Pazar yazıları -40-

A -
A +

Hadis-i şerifte buyuruldu ki: "Bir hasta, (la ilahe illa ente sübhaneke inni küntü minezzalimin) kırk defa okursa, şehid olarak vefat eder. Şifa bulursa, bütün günahları afv olur." Bu dua Enbiya suresinin 87. âyetidir.

Şeyh-i ekber Muhyiddin Arabi hazretleri (kuddise sirruh), yukarıdaki âyet-i kerimedeki sırrın perdesini şöyle aralar; mealen:
"(Senden başka ilah yoktur. Seni tenzih ederim. Ben zalimlerden oldum). Zalim, (zaleme=karanlık oldu) kelimesinden türetilmiştir. Yani, benim karanlığım kendime dönmüştür. Yoksa Sen beni karanlığa atmış değilsin. İçimde olan şey, dışıma nüfuz etmiş, ışık içime geçmiş ve derunum aydınlanmış, öfkenin karanlığı kaybolmuş, Tevhid’in nuru ona yayılmış ve rahmet nüfuz etmiştir. Böylece bu nur, öfkenin karanlığı gibi onun dışına nüfuz etmiştir.
(Rabbi duasını kabul etti ve onu sıkıntıdan kurtardı.) [Enbiya suresi, 88. âyet meali] Balık, (selim fıtrat üzere doğmuş olarak) onu karnından çıkardı. Yunus aleyhisselam dışında Âdemoğullarından hiç kimse, iki kez doğmadı.
Yunus aleyhisselam, (öfkelenerek gittiğinde) Allahü tealanın kendisine rahmetinin genişliği hakkındaki taahhüdü sebebiyle darlık vermeyeceğini zannetmişti… Öfke, kalbin karanlığıdır. Bu karanlık, mertebesinin yüceliği sebebiyle, dışına da etki etmiştir. Bu sebeple Yunus aleyhisselam, Allahü tealanın dilediği süre balığın karnının karanlığında bırakılmış; Allahü teala onun dikkatini anasının karnında bir cenin iken kendisini kimin yönettiğine çekmek istemiştir.. Böylece kendisine söz ile değil, fiil vasıtasıyla öğretmek için Yunus aleyhisselamı balığın karnında bu hâle döndürdü.
(Karanlıklar içerisinde ‘Senden başka ilah yoktur’ diye nida etti) [Enbiya suresi, 87. âyet meali.] Bu ifade bu Tevhid’de ümmeti adına mazeret belirtmektir. Yani, Allah’ım, Sen, dilediğini yapar ve rahmetini dilediğine yayarsın. (Seni tenzih ederim. Ben zalimlerden oldum) [Enbiya suresi, 87. Ayet meali.]"
Cenab-ı Hakk’ın yaptıklarında çeşitli hikmetler vardır ve bunlardan pek azı bizim bilgimiz dahilindedir. Allahü teala çeşitli yerlerde rahmetini gazabında ve intikamında gizlemiştir. Hastalıkta ve çeşitli sıkıntıların çekilmesinde günahların silinmesi gibi...
Hatta insana verilen cezalar bile gizli rahmet barındıran görünüşteki bir azaptır. Nitekim nimet içinde olanlar da gizli azaplarla karşı karşıyadır.
Bütün bunlardan dolayı, İslam büyükleri buyurmuştur ki: "Allahü tealanın rahmeti azap ayetlerinde gizlidir!" ve "Azabı rahmetinde, rahmeti azabında, nimeti külfetinde, külfeti nimetinde gizili olan Allahü teala münezzehtir."
Evliya-i kiram (kaddesallahü esrarahüm), nimetlerden ziyade dert ve belalardan zevk alırlar. Zira dert ve belalar, Sevgili’nin kemendidir ki, muhabbet alametidir.
Ulül’azm peygamberlerden biri; ümmetinden salih ve çok sevdiği birinin, yabani hayvanlar tarafından parçalanmış ve lime lime olmuş cesedini görünce hayretler içinde kalır! Bu hâlin sebebini Cenab-ı Hakk’dan sual eder. Kendisine şöyle vahyedilir:
"Bizden, sonsuz hayatında öyle yüksek makamlar istedi ki; onu bu musibete maruz kılarak dileğini kabul ettik!"
İblis, yaşlı bir insan şeklinde İsa aleyhisselama görünmüş ve; "Ey İsa! (Allah’tan başka ilah yoktur) de" demiş. İblis, emrine itaat edileceğini ve böylece memnun olmayı beklerken; İsa aleyhisselam şöyle buyurmuş: "Sen söyledin diye söylemiyorum. Allah’tan başka ilah yoktur."
         ***
NOT: Geçirdiğim by-pass ameliyatı dolayısıyla; bizzat hastaneye gelen, telefonla veya diğer iletişim vasıtalarıyla geçmiş olsun dileklerini ileten ve sağlık ve afiyet dileyen herkesten Rabbim razı olsun. Teşekkürlerimle...
Geçmiş Berat Kandilinizi tebrik ediyorum.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.