Amerikan istihbaratı elemanlarını kaybediyor

A -
A +
2 Ocak 2018'de Washington Post gazetesinde Ellen Nakashima ve Aaron Gregg imzalı "NSA's top talent is leaving because of low pay, slumping morale and unpopular reorganization (NSA'in en yeteneklileri düşük maaş, düşük moral ve yeniden örgütlemedeki başarısızlık yüzünden ayrılıyor)" başlıklı bir haber yayınlandı. Haberde Amerikan Ulusal Güvenlik Teşkilatı'nın (NSA) 2015'ten beri düşüşe geçtiği ve güç kaybettiği yazılıyordu.
Habere göre 2015'ten beri en yetenekli personeli endişe verici oranda işinden ayrılmış. Bilgisayar korsanları, mühendisler ve veri bilimcilere kadar 200-300 personel teşkilattan istifa etmişler. Bu ayrılan kişiler özellikle Başkan'ın günlük brifinglerinde yer alan istihbaratın toplanmasından ve analizinden sorumlu olanlarmış. Yerine alınanlar da yeterli deneyimde olmadığı için NSA ve CIA sıkıntı yaşıyor.
NSA bazı birimlerde çalışanların neredeyse yarısını kaybetmiş. Amerikan yönetimi bu yüzden bazı istihbari projelerini askıya almış. Teşkilattan ayrılmalar "salgın" düzeyine gelmiş ve bir kişinin ayrılmasının domino etkisi oluşturuyormuş.
Bu ayrılma ve istifaların sebebi düşük maaş, düşük moral ve yeniden örgütlenmedeki başarısızlık olarak gösteriliyor. Ayrılanlar özel sektörde daha iyi maaşlı işlere geçiş yapmışlar. Özellikle Edward Snowden'ın ifşaatlarından sonra başlayan moralsizlik olduğu gibi devam ediyormuş.
İstihbarat bir ülkenin kozmik odası ve namusudur. Oranın morali iyi tutulmalıdır. Sadece istihbarat değil, güvenlik bürokrasisine, savcı ve hâkimlerimize iyi bakmamız lazım. Bu insanlar  kelle koltukta mücadele ediyorlar.
Başka ülkelere yarayacak ya da MİT'i, Emniyeti, savcı ve hâkimlerimizi zora sokacak haber ve operasyonlardan uzak durmak lazım. Bakın ABD istihbaratının Snowden sonrası hâli ortada. Bu hepimize bir ders olsun.
 
CEM KÜÇÜK'ÜN DİĞER YAZISI İÇİN TIKLAYIN
 
Türk solcusunun terörle imtihanı, örnek Ataol Behramoğlu
https://turkiyegazetesi.com/yazarlar/cem-kucuk/600065.aspx
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.