TEMÂYÜL

A -
A +
Putların sâdece müşahhas cisimler olduğunu düşünmeyin. Mücerredleri de var. Hattâ ekseriyyet böyle. İçimizdeki putları kırmadıkça bir arpa boyu yol alamayız. Korkmayın. Kimseyi tedirgin edecek değiliz. Neyi ne zaman söylememiz gerekdiğini az buçuk biliyoruz. ŞANGAY konusunda dile getirilen ba’zı düşünceler, daha doğrusu zırvalar bizi fevkalâde endîşeye sevk etdi. Bir kısım zevât bu dünyanın geriliğinden, bize bir şey katmayacağından dem vuruyor. Diğerinin ne katdığını söyleseler bâri… Bu memleketlerin gayri sâfî millî hâsılasından habersizler. Çin’i, Hindistan’ı elli sene öncenin rakamlarıyla değerlendiriyorlar. Daha doğrusu zihinleri dündeki menfîliklere takılıp kalmış. Asyanın yer altı ve yerüstü kaynakları küçük kafalarına büyük geliyor. Müdhiş denebilecek teknolojik gelişmeleri yerli yerine koyamıyorlar. Elli sene sonranın fotoğrafını çekemedikleri için mukâyeseyi bugünle yapıyorlar. Nüfûs yapısını çözebilmiş değiller. Hâsılı bu coğrafyanın müşahhas ve mücerred potansiyelini tartmakdan uzaklar. Bunun yegâne sebebi akılsızlık değil. İşin içinde aşağılık duygusu da var. Öyle ki kılcal damarlarda dolaşıyor. Öyle ki hücrelere kadar işlemiş. Söz konusu yara habîs tümörden çok daha tehlikeli. Neşter atabilme imkânımız yok. Yapabileceğimiz tek iş duâ. Bu arada şu suâli sormakdan da kendimizi alamıyoruz: Acabâ bu ukalâlar günün birinde aklın kokusunu birazcık olsun duyabilecek mi?
 
Batı bütün ümîdini FETÖ’ye bağlamışdı. En son elçiye kurşun sıkdırdı. Rusya’nın Karlov hâdisesine karşı ortaya koyduğu tavır büyük devlet refleksi. Türkiyeninki de öyle. Karşı cenâhın büyük umutlarla sahneye koyduğu oyun tutmadı. Üstelik ters tepdi. Türk-Rus münâsebetleri artık eskisinden sağlam. Çâresizlik böyle aptallıklar yapdırıyor işte. Daha başka şeyler de deneyebilirler. Üst akıl dedikleri pire torbası her defasında çuvallayacakdır. Hiç şübheniz olmasın.
 
Hadi bir oyunlarını da biz deşifre edelim!
 
Bundan bir buçuk sene kadar evvel her yerde ansızın Doğu Türkistan rüzgârı esmişdi. Aslında buna rüzgâr demek doğru olmaz. Kasırga ifâdesi daha uygun düşer. Çinlilerin Uygur Türklerini nasıl katletdiğine dâir fotoğraflara, videolara boğulmuşduk. Söğüp sayıyorduk. Haklıydık. Görüntüler doğruydu. Eksiği var fazlası yokdu. Lâkin işin rengi başkaydı. Çok geçmeden anlaşıldı. Yahudinin sponsorluğunda sahnelenen oyunun yönetmeni İngilizlerdi. Şaklabanlık Amerikalılara düşmüşdü. Aynı durum şimdi de var. Bu sefer Çinliler değil şîîler gündeme getiriliyor. Şîî komutan dedi ki diye başlayan haberlere toplumun her kesimi büyük rağbet gösteriyor. Argo ta’bîrle bu oltaya atlıyor. Hâlbuki dedi mi demedi mi belli değil. Dediyse ajan mıdır değil midir belli değil. Ajan değil ancak dedi. Buna da şaşırmayız. Avrupa’yı onlar yüzünden fethedemedik. Yenidünya onlar yüzünden dîn-i mübîn-i İslâm’la müşerref olamadı. Huzûrumuz asırlarca onlar yüzünden bozuldu. Bunları ve daha fazlasını biliyoruz. Ehl-i sünnet âlimleri i’tikâdları konusunda hepimizi uyandırıyor. Burada da problem yok. Fakat son fotoğrafda işin rengi başka. İngilizin gör dediğini görüyoruz. Dikkat!
 
Traktör Tebrîzî hâdisesi çok mühim. On milyonlarca tarafdâra sâhib. Türk takımı. Geçenki maçında tarafdârı Türkiye lehine tezâhürâtda bulunmaya başlamış. İran televizyonu apar topar canlı yayını kesmiş. Yine bir kerresinde “Güney Azerbaycan İran değildir” pankartı açmış. Bunları önemli kılan husus şu: Bahsi geçen tarafdârlar, ya’nî Azerî Türkleri küçük bir azınlık değil. İran’ın %35’ini teşkîl ediyor. Bu da aşağı yukarı 30 milyon insan demek. Kısm-ı küllîsi şîî. Hamaney ırkdâşları olmasına rağmen İran’ı değil Türkiye’yi tercîh ediyorlar. Tabîî ki farklı düşünenler olacakdır. Bununla berâber dinamik nüfûsun temâyülü ortada. Anlaşılan yol ayrımındalar. Ürkütmemek lâzım. Acemse korkmakda haklı. Bunun için 30 milyon, İran içindeki diğer Türkleri de sayarsak 40 milyon sebebi var.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.