TOSFED Başkanı Serkan Yazıcı: Otomobil sporları zengin sporu olmaktan çıkacak .

A -
A +

Şampiyonlar Şampiyonası’nı yıllar sonra Türkiye’ye geri getiren Yazıcı, “Herkese eşit şartta imkânlar sağlayacağız. Kulüpler, yarışçı avcısına dönüşecek” dedi. PİSTLERE tekrar döneceğini belirten efsane rallici, “Bir R5 ile katılmayı düşünüyorum. Kazansam da kaybetsem de ödül almadan yarışacağım” diye konuştu.

Bu haftaki pazar röportajım motorsporlarının efsane sporcusu ve şimdi de efsane başkanı Serkan Yazıcı ile. Çocukluğumdaki ralli kahramanım... Hayallerinin peşinden koşarak yepyeni hayaller oluşturan... Kıran kırana geçen başkanlık mücadelesinde pes etmeden yarışı kazanıp sonra da sporu seven herkese gönlünü ve imkânlarını açan... Dünya Ralli Şampiyonası’nda FIA Teams Cup üçüncüsü... 4 defa Türkiye Ralli Şampiyonu olmasının yanında motorsporlarındaki yenilikçi girişimleriyle tanınan Yazıcı, bu defa da Türkiye Otomobil Sporları Federasyonu (TOSFED) başkanlığında farkını ortaya koyuyor. Yılın en hızlı otomobil sporları pilotunu belirleyen Şampiyonlar Şampiyonası’nı yıllar sonra Türkiye’ye geri getirdi. Farklı dallardaki birinciler geçtiğimiz hafta İzmir’de yarıştı. Organizasyon sırasında hem sporu ve kariyerini hem de geçmişi ile geleceğini konuştuğumuz keyilfi bir sohbet yaptık. Umarım beğenirsiniz. 

¥   Nasıl geçti Şampiyonlar Şampiyonası?
Çok yorgunuz ancak bütün yorgunluğumuza değdi. İyi ki bu işe kalkışmışız. Türkiye motorsporları tarihinin en güzel kupası, kazanan şanslı, ömrü boyunca bir hatıra olacak. Geçen yıl ilk senemizdi, otomobil sporunun nerede olduğunu anlama yılıydı. Bu sporun röntgenini çektik. Eksikleri çıkarıp 4 yıllık bir plan içinde nasıl yaparız diye yola çıktık. “TOSFED Yıldızını Arıyor” projemiz var. İnşallah bu sene güzel geçecek.

¥  Senin için ralli ne ifade ediyor? İlk ne zaman ralliyle tanıştın?
 Herhalde doğduğum gün. Kendimi bildim bileli var. Benim için hayat biçimi. Her şeyi ralliden öğrendim. Disiplini, organizasyonu, ekip hâlinde çalışmayı. Hayatımda ailem ve ralli var, başka bir şey yok.
TOSFED Başkanı Serkan Yazıcı: Otomobil sporları zengin sporu olmaktan çıkacak .
¥  Sporu erken bırakmadın mı?

 Bizim dönemde çok daha ileri gitmemiz lazımdı ama o günkü ülkemizin şartları buna elverişli değildi. Çok daha farklı hesaplar vardı. Ben de gerçekten çok sevdiğim bir işi mecburen bırakmak zorunda kaldım. 

¥ Üzüldün mü?
Çok üzüldüm tabii ki. Şöyle örnek vereyim... Birini çok seversiniz fakat ayrılmak zorunda kalırsınız; o kişiyi bir daha görmek istemezsiniz.  Ben de ralliyi görmek istemedim, mümkün mertebe uzak kaldım. Çok seviyordum bu sporu. Zaten çok geç başladım ve çok da erken bırakmak zorunda kaldım. Bizim zamanımızda 40 yaşındaki pilotlara genç yetenek deniyordu. Fakat bugün Şampiyonlar Şampiyonası’nda 17 yaşında bir çocuk bütün herkesin tozunu attırdı. Zamanında bu mantık olsaydı belki başka şeyler olabilirdi.

¥ Unutamadığım “Team Taxi” projen var. Taksi renklerinde bir ralli otomobili ve sonunda bir taksiciyi takımda yarıştırma hayalin. Neden istediğin gibi gitmedi?
 En zirvede olduğum dönem “Taksiciler adına yarışacağım” dedim ve Taksi Takımı’nı kurdum. Türkiye’nin en büyük markalarına karşı bir tane “taksi” ile bütün yarışları kazanıyordum. Maalesef kolay reklama kaçtılar. Müthiş bir projeydi fakat sponsorlar o gün için bir taksinin üzerinde olmayı kendilerine yediremedi. Ama aynı sponsorlar 15 yıl sonra bir taksi arabaya reklam verdi. Biz onlardan 15 yıl önce görmüşüz bazı şeyleri. O gün görevde olan insanlar kendi yöneticiliklerini sorgulasın bence.

