Ekonomideki gelişmeler

A -
A +

Devlet Su İşleri (DSİ) tarafından 171 milyar metreküp depolama kapasiteli 1.165 adet baraj ve gölet işletmeye açıldı. Atatürk, Keban, Karakaya, Altınkaya ve Oymapınar gibi barajlar dünyanın en yüksek ve büyük barajları arasında yer almaktadır. Son yıllarda Deriner, Ermenek ve Çine barajları hizmete açılmış olup bu barajlarda dünyanın sayılı büyük ve yüksek barajları arasındadır.
İnşaat hâlinde olan Yusufeli ve Ilısu barajları da önemli barajlar arasında yer alacaktır. Şu anda inşaatı devam eden 74’ü baraj, 546’sı gölet olan toplam 620 tesisin inşaatı devam ediyor. Projeler tamamlandığında sulanan tarım arazisi 85 milyon dekar olacak. Bu projeler tamamlandığında ayrıca 6 milyar 200 milyon metreküp içme suyu sağlanacak. Su taşkınları da azalacak. Orta Doğu’da bir yığın kriz varken; yeni bir kriz su savaşları olarak karşımıza çıkıyor. İran, kuraklığı bahane ederek Küçük Zap üzerindeki 3 barajın kapağını kapattı. Kuzey Irak Bağdat’a giden suyu kesti. Irak susuzluk içindedir. (Irak’a Türkiye’den giden sular kesilmemiştir)
Tarım sektöründe gelir 5 misli artacaktır. Türkiye’de Kılıçdaroğlu liderliğinde PKK, DHKP-C, FETÖ, HDP, yerli ve millî olmayan Batı’nın devşirme aydınlarının saldırısı ve ABD liderliğinde dış güçlerin Erdoğan ve AK Parti’ye saldırmalarının bir sebebi de tarım ve sanayi de son derece büyük projelerin gerçekleşmesini önlemektir. 603 hidroelektrik santrali ile 94 milyar kilovat enerji elde edilecek. İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani Türkiye’nin Fırat ve Dicle Nehirleri üzerindeki baraj inşaatlarının Orta Doğu için “tehlikeli” olduğunu ve durdurulması için talepte bulundu.
Barajlar Türkiye için olmazsa olmaz hayati meselelerdir. Türkiye’nin her konudaki gelişmesini AK Partili siyasiler anlatmalıdır. Onlar bu konuda konuşmadıkları için dış politika konuları yerine ekonomi ile ilgili yazılar yazıyorum. Çimentonun Türkiye sanayine katkısı 10 milyar liradır. 14 ülkede çimento alanında faaliyet gösteren Votorantim Çimento’nun Amerika kıtası dışında en büyük yatırımı Sivas’ta yapılmıştır.
Borsanın yüz bine gelmesi ile 167 milyar lira gelir elde edilmiştir. Borsanın piyasa değeri 780 milyar dolara ulaşmıştır. Elektrik ve dağıtım yenilemek için 30 milyar TL harcanacaktır. Katar’a önce uçakla şimdi gemi ile gıda yardımı yapılmaktadır. Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) ramazanda dünyanın pek çok yerinde gıda ve kıyafet dağıtmıştır. Son günlerde orman yangınlarının sebebi içki şişeleridir.
Köyde yetiştiği söylenen her ürüne güvenmeyin. Konunun uzmanları uyarıyor: Çok fazlaca yerde organik adı altında ürün satılıyor. Yapılan araştırmalar sonucu bunların çoğu organik değildir. Yüksek kâr marjı için tüketiciler aldatılıyor.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.