Vermek istemeseydi istek vermezdi

A -
A +
"İstemek, kavuşmanın müjdecisidir. Yanıp yakılmak da, kavuşmanın başlangıcı demektir. Büyükler, (Vermek istemeseydi, istek vermezdi) buyuruyor." 

Sual: İmam-ı Rabbânî hazretleri, (Allahü teâlâ vermek istemeseydi, istek vermezdi) buyuruyor. Benim uygunsuz bir kızla evlenme isteğim olduğu gibi, bende çeşitli günahları işleme isteği de mevcuttur. Bu istekleri Allah bana vermeseydi elbette ben bunları istemezdim. Bu istekleri Allah verdiğine göre, bunları işlemem günah olmuyor mu?
CEVAP: İmam-ı Rabbânî hazretlerinin bildirdiği bu istek, günah işleme isteği değil, Allah'a kavuşma isteğidir. O yazının tamamı şöyledir:
Allahü teâlâ, kendini aramak arzusunu arttırsın. Ona kavuşmaya mani olan şeylerden sakınmak nasip eylesin! Allahü teâlâyı istemekte, Onun için yanıp yakılmakta olduğunuzu bildirdiği için, çok hoşumuza gitti. Çünkü istemek, kavuşmanın müjdecisidir. Yanıp yakılmak da, kavuşmanın başlangıcı demektir. Büyükler, (Vermek istemeseydi, istek vermezdi) buyuruyor. İstek nimetinin kıymetini bilip, bunun elden kaçmasına sebep olacak şeylerden sakınmalı. İsteğin gevşememesine ve ateşin soğumamasına dikkat etmeli. Bu nimetin elden çıkmamasına en çok yarayan şey, buna şükretmektir. Çünkü İbrahim sûresinin yedinci âyetinde mealen, (Nimetlerime şükrederseniz, elbette arttırırım) buyuruldu. (61. Mektup)
Günah işlemek Allah'a kavuşmaya mâni olur. Allah'a kavuşmaya mâni olan şeylerden sakınmak ve Ona kavuşma isteğine şükretmek gerekir.

EŞREF-İ MAHLÛKAT

Sual: Mahlûkların en şereflisi Peygamber efendimiz değil mi? İmam-ı Rabbânî hazretleri niye, mahlûkların şereflisi Arş diye bildiriyor?
CEVAP: İnsanoğlunun en üstünü, en şereflisi, en kıymetlisi ve mahlûkların yaratılmasına sebep olan Muhammed aleyhisselamdır. (H.L.O.İman)
İmam-ı Rabbânî hazretleri de, (Âlem-i kebirdeki mahlûkların en şereflisi Arş'tır) buyuruyor. (3/11)
Âlem-i kebir, insandan başka bütün mahlûkat, kâinat ve içindekilerin hepsine denir. Demek ki Arş, insandan başka bütün yaratılmışların en üstünü oluyor. İnsanların en üstünü de Peygamber efendimizdir.

ÇOK BİLMEK

Sual: Cennete gitmek için çok okuyup çok şey bilmek yeterli midir?
CEVAP: Çok şey öğrenmek yeterli değildir. İblis de çok şey biliyordu. Meleklere hocalık yapmıştı. Hattâ ibadeti de çoktu. Cenneti, Cehennemi de görmüştü. Ama ihlâsı olmadığından kibirlenip Cehennemlik oldu. İbadet az da olsa, bid'at karıştırmadan ihlâsla yapmak lazımdır.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.