Soğuk uçaklar sağlığımız için

A -
A +

Özellikle ilk seyahatine çıkacaklar için uçağın büyüklüğü merak edilenlerin başında gelir. Havalimanlarına gidildiğinde de aynı şekilde yolcuların zihinlerinde binecekleri uçak ve etraflarındaki diğer uçakların marka ve modelleri sorgulanmaya başlar. Hava yolu yolculuğunun psikolojik ruh hâli ve düşünsel değişkenleri gayet doğaldır ki kara yolu yolculuğundan farklılık gösterir. Bunun en önemli göstergesi algılanan risk seviyesidir. İstatistikler uçakların en emniyetli ve güvenli ulaşım şekli olduğunu göstermesine rağmen seyahat edenlerdeki algılanan risk her zaman bu yönde olmaz.
Bu hafta yolcu uçaklarının boyutlarıyla yolculuk konforu arasındaki ilişkiden hava yolu seyahati sırasında neden haddinden fazla üşüdüğümüze kadar çeşitli konularda bilgiler paylaşacağız... Öncelikle seyahat edeceğiniz uçağın küçüldükçe operasyonel olarak kalkış için daha kısa pist mesafesine ihtiyaç duyulduğunu belirtmekle başlayabiliriz. Bununla birlikte eski tip pervaneli uçaklar, yeni nesil jet motorlu uçaklara kıyasla daha kısa pistlerde rahatlıkla kalkış ve inişlerini gerçekleştirir.
Uçakların büyüklükleriyle doğru orantılı olarak artan jet motor sayısı, kalkış ve havadaki seyrin konforunu artırır. Motor sayısının artması stabilizasyon ve gücü olumlu yönde etkilediğinden uçağın havadaki tüm manevralarında titreşim ve sarsıntıyı en aza indirir. Bu bakımdan dört motorlu geniş gövdeli uçaklar iki motorlulara görece daha dar gövdeli olanlarından daha konforlu kalkış, seyir ve iniş sağlar. Unutulmaması gereken şudur ki; iki jet motora sahip uçaklar hiçbir zaman emniyet ve güvenlik açısından daha fazla motora sahip uçaklara nazaran zaaf ve tehlike içermez çünkü bu uçaklar motorlarından birisi arızalandığında ve tamamen durduğunda bile tek motorla iniş yapabilme kabiliyetine sahiptirler.

KOLTUKLAR KENDİNİ TEMİZLEYECEK
 Biraz da uçuşu daha da keyiflendirecek gelişmelerden söz edelim. Mesela kendiliğinden dezenfektasyon yapan uçak koltukları gibi. Birçok uluslararası hava yolu işletmesine tasarım gerçekleştiren Recaro Aircraft Seating firması, her uçuşta kendini dezenfekte ederek temiz tutacak bir koltuk tasarımı üzerinde yoğun çalışmalar yürütüyor. Bu temizlik saniyeler içerinde koltuk üzerinde bulunan tüm mikroorganizma, bakteri ve mikropları yok edecek nitelikte olacak. Firma, önümüzdeki iki yıl içerisinde bu yeni teknolojiye sahip koltukları öncelikle business sınıf yolculara sunmayı hedefliyor. Bu projenin başarıyla sonuçlanmasından sonra masaj yapan uçak koltuğu projesi ise gün yüzüne çıkmayı bekliyor.

GÜNEŞLİKLER KAPALI TUTULMAZ
Çok nadir de olsa yolculuk boyunca yolunda gitmeyen durumlar da meydana gelebilir. Bu gibi durumlarda dış şartların uygunluğunun kabin personeli tarafından gözlemlenebilmesi ve en doğru tahliye yönlendirmesinin sağlanması için pencere güneşliklerinin açık olması gerekir. Örneğin kabin dışında ve motorlarda meydana gelebilecek muhtemel bir yangının en hızlı şekilde tespit edilmesi, gerekli acil durum prosedürünün uygulanması açısından hayati önem taşır.

