En kral rallici

A -
A +

Orta Doğu Ralli Şampiyonu olan Şeyh Halid el Kasımi, Birleşik Arap Emirlikleri’nin Ras Al Khaimah ve Sharjah’yı yöneten kraliyet ailesinin mensubu. Ülkesinde tam bir yıldız. Kasımi, hem gençler hem de ülkesi için çalışıyor. Gençlerin şampiyonaya katılması için uğraşıyor, Citroën’in yeni yarış otomobili Abu Dhabi'yle de ülkesinin tanıtımına katkı sağlıyor.

Rallilere 2002 yılında başlayan Şeyh Halid el Kasımi Birleşik Arap Emirlikleri’nin Ras Al Khaimah ve Sharjah’yı yöneten kraliyet ailesinin mensubu. 2004 yılında, yani kariyerinin ikinci yılında Orta Doğu Ralli Şampiyonu unvanını almış. Uzun yıllardır katıldığı Dünya Ralli Şampiyonası’nda yollarımız çok kesişti. Hep saygılı ve mütavazı bir insan olarak tanıdığım Halid, ülkesinde ise tam bir yıldız. Hem kraliyet ailesi mensubu olması hem de Dünya Ralli Şampiyonası’nda uzun yıllardır devam eden varlığı, en önemlisi de gençlerin, şampiyonaya katılabilmesi için verdiği mücadele onu Orta Doğu’da sevilen bir sima hâline getirmiş. Citroën ile 2013 yılında beri süren ortaklıkları bu sene altın yılını yaşıyor. Abu Dhabi Racing olarak ilk Dünya Ralli Şampiyonası’na sponsor oldukları yılda ülke logosunun üzerindeki caminin dünyanın en önemli motorssporları etkinliklerinden birisinde otomobillerde yer alması çok dikkatimi çeken bir detay olmuştu. Şimdi ise, Volkswagen’in Dünya Ralli Şampiyonası’ndan çekilmesinin ardından Abu Dhabi Racing ve Citroën dev bir kadroyla iddialı bir şekilde şampiyona hedeflerini açıkladı. Kris Meeke, Craig Breen ve Stephane Lefebvre ve Şeyh Halid el Kasımi’nin bizzat pilotajında olacağı yeni C3 WRC’lerin tanıtımı ise Birleşik Arap Emirlikleri’nde Abu Dhabi'de yapıldı. Bu tanıtım esnasında takımın patronu ve pilotu Şeyh Halid el Kasımi ile sizler için kısa bir sohbet yaptık. 

En kral rallici

¥ 2017 Dünya Şampiyonası’ndan beklentileriniz neler?

Citroën’in yeni yarış otomobili Abu Dhabi'yi tanıtıyor olmaktan dolayı çok mutluyum. Bu, markayla aramızdaki büyük iş birliğinin boyutunu kanıtlıyor. Buradan dünyaya yayılacak haber. Otomobilimiz hazır ve pilotlarımız da, bu şekilde yarış kazanabileceğimize inanıyorum. 

¥ Orta Doğu’da durumlar oldukça karışık, İslam düşmanlığı dünyada ve Avrupa’da artıyorken, siz Avrupa’nın önemli otomobil markalarından birisine Abu Dhabi ismiyle sponsorsunuz, bölgenin dünyada temsili açısından katkıda bulunduğunuzu düşünüyor musunuz?

Kesinlikle evet. 2 yıldır Citroën ile ortaklığımız devam ediyor. Hep ortak bir hedefimiz vardı. Hiç siyasete girmeden, politika yapmadan işimize devam ettik. Hep güvenli adımlar attık. Amacımız sporla, ülkemizi ve Orta Doğu’yu iyi bir şekilde temsil etmek oldu, öyle de yapmaya çalışıyoruz. 

¥ Peki ailenizden sürekli uzak kalmak zor olmuyor mu?

Zorlaşıyor. Çünkü 3 çocuğum var. 4,5 ile 2,5 yaşında iki oğlum ve 2 aylık bir kızım var. Daha zor oluyor onlardan uzak kalmak. Ama motor sporlarını da çok seviyorum ve işime de vakit ayırmam gerekiyor. Hayat böyle. 

¥ Çocuklarınız büyüdüğünde onların da rallli dünyasında olmasını ister misiniz?

Hmmm. Bilmiyorum. Bilemiyorum. Şimdilik bir yorum yapmak çok zor, çünkü onlar çok küçükler gözümde ve büyüyeceklerini resmedemiyorum şu an. O yüzden çocukları insana narin geliyor, onları korumak istiyorsunuz, cam gibi çocuklar. Zaman gelince bakacağız ama.  

En kral rallici

¥  Türkiye Rallisi’ndeki etapları bir pilot olarak sevdiniz mi? Tekrar o yollarda yarışmak ister misiniz?

Mutlaka isterim. 

¥  Dünya Ralli Şampiyonası’na giden yolda sizin için önemli dönüm noktaları nelerdi?

18 Şubat 1972 doğumluyum, ilk yarışımı Abu Dabi’de Land Rover 110 ile yaptım. Daha sonra 2002 yılında başladığım ralli kariyerimde 2004 yılında Orta Doğu Ralli Şampiyonu oldum. 2004 yılında ilk defa Dünya Ralli Şampiyonası’na katıldım. 2009 yılında Dünya Ralli Şampiyonası’nda ilk puanımızı aldık. 2013 yılında ise Citroën Racing ile olan dayanışmamız başladı. 

"TÜRKİYE’DE HER ŞEYİN DAHA İYİYE GİTMESİ İÇİN DUA EDİYORUM"

Dünya Ralli Şampiyonası’nın Türkiye ayağında iki defa yarışan Şeyh Halid el Kasımi “2004 ve 2005 yıllarında Türkiye’de yarıştım. Etaplar da manzara  da çok güzeldi. Maalesef artık Dünya Şampiyonası’nda yok. Türkiye’de her şeyin daha iyiye gitmesi için dua ediyorum. Dünya Şampiyonası da dâhil birçok etkinliğin yeniden Türkiye’de yapıldığını görmek istiyorum” ifadelerini kullandı.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.