Pazar yazıları -6-

A -
A +
Cenab-ı Hak, mahlukları sınıf sınıf yaratmış ve her sınıfa "hayırlılar" yerleştirmiş, bunların içinden de seçkinleri ayırmıştır. Hayırlılar, elbette ki, ilahi davete icabet eden mü'minlerdir. Bunların seçkinleri ise, salih Müslümanlar, veliler, nebiler ve resullerdir.

Yarattıklarından birini seçerek; O'nu en üstün kılmıştır. Zira, kâinatı O'nun yüzü suyu hürmetine yaratmış ve "O'nu âlemlere rahmet olarak göndermiştir." En iyi dualar ve karşılıklar O'nun ve Eshabının üzerine olsun! Bundan dolayıdır ki, Sevgili peygamberimiz Muhammed aleyhisselam, Cenab-ı Hakk'ın kendisine Halife olarak yarattığı insanın hem en hayırlısı ve hem de yegane efendisidir.

Fütuhat-ı Mekkiyye'de İbn-i Arabi hazretleri şöyle der: "Allahü teala, O'nu bir direk yapmış, varlık kubbesini O'na dayandırmıştır, mazharların en üstünü ve yücesi yapmıştır. Bu makam O'nun adına tarif olarak geçerlidir. Böylece O'nu, beşer toprağı var olmazdan önce bilmiştir. İşte O kişi Muhammed aleyhisselamdır. O'na karşı konulamaz ve O'ndan büyük olunamaz. O efendidir, O'nun dışındakiler ise, kalabalıktır. Hazreti Peygamber aleyhisselam, kendisi hakkında şöyle buyurur: Ben insanların efendisiyim, övünmüyorum!..

...Âriflerden bir grup şöyle der: 'Allahü teala, insanları ve cinleri kendisi için yaratmış, bu iki sınıfın dışındakileri ise, insan için yaratmıştır.' Bu konuda Hazreti Musa aleyhisselamdan aktarılan bir rivayet vardır. Allahü teala Tevrat'ta şöyle vahyetmiştir: 'Âdemoğlu! Eşyayı senin için, seni kendim için yarattım! Kendim için yarattığımı, senin için yarattığıma feda etme!' Nitekim Kur'an-ı kerimde Cenab-ı Hakk, 'İnsanları ve cinleri bana ibadet etsinler diye yarattım' (Bakara-253) buyurmaktadır."

Cenab-ı Hakk'ın seçip zirveye oturttuğu sevgili Peygamberimize verilip, diğer Peygamberlere (aleyhimüsselam) verilmeyen altı özellik şunlardır: 1-Cevamiü-l kelim olması; az sözle çok şey ifade etmesi; en muğlak konuları bile açıklığa kavuşturması ve bütün hakikatleri kendinde toplamış olması. 2-Kendisine düşmanlık besleyenlerin ve kendisine karşı savaşmak isteyenlerin kalplerine korku salınması; yardıma ve zafere mazhar kılınması. 3-Savaş ganimetinin kendisine helal kılınması. 4-Yeryüzünün tamamının kendisi ve ümmeti için temiz ve mescit kılınması. 5-Bütün insanlara elçi olarak gönderilmesi. 6-Hatem-ül enbiya yani son Peygamber olması...

İbn-i Arabi Hazretleri, O'nun (aleyhisselam) sahip olduğu "Makam-ı Mahmud'da" şu müjdeyi verir: "... İşin sonu ahirette Muhammed aleyhisselama aittir. Böylelikle Hazreti Peygamber Makam-ı Mahmud'da ortaya çıkmış, şefaat kapısı O'ndan açılmıştır. Allahü tealanın nezdinde şefaate ehil olan melek, resul, nebi, mü'min, veli, hayvan, bitki ve cansızlardan ilk şefaat edecek O'dur. Sevgili Peygamberimiz (sallallahü aleyhi ve sellem) Rabbinin nezdinde bu kimselerin şefaat edebilmesi için şefaat eder. Böylelikle her dil ile ve her söz ile övülür.

Şefaatin başı ve ortası O'na aittir. Allahü teala şöyle buyurur: 'Melekler şefaat eder, mü'minler şefaat eder ve geride en merhametli olan kalır.' Sözün bağlamı, merhametlilerin en merhametlisinin de şefaat edeceği anlamına gelir. Allah'tan başka bir şey yoktur."

Şair (Necip Fazıl) ne güzel söylemiş:
"O, Allah'ın emriyle Kâinat Efendisi/Varlığın Tacı, varlık nurunun ta kendisi..." ve: "Sende insan ve toplum, sende temel ve bina/Ne getirdin, götürdün, bildirdinse amenna!.."
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.