Kilometrede 1 kuruş yakan araç sahnede

A -
A +

70 kilometre hızla, 5 liraya 500 kilometre yol kateden aile otomobili Aruna, seri üretime sokulabilecek bir araç olarak görücüye çıkıyor

Üniversite öğrencilerinden oluşan ve 11 yılda yaptığı 7 arabayla 19 kupa kazanan İTÜ Güneş Arabası Ekibi, Türkiye'nin güneş enerjisi ile çalışan, ilk 4 kişilik aile arabasını üretmenin gururunu yaşıyor. Bugün ilk defa törenle görücüye çıkacak Aruna ile, ortalama 70 kilometre hızla, 5 liraya 500 kilometre yol gidilebilecek. Yani "Aruna", kilometrede 1 kuruşluk enerji harcayacak. Ekip lideri Burak Oklar çok heyecanlı olduklarını ve tamamına yakını "yerli" olan bir otomobil üretmenin gururunu yaşadıklarını söyledi. Seri üretime sokulabilecek bir araç tasarladıklarını aktaran Oklar, "Diğer araçlarımızdan farklı olarak, bunu piyasaya sürülebilecek şekilde tasarladık. Aracımız, güneş enerjisini depolayan aküyle çalışacak. Bu aküyü, 7.5 kilovatlık şarj ünitesi ile 2 saatte şarj edebileceğiz" diye konuştu.

ARUNA, yerli otomobil üretimine destek vermek ve alternatif enerjinin günlük hayata uygulanabilir olduğunu göstermek amacıyla tasarlandı. İTÜ'nün çeşitli fakültelerinde okuyan 25 kişilik ekip, üniversitenin imkânlarını kullanarak ürettiği ilk aile arabası ile önce Türkiye turuna çıkacak. Ardından da ekim ayında gerçekleşecek "World Solar Challenge" yarışmasına katılmak üzere Avustralya'ya gidecek.

ELANTRA daha zarif ve modern
Hyundai, yeni nesil Elantra modelinin ilk çizimlerini paylaştı. Modern ve zarif hatlardan oluşan Yeni Elantra, bir önceki modelle başlayan "estetik kompakt sedan" anlayışına bambaşka bir boyut kazandırdı. Otomobilin en belirgin özellikleri arasında markanın karakteristik altıgen ızgarası, geniş hava girişli ön tamponu, geriye doğru uzanan farları ve coupe otomobillere gönderme yapan dinamik gövdesi yer alıyor. Hyundai Motor Company Baş Tasarımcısı ve Bölüm Başkanı Peter Schreyer, "Hyundai için büyük önem taşıyan Elantra modeli, kendi sınıfı için benzersiz tasarım özelliklerine sahip. Hyundai'in hızla yükselen marka imajına katkıda bulunacak olan Yeni Elantra, modern ve sportif görüntüsüyle günlük hayatlarında yepyeni bir stil oluşturmak isteyenlere hitap edecek" dedi.

FED ve seçim 'otomotiv'in hızını kesebilir
Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD) Genel Koordinatörü Hayri Erce, otomotiv pazarının 2015 yılında ağustos ayına kadar beklentilerin bir miktar üzerinde geldiğini, ancak yılın kalan kısmının çok kolay olmayacağını söyledi. Erce, ilk 7 ayda yaklaşık yüzde 50 büyüyen otomotiv pazarında kısa vadenin biraz belirsiz göründüğünü ifade etti. ABD Merkez Bankası'nın (FED) eylül veya aralık ayında faiz artırımına hazırlandığını, bunun gelişmekte olan pazarları ister istemez olumsuz etkileyeceğini dile getiren Erce, bölgede devam eden jeopolitik sıkıntıların ve içeride yeni seçim sürecinin de bir belirsizlik oluşturduğunu kaydetti. Şu anda 2015 yılı için otomotiv pazarı tahminlerinin 900-950 bin arasında olduğunu aktaran Erce, "Yılın kalan kısmının çok kolay olacağını düşünmüyorum. Ama Türkiye otomotiv pazarının gideceği çok yol var. Şu andaki konjonktürel sıkıntı da geçici bir belirsizlik" diye konuştu.

