İman en büyük güç

A -
A +
Aşağıdaki bilgiler bilim tarihi uzmanları olan Will Durant, Thomas Arnold ve Alfred Guiloume’nin birlikte hazırladıkları “Garbın İslam’dan öğrendikleri” adlı eserin 1. Bölümünden alınmıştır:
“İslamiyet gerek fertlere ve gerekse cemiyetlere daima hareket enerjisi, fikri, gelişme ve adalet getirmiştir. İslam dinini kabul eden fertlerde ve cemiyetlerde büyük tekamüller görülür. Tarihte İslam dinini kabul eden cemiyetlerin ne büyük bir hızla ilerledikleri derhal göze çarpar.
İslam dininin zuhurundan sonra Arapların ilerlemesi tarihin hiçbir devrinde rastlanamayan bir hadise olduğu gibi, İslamiyeti kabul eden diğer milletlerin tarihlerinde de çok büyük ilerlemeler olmuştur. İslam dininin zuhuru sıralarında Arap Yarımadasının kuzeyinde bulunan Bizans ve Sasani İmparatorlukları o zamanın en büyük iki devleti idiler...”
Amerikalı medeniyet tarihçisi Will Durant “The Age of Faith” adlı eserinin 22. Sayfasında 325-476 yılları arasındaki Roma İmparatorluğunu anlatırken bunların komşularından birinin İran olduğunu kaydettikten sonra ilerideki Arap Fütuhatını kastederek “Onların batısında Araplar vardı, çoğu parasız bedevilerdi. En akıllı devlet adamı bile bu koyu göçebelerin Roma İmparatorluğunun yarısını ve ayrıca bütün İran’ı zapt etmeyi hedef edecekleri fikrine gülerdi.”
Aynı kitabın 155. Sayfasında ise şunlar yazılıdır:
“565 yılında büyük bir imparatorluğun başkanı olan Jüstinyen öldü. 5 yıl sonra dörtte üçü çöl olan, göçebe kabileler tarafından seyrekçe yerleşmiş bütün servetleri Ayasofya mabedini güçlükçe döşeyebilecekleri ülkede Hazreti Muhammed doğdu. O yıllarda hiç kimse bir asır içinde bu göçebelerin Bizans’ın Asya’daki topraklarının yarısını, bütün İran, Mısır, Kuzey Afrika’nın büyük bir kısmını fethedeceklerini, yollarının İspanya’ya kadar uzanacağını tahayyül edemezdi. Arap Yarımadasının bu coşkunluğu ile Akdeniz dünyasının yarısını fethedenleri ve hidayete getirenleri (Fethedilen yerlerin İslamiyetle şereflenmeleri) Orta Çağ tarihinin en fevkalade hadisesidir.”
The Legacy of İslam isimli eserde bu mevzuda şu yazılara rastlanıyor:
“İslamiyet Mekke’deki santralden bir elektrik akımı sürati gibi yayılarak Suriye’de parıldadı. Bütün genişliği ile Kuzey Afrika’yı baştan başa geçti. Sonra Cebelitarık Boğazı'nı atladı. Pirene’nin kapılarına koştu...” Aynı kitabın 44. Sayfasında ise Müslümanların 827-878 yılları arasında İspanya’dan Provence (Fransa’ya Kuzey İtalya’ya ve İsviçre’ye) akınlarda bulundukları zikredilmektedir.
The Age of Faith isimli kitabın 292. Sayfasında ise 732 yılı sıralarında Müslümanları Cebelitarık’ın 1000 mil kuzeyinde Fransa içlerinde harp ettikleri kaydolunmuştur...
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.