Suriye’nin tarihî geçmişi

A -
A +
Suriye, Anadolu’nun coğrafya, kültür, inanç, etnik köken, tarih ve tabii bir uzantısıdır. Osmanlının 400 yıl parçası olmuştur. Selçuklularla beraber 500 yıllık Türk yurdudur. Osmanlı öncesinde Suriye toprakları çeşitli kavimlerin ve milletlerin hakimiyetine girmiştir. Suriye’nin ilk sakinleri Hazreti Âdem'in (aleyhisselam) oğlu Sam'dan (kuddise sirruh) türeyen Samilerdir. Daha sonra buralara Amaritler, Fenikeliler hâkim olmuştur.
Suriye’ye M.Ö. 2000’de Babil Devleti (Hamurabi), M.Ö. 1500’de (Firavun 3. Tutme) M.Ö. 1460’tan itibaren Hitit Devleti (Tudhaliye) döneminde Vamhud krallığını yenerek M.Ö. 722 Asurlular (2. Sargon) zamanında hâkim oldular. M.Ö. 600 yıllarında Kimmerleri Anadolu’ya süren Türklerin ataları sayılan Sakaların Başbuğu Partatuca ve torunu Madavo ve Türk destanı kahramanı Afrasyab'ın ve birçok kaynaklarda Oğuz Han olarak kabul edilen Oğuz Han M.Ö. 654 yılında Suriye ve Filistin bölgesinde 10 yıl yaşadı. Ve Halep vilayeti solnamesinde Halep ve Mısır’ı fethettiği yazılıdır. M.Ö. 540 yılında Pers Kralı 2. Kıras Medker’i yendikten sonra Makedonlar bölgeye hâkim oldu. M.Ö. 64’te Romalılar. M.S. ikinci asırda Hims, Palmya ve Petra Krallıkları kuruldu...
Hazreti Ebubekir (radıyallahü anh) zamanında gönderilen İslam ordusu 635 yılında Suriye’yi feth etti. Hazreti Ömer (radıyallahü anh) Suriye’ye gelip buraları teşkilatlandırdı. Şam bölgenin en büyük şehri idi. Şam demek Suriye demekti. 662 yılında Emevi Hanedanı Suriye’de kurulup Şam şehri başkent oldu. Abbasilerin eline geçti. Abbasi hanedanında bu bölge çok gelişti. (662-749) gelişen Şam ilim ve kültür merkezi ve medeniyetin beşiği oldu. 10. Asırda Mısır’ı işgal eden Şii Fatımîler Şam’ı işgal etti. 1096 yılında Haçlı Seferleri başladı. 1096-1270 arasında Haçlı Seferlerinde “Şii Fatımî-Haçlı ittifakı”ndan Suriye ve Şam çok zarar gördü. Eyyübi Hanedanının kurucusu Selahaddin Eyyübi Haçlıları Suriye’den uzaklaştırdı. Eyyubiler (1169- 1193) arasında hükümran oldular. 1193’ten sonra Selçuklu Atabek Beyliği Eyyubilerden, Memluklardan sonra Suriye’ye hâkim oldu. 1517 yılından 1918 yılına kadar Osmanlının bir vilayeti idi. 1920 yılında Fransa’nın mandasına girdi. Lozan’ın hatası ile Suriye’ye bırakılan Hatay 1939’da Türkiye’ye ilhak edildi. 1941 yılında Fransa kısmi İstiklal verdi. 1943’te seçimle Şükrü El Kuvvetli Cumhurbaşkanı oldu. 1945’te Birleşmiş Milletlere cumhuriyet olarak katıldı. 1948 Arap- İsrail harbine katıldı. 1949’da darbe ile Şükrü El Kuvvetli devrildi. Rusya ile çok yakın ilişkilere girdi. Sosyalist Arap Birliği ve İslamiyet öncesine dönüş hedefi olan Baas Partisi kuruldu. 1958’de Nasır Mısır ile birleşti. 1961’de ayrıldı. 1963 yılında Baas Partisi ile Suriye’de dikta rejimi kuruldu. Azınlık olan Nusayriler devleti ele geçirdi. Darbe ile Suriye’ye hâkim olan Esad ve oğlu Esad Suriye’nin sebeb-i felaketi oldular. Suriye’deki iç savaş ülkeler arası savaşa dönüştü. Aslında bu savaşın ismi "velaket savaşı"dır. Suriye’den 11.000 kilometre uzaklıktaki ABD’nin ve Karadeniz ve Anadolu seddini aşan Rusya’nın işi ne? 
Suriye’de 40 bin yabancı terörist vardır. Ve Kanada’dan Yeni Zelanda’ya kadar bir yığın ülke bulunmaktadır. Bunların işleri ne? Komşusu Türkiye’nin, sınırlarını korumak için bulunması göze batmaktadır.
Suriye’de ABD ve Rusya liderliğinde Kürdistan’ın altyapısı hazırlanıyor. ABD ve Rusya PKK ile kol koladır. ABD, PYD’ye silah veriyor ve bu silahların çoğu PKK’ya ulaşıyor. Gerçek düşman ABD, Rusya ve AB’dir. "Hayır" oyu verenlerin çoğu hâlen gaflet içindedir. Suriye’deki Kürtlerin Suriye kimliği dahi yoktur. Suriye’de bu üç şer güç yeni bir fitne hazırlıyorlar!..
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.