¥  Başkan olmaya ne zaman karar verdin?
 Bu spor özveri ister. Eksikleri çok iyi biliyorum. Şöyle düşünün... Bir iş var ve yanlışları, eksikleri çok iyi görüyorsunuz. Müdahale etmek istemez misiniz? Ben de müdahale ettim. Allah razı olsun kulüplerimizden, görevi teslim ettikleri için. Rekabetimiz seçimlerde çok yüksekti. Sağ olsunlar bizi layık gördüler. Bu, bugünden yarına değişecek bir şey değil ama elimizden geleni yapıyoruz. 4 yıl sonraya gidebilirsek, bayrağı bırakacaklarımıza, Türk otomobil tarihinde çok farklı bir otomobil sporu emanet edeceğimize inanıyorum.
TOSFED Başkanı Serkan Yazıcı: Otomobil sporları zengin sporu olmaktan çıkacak .
¥  4 yıl sonra bayrağı bırakacak mısınız?

 Bence bu bir bayrak yarışı olmalı. Geriden gelen ve benden daha iyisini yapacak birisine bayrağı teslim etmek istiyorum. Bu bir hizmet, bir kamu, bir devlet işi. İşi doğru yaparsanız seyirci geliyor. En önemlisi Türkiye’de ne olduğu değil,

 dünyada nerede otomobil sporu? Dünyada her yerde ilk üçte. Bizim sporcularımız neden oralarda yarışmıyor? Yarışamaz mı? Türk bayrağını oraya taşıyamaz mı? Yolları var ama sabırlı olmak lazım. Mücadele ediyoruz. Bir yıl aradan sonra 2-3 aydır bakanlık yetkililerimizle de iyi bir diyalog hâlindeyiz. Bizi de daha iyi tanıma ve yakından anlama fırsatı buldular. İddia ediyorum biz TOSFED olarak hesabıyla, kitabıyla en iyi federasyonuz. Kim yetkilerini daha iyi kullanıyorsa ve başarılıysa daha çok desteklenmeli.

¥  Yarışlara tekrar dönecek misiniz?
 Bu sene bir tane yarışa klasman dışı gireceğim. Bir R5 ile katılmayı düşünüyorum. İlk defa belki de bir federasyon başkanının yarışacağını göreceğiz. En son yarışta, kimseyi etkilemeden, kazansam da kaybetsem de ödül almadan yarışacağım. 

¥  Ailenizden bahseder misiniz?
 Biraz geç evlendim. 35 yaşında dünyaevine girdim. Rüzgar adını verdiğimiz bir oğlumuz var. 

¥  Oğlunuzun yarışmasını ister misiniz?
 Rüzgar’dan yarışçı olmaz, başkan olur. Tam anlamıyla babam gibi.

¥ “TOSFED Yıldızını Arıyor” projesiyle Team Taksi’de yarım kalan hayalinizi tamamlıyor olabilir misiniz?
 Team Taksi’de ben bir bireydim, şu anda koskoca bir ailenin başkanıyım. “TOSFED Yıldızını Arıyor” ve yıldızını bulacak. Herkese eşit şartta imkânlar sağlayacağız, sporu zengin sporu olmaktan çıkaracağız. Kim daha hızlıysa o kazanacak. Türkiye’nin her yerindeki kulüpler başvuruları alacak.16-28 yaş arasındaki ve belli kriterlere uygun olan kişiler katılabilecek. Ortaokul mezunu olması, kilo boy endeksi gibi konular da var. Sonra da bize gelecek ve otomobilin direksiyonuna geçecekler. Ve başaranlar yarış kazandıkça kulüpleri ödenek alacak. Dolayısıyla Türkiye’de kulüplerin bir yarışçı avcısı olması için çalışacağız. 

¥ Şampiyonlar Şampiyonası kupasının hikâyesini de alabilir miyiz? 
 Ruhla duyguyla yapıldı, bir bedeli yok onun. Benim yarışlarımda hayran olan, tüm yarışlarıma gelen Yavuz kardeşimin emeği. Zor zamanları oldu ama yine de geldi yarışlarıma. Bir sanatkâr kendisi. Bence Türk Ralli Tarihi’nin en güzel kupasını yaptı. 

¥  Eklemek istedikleriniz?
 Gençlik ve Spor Bakanlığımıza ve Sportoto Teşkilatına teşekkür ediyorum. Yanımızda olduklarını hissettirdikleri için.

TOSFED Başkanı Serkan Yazıcı: Otomobil sporları zengin sporu olmaktan çıkacak .
BABAM AKLIMA GELİYOR
Maçlara gitmeyi düşününce hüzünleniyorum

¥ Babanızı, Bursaspor’u şampiyon yapan efsane başkan, rahmetli İbrahim Yazıcı’yı da bu vesileyle analım. Bursaspor ile bağınız sürüyor mu?

 Bursaspor her şeyimiz. Babamızın tarih yazdığı (ne kadar şimdiki yöneticiler göstermek istemeseler de) ismini silemeyecekleri yer. O gönüllerde. Biz de onun oğluyuz. Bizim için bir hayat biçimi. Bursasporlu olmak bizim için çok büyük bir gurur. Rüzgar da Bursasporlu oldu. En büyük korkum oydu. “Bursa’da yaşamıyoruz, belki arkadaşları kandırır” dedim ama o da koyu Bursasporlu oldu çok şükür. 

¥  Maça gidiyor musunuz?
 Gitmeyi düşününce hüzünleniyorum. Rüzgar’ı bile daha götürmedim. Henüz hiç gitmedim, babamın vefatından beri. Ama Rüzgar çok istiyor, çok meraklı, bire bir babam. Onu götüreceğiz, mecbur biz de gideceğiz.

 

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.