İslam hakkında birkaç söz

A -
A +
“İslam ilmi, sekizinci ve onüçüncü asırlar arasındaki başarılarıyla Batı’da Rönesans için temel teşkil ederek bugün sahip olduğumuz bütün teknolojik gelişmelerin kapısını açtı.” (Allen G. Debus)
“Avrupa, bir zamanlar dünyaya hakim olan Müslümanların irfan ve teşebbüsünden geniş ölçüde istifade etti…" (Senai Demirci İslam Tıp ve İstanbul Köprü Kasım 1984)
"Kültür ve medeniyet vadisinde öncülerimiz ve hocalarımız Müslümanlardır." (Prof. Dr. H. Krames İslam Medeniyeti tarihinde Coğrafya ve Ticaret) “Müslümanların medeniyete pek büyük fayda ve hizmetleri oldu. Hazreti İsa'nın (aleyhisselam) dininin ise o kadar hizmeti görülmedi.” (İshak Taylor Akseki A.g.e)
“Tarihte Müslümanlar kadar tesirli olmuş bir millet göremeyiz. Müslümanlarla ilgili olan bütün milletler belirli bir zaman için de olsa, onların medeniyetlerine bağlandılar. Müslümanların tesirleri şarkta sadece diyanet, lisan ve fen sahasında değildi. İlmi tesir itibari ile mevkileri vardı. Müslümanlar, seferleri esnasında Hind ve Çin’e bilgilerinden büyük bir kısmını naklettiler. Daha sonra Avrupalılar bu bilgileri haksızca Hind ve Çin’in bilgileri saydılar.” (Tabbare A.g.e sayfa 296)
“İslam medeniyeti; Abbasilerin Bağdat’tan Emevilerin Endülüs’ten hareketiyle Avrupa’yı yeniden fethetti.” (Gustave le Bonne Rivoire L’İslame en Marehe dans Devue Citee Plus Hant)
“Rönenassımızın üstadları da Yunanlılar değil, bilakis Müslümanlardır.” (Hunke A.g.e)
“Ama buna rağmen (Müslümanların öncülük ettikleri şeylerden mesela Arap rakamları, cebiri, usturlablar gibi şeylerden hemen hemen hiçbirinin İslami patent hakkı Batı’da tanınmış değildir. Aksine birçok Müslüman buluşu; günümüzde İngiliz, Fransız veya Alman malı sayılarak çaldılar... Hıristiyan Avrupa’nın İslamiyete karşı tesis ettiği abluka defalarca izale edilmiş yüz binlerce Hıristiyan bizzat edindikleri gözlemler neticesinde İslam medeniyetinin köleleri, hayranları bilhassa talebeleri olmuştur. (Dr. Sigrid Hunke A.g.e)
“Bizans Hıristiyanlarını içine düştükleri batıl inançlar çıkmazından ancak Arabistan’ın Hira Dağı’ndan yükselen ses kurtarabilmiştir.” (Dr. Maurice s. 246)
“Gerçekte Müslümanlar Batılılara ve Doğululara tıp, astronomi, şiir öğretmişlerdir. Yunan’ın ölü dimağ ve irfanına hayat vermişlerdir. Bütün dünya cehalet bulutlarıyla kaplıyken Müslümanlar her tarafa nur saçmışlardır. Yeni ilimlerin temellerini atmışlardır.” (Emanuel Düeş Gerilik Kimdedir?-Sebilürreşad Mart 1953)
“İnsan İslam ve Hıristiyanlığın Orta Çağ’daki karşılaştırmalarının bütün cephelerine baktığı vakit İslamın, Batı Hıristiyanlığı üzerindeki tesirinin umumiyetle kabul edilenden çok daha büyük olduğunu açıkça görür.” (Prof. Dr. Montgomery Watt İslamın Avrupa’ya tesiri)
“Avrupa’nın ilerlemesinde İslam kültürünün kesinlikle tesirini göremeyeceğimiz bir basamak yoktur.” (Briffault-Mustafa Ateşmen Avrupalı Gözüyle İslam)
“Rönesansı Müslümanlara borçluyuz.” (R.V.C. Bodley-Ahmet Gürkan/İslam Kültürünün Garbı Medenileştirmesi)
“Tarihten Müslümanları silecek olursanız ilmî Rönesansımız asırlarca geri kalır.” (Kunt Gvillaume Libri-Şaban Döğen/Müslüman İlim Öncüleri Ansiklopedisi)
“Eski çağlar medeniyeti ile sona erer, Yeni Çağ medeniyeti de İslam medeniyetinden doğmuştur.” (Corci-Zeydan Ateşmen A.g.e)
“Acaba tarihin akışını değiştiren, ona yeni bir şekil ve yön veren bu muhteşem medeniyetin ilim ve fennin temelinde ne var? Hangi ruhi, fikri, tarihî ve sosyal şart ve hadiselerle ortaya çıkmış ve gelişmiştir? Bu yükselişin basamaklarında neler vardı? Sebep ve sonuçları nelerden ibaretti? Bu soruların cevabını bulabildiğimiz ölçüde yüzyıllarca dünyaya hükmeden bu harika medeniyet ve ilmin haşmet ve büyüklüğünü kavramış olacağız.” Yol belli âlemlere rahmet Sevgili ve Şerefli Peygamber Efendimizin güzeller güzeli ahlakı ile şereflenmektir...
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.