Kayyum olarak atananların sosyal güvenliği

A -
A +
Medeni Kanunumuzda kayyumluğu gerektiren hâller düzenlenmiştir. Ayrıca Ceza Muhakemesi Kanununda da kayyumlukla ilgili düzenlemelere yer verilmiştir.
Mahkemelerin suçun bir şirketin faaliyeti çerçevesinde işlenmekte olduğu hususunda kuvvetli şüphe sebeplerinin varlığı ve maddi gerçeğin ortaya çıkarılabilmesi için gerekli olması hâlinde soruşturma ve kovuşturma sürecinde şirket işlerinin yürütülmesiyle ilgili olarak kayyum atayabilmektedir. Kayyum tayinine ilişkin karar Ticaret Sicili Gazetesi'nde ve diğer uygun vasıtalarla ilan olunmaktadır.
Mahkemenin kayyum hakkında takdir etmiş bulunduğu ücret şirket bütçesinden karşılanmaktadır. Ancak, soruşturma veya kovuşturma konusu suçtan dolayı kovuşturmaya yer olmadığı veya beraat kararının verilmesi hâlinde, ücret olarak şirket bütçesinden ödenen paranın tamamı, kanuni faiziyle birlikte devlet hazinesinden karşılanmaktadır. 
Kayyumlar işveren adına ve hesabına işin veya görülen hizmetin bütününün yönetim görevini yapan kimseler olduğundan ve bu göreve mahkeme yoluyla atandıkları için kayyumla işveren arasında hizmet akdi ilişkisi oluşmadığından kayyum olarak görevlendirildikleri yerlerden dolayı (4/1-a) kapsamında sigortalı sayılmayacaklardır. 
Şirkete ortaklığından dolayı (4/1-b) kapsamında sigortalı olup aynı zamanda ortağı olduğu şirkete kayyum olarak atananların sigortalılığı (41-/b) kapsamında devam edecektir.
Kayyumluk görevi; (4/1-a) veya (4/1-b) kapsamında devam eden sigortalılık durumu ile kayyum atandıktan sonra SGK (5510 s.) Kanun kapsamında sigortalılık niteliği taşınması hâllerini etkilemeyecektir.
Kamu kurum ve kuruluşlarına  kayyum atanan kişinin 4/1-c kapsamında sigortalılığı devam eden bir kişinin kayyum olarak atanması hâlinde ise atanan kişinin (4/1-a) veya (4/1-b) kapsamında sigortalı olması mümkün değildir. 4/1-c kapsamındaki sigortalılığı devam edecektir.
            ***
“Sürekli olarak seni bambaşka biri yapmaya çalışan bir dünyada, kendin olabilmek en büyük başarıdır.” R. W. EMERSON
 
 
“BAŞIN DÜŞERSE DARA İSA KARAKAŞ’I ARA”
 
"İsa Bey, ben ikizleri olan ve dört gözle yarı zamanlı çalışma yönetmeliğini bekleyen bir anneyim. En son şubat ayında bu konuyu köşenize taşımıştınız çok teşekkür ederim. Şu anda yönetmelikle ilgili bazı haberler var ancak dört yıldır aynı gaz..." Derya Ünser
Derya Hanım, sizin de belirttiğiniz üzere maalesef yıllardır memur anneler bu konuda çok mağdur. Bu konuyu biz Türkiye gazetesi olarak defalarca dile getirdik. Ancak bugüne kadar bir gelişme olmadı. Sizin gibi arayan çok sayıda memur annelerin bu sorununu dile getirmeye devam edeceğiz.
 
Devamsızlık hâlinde hafta tatili hakkı
 
"Bir gün devamsızlık yaptım diye işveren hafta tatilimi kesebilir mi?" Billur Can
Billur Hanım, işçinin tatil gününden önce aynı belirlenmiş olan iş günlerinde çalışmış olması şartıyla, 7 günlük zaman dilimi içinde 24  saat dinlenme hakkının bulunduğu belirtilmiş, işçinin hafta tatili gününde çalışma karşılığı olmaksızın bir günlük ücrete hak kazanacağı da hüküm altına alınmıştır. Hafta tatili izni kesintisiz en az 24 saattir. Bunun altında bir süre haftalık izin verilmesi durumunda, usulüne uygun şekilde hafta tatili izni kullandığından söz edilemez. Hafta tatili bölünerek kullandırılamaz. Buna göre hafta tatilinin 24 saatten az olarak kullandırılması hâlinde hafta tatili hiç kullandırılmamış sayılmaktadır. Bu bağlamda izinsiz mazeretsiz devamsızlık yapmanız hâlinde o haftanın haftalık izninen hak kazanamayacağınız değerlendirilmiştir.
            ***
"İsa Bey, 69 yaşında yatalak olan annem için vekaleten 65 yaş maaşına başvurabilir miyim?" Altan Çiçek
Altan Bey, herhangi bir kapsamda sosyal güvencesi olmayan 65 yaşını aşmış muhtaç durumdaki vatandaşların 65 yaş aylığı için ikametlerinin bulunduğu yerdeki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarına müracaat etmeleri gerekmektedir.
Engellilik ve yaşlılık gibi nedenlerle bizzat başvuruda bulunamayacak olanların ise vekili aracılığıyla yazılı olarak başvurması mümkündür.
            ***
"1977 doğumluyum retinadan ameliyat oldum. Ama iyi göremiyorum, yüksek tansiyonum var. Nasıl malulen emekli olabilirim? 4800 gün primim var." Mehmet Şirin Yılgın
Mehmet Bey, malulen emeklilik için yeterli priminiz var. Ancak SGK tarafından en az %60 oranında malul kabul edilmeniz gerekmektedir. Malullük durumunuzun tespiti için SGK’ya gidip onların yetkilendirdiği sağlık hizmeti sunucularına sevk edilmenizi istemeniz gerekmektedir.
            ***
“Artık insanlar parçaları kaybolmuş puzzle gibi. Kiminin ruhu, kiminin beyni ve birçoğunun da kalbi yok…” Chuck Palahniuk
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.