Sürücü tepkisi sıcakta yüzde 20 yavaşlıyor

A -
A +

Aşırı sıcakların etkili olduğu bugünlerde sürücülerin refleks hızları da düşüyor. Uzmanlar, kabin ısısının 21 derecenin altına inmemesi gerektiğini vurguluyor
SEAT Teknik Merkezi mühendisleri, son haftalarda etkili olan çöl sıcakları sebebiyle sürücülere bazı tavsiyelerde bulundu. Yaz aylarında ve özellikle "çöl sıcakları" olarak tabir edilen aşırı sıcaklarda sürücülerin, araç içi ısısını "ne çok sıcak ne de çok soğuk olmayacak şekilde" ayarlaması gerekiyor. Kabin sıcaklığı 35 derece olan aracı kullanan sürücünün herhangi bir tehlike anında verdiği tepki, sıcaklığı 25 derece olan bir araçtaki sürücüye göre yüzde 20 daha yavaş oluyor. Bu sebeple "optimum seviyede sıcaklık" önemle tavsiye ediliyor. Sürücülerin yaptığı en genel hatanın "sıcak havada araca bindiklerinde hemen soğutucuyu çalıştırmak" olduğunu söyleyen uzmanlar; klimanın en iyi etkiyi vermesi için, çalıştırılmadan önce pencerelerin açılarak aracın 30 saniye havalandırılması gerektiğini belirtti. Klimanın "Auto" seviyesinde çalıştırılması, soğuk havanın yolcu bölümünde daha eşit dağılmasına sebep oluyor. Yakıt tasarrufu için de 21 derecenin altında çalıştırılmaması tavsiye ediliyor. Araçların da sıcak havalarda sürücüler ve yolcular gibi "susadığını" hatırlatan uzmanlar, bu sebeple yağının, diğer sıvıların ve lastiklerin sürekli kontrol edilmesi gerektiğini vurguluyor.

30 bin adet traktör üretti

Türk Traktör'ün, kuruluşunun 60'ıncı yıl dönümünde açtığı Erenler Fabrikası ilk yılını doldurdu. Daha önce tüm üretim ve montaj çalışmalarını Ankara'daki fabrikasında gerçekleştiren Türk Traktör; geçtiğimiz yıl boyahane ve montaj süreçlerini, 402 bin metrekare alana kurduğu Erenler'deki fabrikasına taşımıştı. Türk Traktör, Ankara fabrikasına ek olarak hizmete açtığı Erenler ile yıllık traktör üretim kapasitesini 50 bin adede çıkardı. Kuruluşundan bugüne kadar 750 bin adet üretim gerçekleştiren Türk Traktör, bu yıl daha şimdiden 30 bin adete ulaştı. Türk Traktör'ün yurt içinde New Holland T480 olarak satışta olan modeli, TD 3.50 olarak Amerika'ya da ihracat ediliyor.

488 Spider Frankfurt'ta sahnede
Ferrari, 488 GTB'den sonra aynı modelin 'Spider', yani üstü açık versiyonunu gün yüzüne çıkardı. Markanın en güçlü ortadan motorlu V8 ünitesine sahip 488 Spider'ın gövdesi, 11 farklı metalin kullanımıyla güçlendirildi. Yalnızca 14 saniyede karakter değiştirerek üstünü kapatabilen 488 Spider, 3.9 litrelik V8 çift turbo motora sahip. 100 km hıza 3 saniyede ulaşmayı başaran otomobil, 8.7 saniyede de 200 km sürate çıkıyor. 488 Spider, Frankfurt Otomobil Fuarı'nda tanıtıldıktan sonra yıl sonunda satışa sunulacak.

GLE MODEL İÇİN MERCEDES'TEN ELEKTRİKLİ ŞOV
Son yıllarda dünya genelinde yayılan elektrikli araçlara, otomotiv devi Mercedes de yeşil ışık yaktı. Daimler CEO'su Dieter Zetsche, elektrikli bir SUV'un gerçekten ilgi çekici olabileceğini açıkladı. Bu konuda fizibilite çalışmalara başladıklarını ve marka için iyi bir alternatif oluşturacaklarını belirten Dieter Zetsche, üzerinde çalıştıkları modelle ilgili net bilgi vermedi. Zetsche, "Şu an modelle ilgili pratikte bir gelişme yok. Ancak durum iyice netleşince, bu elektrikli versiyon yeni nesil GLE üzerine inşa edilebilir" dedi.

408 HP GÜCÜNDE BMW'DEN YENİ DİZEL MOTOR
BMW, dört turboya sahip yeni dizel motorunu gelecek yıl tanıtacak. İlk olarak markanın amiral gemisi 750d xDrive modelinde kullanılacak yeni dizel motor, daha sonra M550d, X5, X6 ve X7 modellerinde hayat bulacak. Dört turbolu dizel motorun, 408 HP güç ve 800 Nm'e kadar tork üreteceği belirtiliyor. Yeni motor, dört tekerlekten çekiş sistemi ve 8 kademeli otomatik şanzımanla gücünü yola aktaracak.
HAFTANIN OTOMOBİLİ
Grand C-Max Fiyatı: 91.540 TL'den başlıyor

ARTILARI
Geniş iç hacmi, işlevsel tasarımı, inip binme kolaylığı. Ek koltuklarıyla fazla yolcu taşıma kapasitesi ile tam bir aile otomobili. Kalabalık yolculuklar gerektiren iş araçları için de uygun bir seçim olabilir. Yol tutuşu cüssesine göre muhteşem. Keyifli, spor bir otomobil kullanırmışçasına araçla rahat girebiliyorsunuz virajlara. Kaliteli ve aynı zamanda güven hissi veren bir araç. Sürgülü kapıları, teknolojik donanımı, şeritte kalmak için sizi uyaran güvenlik sistemi, aynalarda kör noktayı uyaran sinyaller gibi bir çok özel donanıma sahip bu araç rahat ve işlevsellik seven kalabalık aileler için tam yerinde bir tercih.
EKSİLERİ
Arka koltuklarda ortadaki bölümün (kol dayama veya ortaya 3. yolcunun bindiği alan- koltuklar ayrık) olmaması belki çocuklu aileler için rahatsız edici olabilir. Ayrıca benzinli olan Grand C-Max ile yakıt tüketimi konusunda çok dikkatli olmanız lazım.
Teknik özellikleri
1.5 litre benzinli, 182 beygir otomatik şanzıman, 1.6 litre dizel, 115 beygir düz şanzıman
Öne çıkan rakipleri:
Toyota Verso, Renault Grand Scenic, Opel Zafira, Peugeot 5008, Citroen Picasso, VW Touran

4 BAŞARIYA İMZA ATTI
Küresel lastik devi Pirelli'ye tam not
Pirelli, 3 ülkede farklı kurumlar tarafından yapılan değerlendirmelerde çevre dostu ve sürdürülebilirlik çalışmaları sebebiyle dört ayrı başarıya imza attı. Frankfurt Borsası'nın yaptığı değerlendirmede Pirelli, otomotiv tedarikçileri arasında 100 üzerinden 99.6 ile "en yüksek sürdürülebilirlik" puanını aldı. Londra merkezli Standard Ethics kurumu da, Pirelli'nin sosyal sorumluluk ve sürdürülebilirlik notunu EE-'den EE'ye yükselttiğini açıkladı. Pirelli ayrıca, CNH Industrial tarafından İtalya'da düzenlenen Endüstri Tedarikçileri Danışma Konseyi toplantısında iki ödüle layık görüldü.




UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.