücü hizmetleri kapsamında eğitim ve sürücü koçluğu uygulamalarında da son teknolojilerden yararlanıyor. Bu teknolojilerden bir tanesi de eğitimleri optimize etmek için geliştirilen WICkit adı verilen Kablosuz Gösterge Paneli. Buna göre sürücü, gerçek zamanlı olarak daha düşük yakıt tüketimi sağlamak, sert frenlemeyi ve çevre üzerindeki etkisi azaltmak gibi konularda eğitim alabiliyor.

Skoda Fabia 2014'te sınıfının en güvenlisi
Üst sınıfa özgü güvenlik donanımlarıyla dikkat çeken üçüncü jenerasyon Skoda Fabia, 2014 yılında Euro NCAP çarpışma testlerinden en yüksek dereceyi elde etti. Euro NCAP testine katılan 14 küçük sınıf otomobilden beş yıldızı alan tek otomobil Skoda Fabia, 2014 yılında sınıfının en güvenli otomobili olmayı başardı. 
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.