KARANLIĞA HAZIRLIK
Havacılığın kurallarının ‘kan’la yazıldığından daha önceki haftalarda bahsetmiştik çünkü getirilen kurallarının birçoğu geçmişte yaşanılan acı hadise ve tecrübelere dayanır. Özellikle gece uçuşlarında kabin içindeki tüm ışıkların inişte ve kalkışta tamamen söndürülmesinin de benzer bir gerekçesi var. İnsanoğlunun sahip olduğu gözlerin karanlığa alışarak karanlıkta görme kabiliyetini sağlaması birkaç dakika alır. Muhtemel bir problemde yolcuların gece şartlarında uçağı sağlıklı bir şekilde tahliye edebilmeleri için gözlerinin karanlık ortam şartlarına hazır olması gerekir. Aksi durumda kargaşaların çıkması kuvvetle muhtemel. Böyle bir durum karşısında kabin içi ışıklandırmaları kapatılarak yolcuların gerekli kabiliyeti kazanmaları amaçlanıyor.

Bol bol su tüketin
Uçuş sırasında vücut dehidrasyon yani su kaybına uğramaktadır. Kabin içi iklimlendirmesi sebebiyle cildiniz de kurur. Kabin basıncı yüzünden kulağınızın içerisindeki basınç dengesinde de çeşitli olumsuzluklar meydana gelir. Tüm bu olumsuzluklarla mücadele etmenin en güzel yolu ise seyahatiniz boyunca su tüketmektir. Bu yüzden tercihiniz kafein içeren sıcak ve gazlı içecekler değil sudan yana olsun.

Kabin sıcaklığı baygınlık geçirmenize sebep olabilir
Seyahatimiz boyunca birçoğumuz üşümüyor değiliz; ürpertiyi hissedenlerimiz çoğunluktalar. Bu durumunda makul gerekçeleri bulunur. Uçak içerisinde yolcuların senkop yani kendinden geçme ihtimalleri yükselir. Kabin sıcaklığının artmasıyla birlikte bilinç kaybı arasında bir ilişkinin bulunduğu yapılan araştırmalarla belirlendi. Hipoksi yani vücut dokusunun yeteri kadar oksijen alamaması durumu da aynı şekilde hava yolu seyahatlerinde daha da artar. Bu durum karşısında ortaya çıkan sıcak kabin içi atmosferi yolcunun bayılmasına sebebiyet verir. Ayrıca kabin içi sıcaklığının artması mide bulantısı hâlini daha da tetikler. Bu yüzden yolcuların bilinç kaybı gibi çeşitli anlık sağlık problemleri yaşamamaları için yolculuk sırasında kabin içindeki sıcaklık bilinçli olarak bir hayli düşürülür.

***

THY’nin ikinci pilotları göreve hazır
Türk Hava Yolları (THY) Uçuş Akademisinin yeni mezunları, Genel Müdür Bilal Ekşi’nin katılımıyla gerçekleşen törende pilotluk brövelerini taktılar. 24 yeni mezun, THY ekibine ikinci pilot olarak katıldı ve tip eğitimlerini aldıktan sonra operasyon görevlerini icra etmeye başlayacaklar. Genel Müdür Ekşi törende, THY’nin dünyanın en çok ülkesine uçan havayolu işletmesi olduğunu ve bayrağımızın gururla gökyüzünde dalgalandırıldığına vurgu yaptı.

