Ona sizin için değerli olduğunu hissettirin

A -
A +
Gökhan Ergür PSİKOLOG
Çocukların sosyal gelişiminde oluşturduğu kişilik, ebeveynler vasıtasıyla gerçekleşir. Ebeveynlerin çocuklarına gösterdikleri olumlu ya da olumsuz tepkiler çocuğun ileriki zamanlardaki kişiliğini belirler. Söylediklerine aldırış edilmeyen, fikrini ortaya koyamayan, fikrini söylese bile sürekli eleştirilen çocuk, doğal olarak içe kapanık, güvensiz ve huysuz olur. Buna karşılık, söyledikleri önemsiz olsa da dinlenen, görüşlerini açıklamasına izin verilen, çok eleştirilmeyen, gururu incitilmeyen çocuklar kendine güvenen, sosyal, dışa dönük ve sağlıklı bir kişi olarak hayatını sürdürebilir.
Çocuk, yaptıklarında anne ve babasını taklit eder. Eğer anne baba sürekli eleştirel bir tutum içindeyse çocuk da sürekli eleştiren bir tavır sergiler ve ileride hiçbir şeyi beğenmeyen, huysuz biri olabilir. Ama davranışları hoşgörüyle, yaşı çerçevesinde anlayışla kabul edilen çocuklar kendilerini daha rahat ifade eden, düşündüklerini korkmadan söyleyebilen daha huzurlu ve güvenli bireyler olabilirler.
Pekiyi çocukların güvenini nasıl artırabiliriz?
> Çocuk, davranışlarının temel ilkelerini ailesinden öğrenir. Dolayısıyla, çocuk bir görevin nasıl yapıldığını açıkça görürse bu ilkeleri iyi öğrenir.
> Çocuk değer ve başarı hisleri duyabilmelidir. Çocuklar, öğrenemedikleri davranışlarda başarı gösteremezler. Ancak başarısızlıklarına rağmen kendini olumlu bir kişi olarak algılayabilmeli; sevildiğini, kabul edildiğini bilmeli ve başarısızlıklarını kişiliği ile bağlantılı olmadan birer öğrenme ögesi olarak görebilmelidir.
> Ebeveynler, çocukların becerilerinin gelişmesine destekleyici bir tavırla yardımcı olabilir.
> Çocuklarınıza, onların yaşına uygun gördüğünüz işler verin. Kapıyı kilitlemesi, pencereleri her akşam kontrol etmesi, eve gelen faturaların takibini yapması gibi...
> Yüreklendirme, çocuğun kendini değerli görebilmesi için önemli bir husustur. Yüreklendirme, çocuğun olumlu taraflarına dikkatini yöneltmekle başlar. Çocuğun davranışlarının olumlu yönlerini dile getirmekle devam eder.


PENCERELER
HAKKINDA BİLMEDİĞİNİZ 3 ŞEY: GÖZ
Göz rengi yedi göbek dededen miras kalabiliyor
> İki milyondan fazla çalışan bölümden meydana gelen gözümüz mükemmel olarak yaratılmıştır. Gözlerimiz, beynimizden sonra vücudumuzdaki en karmaşık organdır. Gözler, vücudun dinlenmeye ihtiyaç duymadan gece-gündüz çalışabilen tek organıdır. Gözkapaklarınızın dış kasları dinlenmeye ihtiyaç duyar ama gözler duymaz.
> İnsanların gözlerinin sadece iris denilen orta tabakası renklidir. İrisin renkli olmasının sebebi içindeki pigmentlerdir. İris, renksiz olsaydı gözümüze gelen ışık içerden tekrar dışarı yansıyarak görüşümüzü bozardı. Renkli olması sebebiyle bu yansımayı önler veya en aza indirir.
> Koyu renk saçlı ve derili insanların vücutları daha çok melanin ürettikleri için gözleri de genellikle kahverengidir. Açık tenlilerin gözleri ise melanin azlığından mavi veya yeşil olur. Ancak unutulmamalı ki göz renginde kalıtım ve genler çok önemli rol oynar. Koyu renkli bir insan yedi göbek gerideki mavi gözlü bir büyüğünün göz rengini alabilir.


KARMA SÖZLÜK -?
Enteresan diyaloglar
-Baba sen mavi gözlüsün her yeri mavi mi görüyorsun?
-Kızım sen her yeri kahverengi mi görüyorsun?
-: ??? (tribineebandım)
***
Kütüphane görevlisi kız: Bu kitabı bir sene önce de almışsınız?
Exoplanet: Yıldönümü olduğu için almıyorum, okumadım. (exoplanet)
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.