Otomotiv batıda gaza Afrika'da frene bastı

A -
A +

Avrupa otomobil pazarı ocak-şubat döneminde yüzde 6.6 arttı. Orta Doğu ve Kuzey Afrika'da ise yüzde 26'lık düşüş yaşandı. Türkiye ihracatının başanı çeken otomotiv sektöründen yılın ilk iki ayına veriler geldi. Türk otomotiv sektörü yılın ilk iki ayında gelişmiş batı ülkeleri başta olmak üzere 5 kıtada 158 ülke ve özerk bölgeye, 12 de serbest bölgeye dış satım gerçekleştirdi. Sektör bu dönemde yaptığı 3 milyar 433 milyon dolarlık ihracatın yüzde 77.5'ini Avrupa Birliği (AB) ülkelerine gerçekleştirdi. Avrupa otomobil pazarı ocak-şubat döneminde yüzde 6.6 arttı. Avrupa'ya otomobil ihracatı söz konusu dönemde 1 milyon 986 bin 792 seviyesinde gerçekleşti. Geçen yıl aynı dönemde 1 milyon 863 bin 114 satış yapılmıştı. Satışların en çok arttığı pazarlar yüzde 32 ile Portekiz, yüzde 28.3 ile İrlanda, yüzde 26.7 ile İspanya olarak sıralandı. En fazla düşüş yüzde 14 ile Avusturya'da, yüzde 12.5 ile Finlandiya'da, yüzde 8.9 ile Slovakya'da görüldü. Orta Doğu ve Kuzey Afrika'da ise frene basıldı. Geçen yılın ilk iki ayında 403 milyon dolar olan sektör ihracatı, bu senenin aynı döneminde yüzde 26'lık düşüşle 299 milyon dolara geriledi. Otomotiv Endüstrisi İhracatçılar Birliği (OİB) Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Sabuncu, "Çevre ülkelerde yaşanan siyasi karışıklık ve belirsizlikler bu ülkelere yönelik ihracatımıza olumsuz yansımaktadır" değerlendirmesinde bulundu.


Yeni FORESTER yollarda 
Yenilenen yüzü ve gelişmiş teknolojileri ile Subaru'nun "crossover" segmentindeki iddialı temsilcisi "Outback" ve sportif sürüş zevkini SUV özellikleriyle birleştiren "Forester" Türkiye yollarına çıktı. Sürekli simetrik dört çeker sistemi, 'EyeSight' sürüş desteği ve 'X-Mode' teknolojileri sayesinde bugüne kadar en iyi donanımlı versiyon olarak tanımlanan Yeni Outback, 158.544 TL'den başlayan fiyatlarla Subaru bayilerinde yerini aldı. 2.0 litrelik dizel otomatik Forester ise 136.322 TL'den başlayan fiyatlarla satışa sunuldu.

Peugeot 308 çevre dostu
Yeni Peugeot 308, 18 Mart'ta Çanakkale'de tanıtıldı. "BlueHDi" motorun tam otomatik vites kutusuyla birleştiği Peugeot 308, yakıt tüketimi ve emisyon salınımı açısından sınıfında çıtayı yükseltiyor. Tam otomatik şanzıman ile 0'dan 100 km hıza 9.5 saniyede ulaşan otomobil, 92g/km'den başlayan emisyonu ile Avrupa çevre dostu markalar sıralamasında ilk üçte yer aldı. Peugeot "BlueHDi" motor seçeneklerini yeni modellerinde de kullanacak.

'İSTANBUL' BİZİ TEMSİL EDECEK
Yıldız Teknik Üniversitesi öğrencileri TÜYAP'ta düzenlenen otomasyon fuarında "İstanbul" adlı araçlarını sergiledi. 21-24 Mayıs tarihlerinde Hollanda'nın Rotterdam kentinde gerçekleştirilecek 'Shell Eco-marathon'da yarışacak İstanbul; üniversiteli ekibin yoğun ve disiplinli çalışması sonucu ortaya çıkarıldı. Toplam 27 kg olan İstanbul, hafifliğini ve dayanıklılığını üretiminde kullanılan karbon fiber kalıp gövdesine borçlu. Ekip, aracın motor sürücüsünü de Ar-Ge çalışmaları ile kendisi gerçekleştirmiş. 'İstanbul' aracına eklenen Otomatik Fren Sistemi ile araç güvenlik açısından da sınıfı geçti.

'ARUNA' ÜLKEYİ DOLAŞACAK
İstanbul Teknik Üniversitesi'nin Güneş Arabası Ekibi tarafından geliştirilen otomobile lojistik sektöründen destek geldi. Güneş enerjisi ile çalışacak aile otomobili projesi "Aruna"ya, Batu International Logistics sponsor oldu. Şirketin Yönetim Kurulu Başkanı Taner Ankara, güneş enerjisiyle çalışan otomobil fikrinin hem çevre hem de gelecek açısından önemine değinerek, projenin sonuna kadar destekçisi olacaklarını açıkladı. Tam dolu batarya ile 700 km'lik menzile sahip olan Aruna, Ağustos ayında 26 şehir ve 6 bin kilometreyi kapsayan bir Türkiye turuna çıkacak.

SEAT Ibiza 35 bin 900 TL'den başlıyor
SEAT, bazı modellerinde indirim kampanyası başlattı. Kampanya ile Ibiza'nın fiyatı 35 bin 900 liradan başlayan fiyatlarla satılacak. Ayrıca Leon ST modellerde 2 bin liraya varan indirim de mevcut. SEAT'ın en ilgi gören model ailelerinden biri olan Leon'lar 49 bin 900 TL'den başlayan fiyatla satışa sunulurken, Leon'un dizel versiyonlarında 3 bin TL'ye varan indirim yapıldı. 
SEAT'ın kampanyasına dâhil ettiği ve özellikle geniş aileler tarafından tercih edilen modeli Altea XL, 64 bin TL'den başlayan fiyatlarla sunuluyor. I-Tech donanım paketine sahip Altea XL, otomatik şanzımanlı ve 105 HP güç üreten 1.6 TDI motor seçeneğiyle ailelerin beğenisini şimdi fiyat avantajıyla da kazanıyor. Ön ve arka park sensörü, bluetooth ve direksiyondan kumanda edilebilen vites sisteminin standart olarak sunulduğu I-Tech paketinde ayrıca, titanyum rengi 16 inç alüminyum alaşım jantlar da mevcut.

Fiat-Chrysler Grubu Avrupa'da büyüyor
Fiat-Chrysler Automobiles (FCA) şubat ayında Avrupa genelindeki satışlarını bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 11.2 artırdı ve 66 bin araç satışı gerçekleştirdi. FCA, şubat ayında geçen yıla göre ortalama yüzde 7 büyüyen Avrupa otomobil pazarındaki satışlarını yüzde 11,2 oranında artırarak pazarın üzerinde bir büyüme performansı ortaya koyarken, aylık bazda 66 bin adetlik araç satışıyla yüzde 6.9'luk bir pazar payına ulaştı.
Şubat ayında FCA Grubu içinde geçen yıla oranla en dikkat çekici büyümeyi Jeep markası kaydederken, Fiat Panda, Fiat 500 ve 500L kendi segmentlerini domine etmeyi sürdürdü. Jeep Renegade ve Fiat 500X modelleri de, satış performanslarıyla küçük SUV segmentinde ilk 10 model arasında yer almayı başardı. Yılın ilk 2 aylık rakamlarına bakıldığında ise FCA'in toplam otomobil satışları, geçen yılın Ocak-Şubat dönemine göre yüzde 8.6 artışla 130 bin adede yükseldi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.