***

Türkiye-Rusya ilişkileri ileri seviyelere koşacak
Özellikle Arap dünyası ve Avrupa Birliği tarafından hayal kırıklığına uğratılan Türkiye’nin yakınındaki dostlarına baktığımızda Rusya ön sıralarda yer alıyor. Yakın geçmişteki terör mekanizmalarının tesis ettiği uçak düşürme ve büyükelçi suikastı oyunlarına rağmen mağdur duruma düşürülen gerçek Türkiye’nin samimiyetine inanan ve kurulan tuzaklara düşmeyen Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ülkemizle olan ilişkilerine ayrı bir önem veriyor.
Rusya’nın önde gelen yükseköğretim kurumlarından Southern University (IMBL) Rektörü Prof. Dr. Imran Akperov ile Rusya’nın Rostov şehrinde yaptığımız söyleşide Türkiye-Rusya ilişkilerindeki fırsatları değerlendirdik. Akperov Rektörlüğünün dışında, Rusya’da kamu kaynaklı ulaştırma alanında üst düzey yöneticilik yapmış eski bir bürokrat. Özellikle Rusya’nın havacılık endüstrisindeki yeri ve önemi, geçmişten günümüze tasarlanan ve gökyünüzü süslemeye devam eden sabit ve döner kanat hava araçları üzerine söylenecek çok sözümüz oldu. Bu anlamda, Türk ve Rus sanayisinin araştırma, tasarım ve üretime vereceği önem ABD ve batılı ülkelere karşı verebileceği en güzel cevabı oluşturacak.
Hatırlanacağı üzere; 25-29 Nisan 2018 tarihlerinde Antalya’da düzenlenen “Eurasia Airshow 2018” isimli havacılık fuarına Rusya tarafından yoğun bir katılım ve ilgi gösterilmişti. Özellikle Rusya’daki havacılık endüstrisi Türkiye’deki gelişmeleri ve potansiyel fırsatları dikkatli bir şekilde takip ediyor. Geçtiğimiz aylarda Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü ile Rusya Federal Hava Taşıma Ajansı (FATA) arasında üretilen hava aracı parçalarının karşılıklı tanınması ve ticaretine yönelik Moskova’da uluslararası bir anlaşma da imzalanmıştı.
Yükseköğretim Kurulu tarafından da tanınan Southern University (IMBL), Türkiye’den de lisans ve lisansüstü öğrencisi kabul ediyor ve özellikle doktora düzeyinde yoğun bir Türk öğrenci talebi elde etmiş durumda. Türkiye ve Rusya’dan karşılıklı olarak yükseköğretim alanında öğrenci hareketliliğine ilişkin büyük bir potansiyelin bulunduğu ancak işbirliklerinin sınırlı olduğunun altı çizilirken, üniversiteler arasındaki iş birliklerinin önemine vurgu yapıldı.
Havacılık alanında eğitim veren ve yakın gelecekte program sayısını daha da çeşitlendirecek olan İstanbul Esenyurt Üniversitesi ile Southern University (IMBL) arasında yakın zamanda kapsamlı bir akademik iş birliği içerisine girileceği belirtilirken; Türkiye-Rusya ilişkilerinin ve kültür alışverişinin eğitim alanında da geliştirilmesi ortak temennilerimiz arasında yer aldı. Bununla birlikte Southern University (IMBL) iştirakiyle İstanbul Esenyurt Üniversitesi ev sahipliğinde “Ulaştırma Teknolojileri ve Havacılık Lojistiği” temalı uluslararası katılımlı bir çalıştayın yapılması yönünde gerekli çalışmaların da planlandığı kaydedildi.

***

Turkish Cargo’ya büyük onur
2023 yılında dünyanın en iyi 5 hava kargo markasından biri olmayı hedefleyen ve başarılı yükselişini sürdüren Türk Hava Yolları bünyesindeki Turkish Cargo, hava kargo sektörünün en önemli fuarlarından olan Air Cargo China’da, Air Cargo Week dergisi tarafından Şangay’da düzenlenen World Air Cargo Awards 2018 (Dünya Hava Kargo Ödülleri) töreninde “Cargo Airline of the Year (Yılın Hava Kargo Taşıyıcısı)” ödülüne layık görüldü. Ödülünü gerçekleştirilen törenle alan Turkish Cargo’yu, Türk halkı olarak bizler de yürekten kutluyoruz.

 

 

 

 

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.