ŞAKA DEĞİL GERÇEK!

A -
A +
Aptallar Günü ya da Hile Günü adıyla tarihe geçen 1 Nisan günü, Batı kültürüne şakaların yapıldığı bir gelenek olarak yerleşmiş, dünyanın çeşitli ülkelerinde de, aynı algı ile şakalar yapılan gün olarak kabul edilmiştir.
Batı kültüründe her ne kadar, şakaların yapıldığı bir gün olsa da, bazı tarihî rivayetlerde hazin bir hikâyesi olan gün olarak anlatılagelmiştir.
Müslümanlığı Avrupa'ya taşıyan ve 15. Yüzyıla kadar orada yaşatan Endülüs Emevileri, Haçlı saldırıları ile oldukça yıpranmış, savundukları son kalelerden de çekilmek üzeredir. Kuşatılan kalelerden birinde saldırılara rağmen kaleye girmeyi başaramayan Haçlı ordusu komutanı Endülüs Müslümanlarına bir teklif yapmak için 31 Mart akşamı kalenin önüne gelir. Bir elinde Kur'an-ı Kerim, diğer elinde İncil 'Hem sizin inandığınız kitap, hem de bizim inandığımız kitap üzerine yemin ederim ki, bu gece kaleyi teslim ederseniz, sizlerin sağ salim buradan gitmenizi sağlayacağım' diye söz vererek teklifte bulunur. Artık Endülüs'ün son günlerinin yaşandığının farkında olan Müslümanlar, daha fazla can zayiatı olmaması için, iki kitap üzerine yemin eden Haçlı komutanın teklifini kabul ederler. 1 Nisan günü çocuklar, yaşlılar, yaralılar, kadınlar, askerler; kafileler halinde kaleden çıkmaya başlarlar. Hepsi çıktıktan sonra Haçlı komutan saldırı emrini verir. Müslümanlar, 'Yemin etmiştiniz. Kan dökülmesin diye sizin sözünüze inandık. Bu nasıl anlaşma?' deyince, Haçlı komutan 'O söz dün içindi, bugün 1 Nisan' der. O gün, oradaki bütün Müslümanlar yaşlı, hasta, çocuk demeden şehit edilir. Bu olay tarihî rivayetlere Müslümanlar açısından acı bir vaka, Hristiyan Avrupalılar için başarılı bir hile olarak geçer. O günden sonra 1 Nisan günü Hristiyanlar arasında 'Hile Günü' olarak kutlanmaya başlar.
**
Bir diğer 1 Nisan algısı ise, Batılıların kullandığı miladi takvimde yılbaşı başlangıç tarihinin, Fransa Kralı IX. Charles tarafından 1 Ocak ilân edilmesiyle başlamıştır. Birdenbire eski alışkanlıklarını bırakamayan ya da değişimden haberi olmayan halk, yılbaşı olarak 1 Nisan günü eski geleneklerini sürdürüp hediyeleşmeye devam etmişler. 1 Ocağı yeni yıl başlangıcı kabul edenler ise eski gelenekleri sürdürenlere '1 Nisan Aptalları' demişlerdir. Zamanla bu durum gelenek halini almış, Fransızlar "1 Nisan"larda birbirlerine, aptal durumuna düşürücü şakalar yapmaya başlamışlar.
Ayrıca yine Fransa'da nisan ayında balık avı yasağı çıkınca, bazı şakacılar, balık avcılarını kandırmak için suya oyuncak çiroz ringa balıkları atarak şaka yapmışlar.  Böylece 1 Nisan şakaları yerleşmiş.
Fransa, Hollanda, Belçika, Kanada, ABD, İsviçre, Japonya gibi dünyanın bazı ülkelerin vatandaşları 1 Nisan'ı 'April Fools's Day' (Aptallar Günü) olarak kutlarken, İngiltere, April Fools' Day (Nisan Kaçıklar Günü) olarak kutlamaktadır.
**
Çeşitli sebeplerle Hristiyanların "Şaka günü" olarak kabul ettikleri bu günün, her ne kadar zararsız eğlence kültürü gibi görülse de, yukarıda naklettiğim bilgiler ışığında, hangi sebeple olursa olsun, aldatma üzerine kurulu bu âdetin, bizim kültürümüzle bir alakası yoktur.  
İster Fransız aptallığı, ister İngiliz kaçıklığı densin, sadece bu gün için değil, her gün için devam eden şaka olmayan bir gerçek var. Sadece 1 Nisan'da değil, her gün yüzlerce Müslüman öldürülmeye devam ediyor.
Bu şaka değil gerçek!
Şimdi 1 Nisan'ı bir de bu gözle bakıp, aldatma günü değil, bir günlüğüne de olsa  "İnsan Olma Günü" ilan edin!
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.