Ekonomide son durum...

A -
A +
Bursa’da 116 bin dönüm alanı sulayacak Boğazköy Barajının hizmete girmesiyle takılacak su sayaçlarının parasını bakanlık ödeyecek. Barajın devreye girmesi ile su boşa akmayacak. TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı Volkan Bozkır Gümrük Birliğinin güncellenmesinin AB-Türkiye arasında 300 milyar dolara çıkacağını söyledi. 
15 yıldır ulaştırmaya 380 milyar TL harcandı. (Eskiden bu paralar faiz lobisine gidiyordu) 2018 yılında ulaştırma alanında 28 milyar TL yatırım yapılacak. Yine bu yıl kamu ve özel sektör yatırımları toplamı 1 trilyon TL’yi aşacak. Yer altında 350 milyar dolarlık kömür rezervi var. Polat enerji 7 rüzgâr enerji santrali kuracak.
TOFAŞ Ar-Ge yatırımlarında 20 ülke arasında ve 2500 şirket içinde en çok Ar-Ge yatırımı yapan şirketi seçildi. Borsa altını 2’ye doları 6’ya katladı. Dijital paralar doları sallıyor. Türkiye’nin teknolojik üssü 6.5 milyar liralık sipariş topladı. Norveç’ten gelen araştırma sondaj gemisi İzmit açıklarındadır. Bu gemi 40 bin feet sondaj yapabiliyor.
2018 yılında Artvin’i sahille birleştirecek Cankurtaran Tüneli, İzmir-Manisa yolundaki Sabuncu Tüneli, Van-Hakkâri yolundaki Güzeldere Tüneli, Marmaray’ın devamı olan Gebze-Halkalı hattının açılışı bu yıl yapılacak. Ankara-Sincan Yüksek Hızlı Tren hattının test sürüşleri, Ankara-Sincan-Kayaş arasında banliyö hattı metro seviyesine çıkarılacak. Başkentray 2018 yılında işletmeyi açacak. AKM Gar-Kızılay metro hattının yapımına, 2018 yılında başlanması planlanıyor. Metro Esenboğa projesi hazırlanacak. İstanbul’da 27 kilometrelik Havaalanı-Halkalı Metro hattı ihalesi gerçekleştirilecek. Geçmişte seçkinlerin kullandığı hava yolu bugün halkın yolu olmuştur. THY giderek büyüyor. Şu anda 120 ülkede 300 havaalanına uçuş ile dünya lideridir. Üçüncü Havaalanına metro hatları ile 5 koldan ulaşılacak. Bazı hatların inşaatı devam ediyor. 2006 yılında Türkiye’de 30 özel uçak bulunurken bugün bu rakam 200 sayısını geçmiştir. Bazı iş adamları özel uçak sahibi olmak yerine yıllık saat olarak kiralamayı tercih ediyor. 73 genel havacılık işletmesi 52 hava taksi işletmesi faaliyetini sürdürüyor. 2017 yılında turistlerin tercihi Antalya ve İstanbul’dur. Trafiğe kayıtlı araç sayısı 22 milyondur. Otomobilde kredi limiti 50 binden 100 bine yükselmiştir. Yerli otomobil için 20 il "bizde üretin" diye başvuru yapmıştır.
Katar’a 17 adet süratli karakol gemisi sattık. Katar sahillerini koruyacak. Enflasyonun yüksek oluşu faizin yüksekliğindendir. Bankalar yüksek faiz ile üretimi, konut alımını, yatırımları önlüyor. Bankalar verdikleri kredinin en az 2 misli hatta 3 mislini faiz olarak alıyor. Bu bir nevi tefeciliktir. Bankalar kâra doymuyor. "Hep bana" diyor. Yatırımı düşünmüyor.
2017 yılında 1 milyon 300 bin kişi iş buldu. Savunma sanayiinde millî hedefimiz yüzde 80 yerli ve millî üretimdir. 14 bin 645 araç hurdaya ayrılmıştır. Millî savaş uçağı 12 yıl sonra 2030 yılında Türk Silahlı Kuvvetlerinin bünyesinde görev yapacak. Türkiye binek otomobil ve hafif ticari araç pazarının lideri, 178 bin 646 adet satışla Renault olmuştur. 113 bin 454 binek oto pazarında da birinci olmuştur...
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.