Pick up'ların en konforlusu
Volkswagen, bütün dünyada büyük ilgi gören pick up modeli Amarok'un yeni versiyonunu piyasaya sürdü. Sahip olduğu donanım ve aksesuar özellikleriyle iddiasını güçlendiren yeni Amarok Exclusive; performansıyla olduğu kadar, dikkat çekici sportif görünümüyle de fark oluşturuyor. Araçta 19 inch alüminyum jantlar ilk bakışta göze çarpıyor. Volkswagen motor teknolojisinin güçlü ve verimli örneklerinden biri olan "2.0 lt BiTDI 180PS" motora sahip Yeni Amarok Exclusive, 4x2 Otomatik ve 4x4 Otomatik seçenekleri ile pazara sunuluyor. Volkswagen Ticari Araç'ın satışa çıkan Amarok Exclusive'in fiyatı 107.500 TL'den başlıyor.
HYUNDAI H350 
OKUL YOLUNDA
Karsan tarafından Bursa te-sislerinde üretilen Hyundai H350 ticari araç ailesinin okul servisi versiyonu şimdi yollarda... Arkadan itişli (RWD), 6 ileri manuel şanzumanlı araçlar, 150bg ve 170bg gücünde, iki farklı motor seçeneği ile 16 kişilik yolcu kapasitesi sunuyor. H350; kullanıcılarına ekonomik fayda, üstün performans ve manevra kabiliyetinin yanında, sessiz ve konforlu seyahat imkânı da veriyor. Araçta şerit takip sistemi, ani fren desteği, yokuş kalkış desteği, savrulma ve devrilme önleyici sistemler, elektronik fren ve denge sistemleri bulunuyor.

BMW MOTOSİKLET

İÇ  PAZARDA 
SATIŞI ARTIYOR

BMW, MINI, Land Rover ve Jaguar markalarının satış ve satış sonrası hizmetlerini Türkiye'de başarıyla sürdüren Borusan Oto, BMW markalı motosiklet satışında da performansını katladı. Bu yıl sonunda 15 bin adetlik binek otomobil satışına ulaşmayı hedefleyen Borusan Oto, motosiklet satışında da iddialı hedefler koydu. Motosiklet pazarındaki hedef ve planlarıyla ilgili bilgi veren Borusan Oto Genel Müdürü Uğur Sakarya, özellikle Ataşehir'de daha ilk aydan ciddi satış adetlerine imza attıklarını belirtti.


HAFTANIN OTOMOBİLİ

Jeep Renegade

Fiyatı: 82.870 TL'den başlıyor
ARTILARI

Tasarımı ve rahat iç mekanı en önemli artıları. Araç tam keyif ve rahatlık için tasarlanmış. Kullandıktan sonra ağızda tat bırakan bir otomobil. Tekrar sabah direksiyona geçme özlemi de oluyor. Albenisi var. Özellikle uzun yol ve kalabalık aileler için ideal. Yerden yüksek olmasına rağmen yol tutuşu keyifli, sarsmıyor. Süspansiyonları oldukça başarılı. Farklı motor alternatifleri ve şanzıman seçenekleri de bütçeye göre aracı size uydurmak için ideal.
EKSİLERİ

Dış tasarımındaki albenili imajı iç tasarımda eksik kalmış. Malzeme kalitesi açısından da imajının verdiği beklentinin altında kalıyor biraz. Ama bunları gözardı edersek keyifli, imajıyla fark oluşturan ve rahat bir tercih arayanlar için ideal.
Teknik özellikleri
1.4 litre benzinli, 140 beygir, 2 çeker, düz ve otomatik şanzıman, 1.4 litre benzinli, 170 beygir, otomatik şanzıman, 4 çeker, 1.6 dizel 120 beygir, 2 çeker, düz şanzıman, 2.0 litre dizel, otomatik şanzıman, 4 çeker
Öne çıkan rakipleri:
Renault Captur, Volkswagen Tiguan, Nissan Juke, Skoda Yeti, Hyundai ix35, Fiat 500 X, Mini Countryman
67 BİN 900 TL
Skoda, Superb'ı 
ye­ni­den ta­sar­la­dı
Orta sınıfın iddialı oyuncularından Skoda Superb, yeniden tasarlandı. Ge­niş ka­bi­ni, 595 lit­re­lik ba­gaj hac­mi ve yüksek do­na­nım se­vi­yeleriyle öne çıkan Superb, 67 bin 900 li­ra­dan baş­la­yan fi­yat­lar­la show­ro­om­lar­da­ki ye­ri­ni al­dı. Üçüncü nesil Superb'da "Active", "Style" ve "Prestige" olmak üzere 3 farklı donanım var. 1.4 litrelik benzinli model, 125 ve 150 beygirlik iki farklı versiyona sahip. Dizeller ise 1.6 ve 2 litre hacimlerinde. 120 beygirlik 1.6 modeli 4.2 litre, 190 beygirlik 2.0 modeli ise 4.5 litre ortalama yakıt tüketimine sahip...

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.