AYM, yargı ve MİT tırları

A -
A +
 
Anayasa Mahkemesi, Enis Berberoğlu için hak ihlali kararı verdi. Yani MİT tırları olayına karışan ve ceza alan Berberoğlu AYM’ye göre masum. Olay neydi,
bir hatırlayalım... 
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı MİT tırlarının görüntülerini yayınlayan vatan haini Can Dündar'ın "Tutuklandık" isimli kitabında görüntüleri kendisine "Solcu bir vekilin 27 Mayıs'ta getirdiğini" yazması ve araştırma sonucunda bu kişinin Enis Berberoğlu olduğu iddiası üzerine soruşturma başlatmıştı. Nitekim Berberoğlu soruşturmaya uğradı ve hakkında hukuki işlem yapıldı. 
14. Ağır Ceza Mahkemesi 2017’de CHP milletvekili Enis Berberoğlu için “devletin güvenliğine ilişkin gizli kalması gereken bilgileri casusluk maksadıyla açıklamak” suçundan 25 yıl hapis cezası vermişti. Bu arada Berberoğlu tutuklanmıştı. O dönem ben bu cezayı fazla bulmuş ve "delil karartma olmadığından tutuklanma için Yargıtay kararını beklemek gerekir" diye de eklemiştim. 
Aslında Enis Berberoğlu bariz suç işlemiş ve gizli belgeleri faş etmişti. Sonra devreye 2. Ceza Dairesi girdi. Eylemin “Devletin güvenliği veya iç veya dış siyasal yararları bakımından niteliği itibarıyla gizli kalması gereken bilgilerini açıklamak” suçunu oluşturduğu suçlamasıyla 7 yıl hapis cezası ile cezalandırılmasına karar verdi. 2. Ceza Dairesi, sanığın geçmişi ve sabıkasız oluşu ile cezanın geleceği üzerindeki olası etkilerini de dikkate aldı ve Enis Berberoğlu’nun 5 yıl 10 ay hapis cezası ile cezalandırılmasına hükmetti. 
Yargıtay 16. Ceza Dairesi, 20 Eylül 2018'de Berberoğlu'nun hapis cezasını onadı, milletvekilliği sona erinceye kadar cezasının infazının durdurulmasına ve salıverilmesine karar verdi. 
Yargıtay kararı üzerine tahliye edilen Enis Berberoğlu hakkındaki ceza TBMM Genel Kurulu'nda 4 Haziran 2020'de okunmuş ve CHP'li Berberoğlu'nun milletvekilliği düşürülmüştü. Berberoğlu hapse tekrar girmiş ve aynı gün koronavirüs tedbirleri kapsamında izinli olarak cezaevinden çıkarılmıştı.
Sonra devreye Anayasa Mahkemesi girdi. AYM Genel Kurulu, Berberoğlu'nun seçilme ve siyasi faaliyette bulunma hakkı ile kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının oy birliğiyle ihlal edildiğine hükmetti. Yani AYM’deki 16 üyenin hepsi hak ihlali var dedi. Gerekçeli karar daha sonra yazılacak. (DW Türkçe)

BUNDAN SONRA NE OLACAK?
 
Önder Yılmaz’ın Milliyet gazetesinde yazdığı habere göre iki ihtimal var. Birinci ihtimal gerekçeli kararda, Yargıtay’ın kesinleşen kararının tüm ferileri, sonuçlarıyla birlikte ortadan kaldırıldığı vurgusu yapılması hâlinde Berberoğlu’nun milletvekilliğine dönüş yolunun otomatik olarak açılması. Bu durumda bir tezkere ile Berberoğlu’nun vekilliği iade edilebilecek. 
İkinci ihtimalde ise gerekçeli kararda sadece Yargıtay kararının iptali yönünde bir tanımlama olması hâlinde milletvekilliği düştüğü ve “statü hukuku” oluştuğu için vekilliğinin iade edilemeyeceği yönünde. Benim görüşüm AYM’nin kararı sonrası vekilliği iade edilecektir Berberoğlu’nun.
Benim anlamadığım şu: Biz daha üç dört sene önce MİT tırlarını durdurmanın bir ihanet olduğunu hep söyledik yazdık. Millî güvenlik apaçık bir şekilde ihlal edildi. Devletin mahremi ortaya serpildi. Türk devleti teröre yardım ediyor algısını oluşturmak için FETÖ’cülerin işlediği ağır suçlardan biriydi bu. Elbette işin içinde Can Dündar da vardı, FETÖ’cü savcı ve hakimler de.
Madem hak ihlali var, o zaman bu işe karışan herkes bir daha yargılansın. MİT tırlarını durduran FETÖ’cü Tuğgeneral Hamza Celepoğlu dâhil eski Adana Cumhuriyet Başsavcısı Süleyman Bağrıyanık, eski Adana Başsavcıvekili Ahmet Karaca, eski savcılar Özcan Şişman, Aziz Takcı, eski Adana İl Jandarma Komutanı Kurmay Albay Özkan Çokay da tekrar yargılansın... Hatta tescilli vatan haini Can Dündar da bir daha yargılansın. 
Enis Berberoğlu için hak ihlaline uğradı kararı veren AYM acaba bu isimler için de benzer kararı verir mi? 25 Şubat 2016’da AYM Can Dündar’ın tutuklanması için hak ihlali kararı vermişti. Karar 3 hayıra karşı 12 evet oyuyla alınmıştı. 
İtalyanların ünlü savcısı DiPietro, “Her büyük kamu davası bir PR çalışmasıdır” demişti. Anlıyoruz ki AYM için millî güvenliğin pek bir önemi yokmuş. Elbette en yüksek mahkeme olarak AYM kararı bağlayıcıdır, saygı duyuyorum. Ama bu verdikleri karar eleştirilemez anlamına gelmez...
Son not olarak şunu da ekleyeyim. Millî güvenliği ihlal etmekte bir beis yoksa bundan sonra savcı, hâkim ve polislerimiz MİT tırları benzeri olaylar için işlem yapmasın. Nasıl olsa son kararı AYM veriyor. Hatta Meclis’ten bir karar çıksın ve doğrudan bu tür olaylar için hukuki işlem yapma yetkisi AYM’ye verilsin.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.