Kurgu hatası

A -
A +

Böyle fizik gücüyle öne çıkan bir takıma karşı orta alanımız bana göre yanlış kurulmuştu…

Fransa’yı domine ederek yendiğimiz maçın yazısının bir bölümünde önümüzdeki İzlanda takımının bu dünya şampiyonuna hiç benzemediğine, eleman ve dolayısıyla da oyun planı programıyla farklılıklar göstereceğine değinmiştim.
Çünkü İzlanda’nın teknik kapasitesi bizim ayarımızda değildi ama fiziksel dayanıklılık, ikili mücadelelerdeki üstünlükleri bu takıma karşı bizim farklı tip oyuncularla ve de oyun planıyla oynamamızı gerektiriyordu. Kadromuz açıklandığında kaleci ve arka dörtlümüzde bir değişiklik yoktu. Zaten olması da gerekmiyordu ama orta alanımız bana göre yanlış kurulmuştu. Ozan ve Dorukhan daha çok düz ve iyi savunma alanı oluşturabilen oyuncularken İrfan Can da ancak bir topluk rakibe feyk atabilen tipti. Dolayısıyla Cengiz de olmadığına göre bizim takımın yukarıda özelliklerine değindiğim İzlanda bloklarının arasına ve arkasına sızması pek kolay olmayacaktı.
Bu bana göre hatalı kurgumuz iki duran toptan 2-0 yenik düşmemize bir manada sebep olacaktı. Bu olgu içinde bir duran top golü de biz attık. İlk yarının 2-1 aleyhimize sonuçlanması maçın aynı zamanda skoru mu olacaktı heyecanı ve endişesiyle yüklüydük.
İkinci yarıda Kenan’ın yerine ihtiyacımız olan topla adam geçip araya top bırakma işlerini iyi beceren Yusuf’un oyuna girişi biraz olsun oynamamız gereken oyuna formül oluyordu. Ama Hakan Çalhanoğlu’nun durgun ve özelliklerini yansıtamayışı orta sahadaki Abdülkadir doğrumuza rağmen tabelayı bir türlü değiştiremedik.
Sonra aklımın ermediği bir değişiklik daha yaptık. Dorukhan’ı alıp Güven’i oyuna soktuk. Acaba Hakan’ı çıkarıp Güven’i alsak daha da doğru olmaz mıydı? Öteden beri hem yazıp hem de ekrandan söylediğim bir futbol olmazsa olmazı şudur; her maçın, her rakibin değişik değerleri ve özellikleri vardır. Siz de elinizdeki potansiyeli buna göre sahaya dizip programlamanız lazım. Tabii Mahmut’un sakatlanıp yerine orada pek de iyi iş yapabilme ihtimali olmayan Ozan’ın oynaması da özellikle savunma çıkışlarımızda hem rötara hem de yanlışlara sebep oluyordu.
Bu skor tabii ki tatsız. Ama bizim bu gruptan çıkmamızı bana göre engellemeyecektir.

MAÇIN ADAMI: Dorukhan

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.